ΕΦΗΒΩΝΚΟΡΑΣΙΔΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝΠΑΙΔΩΝ

Παιδεία-νοοτροπία και ο (απαραίτητος) γιατρός στα γήπεδα!

Ο τραγικός θάνατος του 18χρονου Βασίλη Γιώργαρου το βράδυ της Δευτέρας συγκλόνισε όλο τον μπασκετικό κόσμο και όχι μόνο.

Για τους λίγους που μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί τι έχει γίνει, να πούμε πως πρόκειται για τον νεαρό αθλητή του Αίολου Ταύρου που προχθές άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο αγωνιζόμενος με την ομάδα του στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑ.

Κάτι τέτοια τραγικά γεγονότα φέρνουν πάντα στην επιφάνεια τα μέτρα πρόληψης στα γήπεδα για να τα συζητάμε για καμιά εβδομάδα-μάξιμουμ 10 μέρες, ώσπου να μας απορροφήσει το ενδιαφέρον και πάλι το…Survivor.

Δυστυχώς, όλα είναι θέμα παιδείας, κάτι που λείπει σε τεράστιο βαθμό από τη ζωή μας. Οι μισοί πεζοί που περπατούν στο δρόμο νομίζουν πως όταν ανάψει το κόκκινο ανθρωπάκι σημαίνει πως πρέπει να επιταχύνουν, ας μη μιλήσουμε για την οδηγική συμπεριφορά.

Ας ασχοληθούμε όμως με το κομμάτι του μπάσκετ.

Για να γίνει ένα παιχνίδι χρειάζονται δύο ομάδες δύο διαιτητές και η γραμματεία. Λάθος. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή ενός αγώνα πρέπει να είναι η παρουσία γιατρού. Πόσα περιστατικά θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε ένας γιατρός στα γήπεδα…

Αν μιλήσουμε λοιπόν για τη δική μας Ένωση καθότι τοπικό σάϊτ, θα πρέπει να αισθανόμαστε ευτυχείς και πάρα-πάρα πολύ τυχεροί που δεν έχει συμβεί κάποιο τραγικό συμβάν την ώρα διεξαγωγής ενός αγώνα.

Δεν έχει λοιπόν η Ένωση, παρά να επιβάλει με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου την υποχρεωτική παρουσία γιατρού στα γήπεδα. Και αν πει κάποιος για θέμα κόστους, τίποτα δεν συγκρίνεται με μια ανθρώπινη ζωή. Να πούμε εδώ, πως σε αγώνες Εθνικών κατηγοριών η παρουσία γιατρού στα παιχνίδια είναι υποχρεωτική. Αν μάλιστα δεν βρίσκεται γιατρός στο γήπεδο, δεν ξεκινά ο αγώνας με υπαιτιότητα του γηπεδούχου σωματείου!

Αλλά για να φτάσουμε στην ώρα του αγώνα και στην απαραίτητη δίχως άλλο παρουσία του γιατρού, προηγούνται κάποια άλλα θέματα εξίσου σοβαρά που επίσης έχουν να κάνουν με το θέμα της παιδείας και της νοοτροπίας.

Όταν ένας αθλητής βγάλει δελτίο σε σωματείο απαραίτητη είναι η σφραγίδα του γιατρού που να πιστοποιεί πως εξετάστηκε και είναι υγιής. Το ίδιο και κάθε αρχή αγωνιστικής περιόδου που πρέπει  εκ νέου να εξετάζεται.

Εδώ όμως έρχεται ο παράγοντας (όχι όλοι για να μην παρεξηγηθούμε) που με τη λογική ‘έλα μωρέ, 16 χρονών παλικάρι είναι, σιγά μην έχει τίποτα’ βάζει 20 δελτία σε ένα φάκελο και πάει στο γιατρό ο οποίος επίσης λειτουργώντας ως…μπακάλης βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του πως τους βρήκε όλους υγιείς!

Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στην ώρα του αγώνα, που ο καθένας πρέπει να κάνει το σταυρό του πως δεν θα συμβεί κάποιο απρόοπτο, που μπορεί να είναι και μοιραίο όπως στην περίπτωση του άτυχου Βασίλη…

Παν.Νικολάου

Σχετικά άρθρα

Οι αγώνες στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (28/11-1/12)

pannikolaou

ΕΣΚΑΣΕ: Αλλαγές στο πρόγραμμα και ορισμός εξ αναβολής αγώνων (28/11-1/12)

pannikolaou

Στην εκδήλωση των Special Olympics Hellas στη Θήβα οι Μελετίου και Αλογοσκούφης

pannikolaou