ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΟΟΥΤΣ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ EVIABASKET ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ.
Σε δύο χρόνια στο Σχηματάρι πέτυχε πολλά, περισσότερα απ’ όσα φαίνονται μέσα από τους δύο τίτλους στο αντρικό και το εφηβικό πρωτάθλημα.
Ο Γιάννης Τσαούσης έχοντας συμπληρώσει πλέον 20 χρόνια στους πάγκους, βρήκε την…Ιθάκη του στο Σχηματάρι και η συμφωνία για την επέκταση της συνεργασίας του με την ομάδα του Ερμή δεν χρειάστηκε περισσότερα από λίγα λεπτά της ώρας.
Ένας από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές στη Στερεά Ελλάδα, διαχρονικά χαμηλών τόνων που προτιμάει αντί για εκείνον να μιλάει η δουλειά του.
Ξεκίνησε το 1996 στο προπονητικό τιμ του Αγγέλου στην ΑΓΕΧ τον οποίο και ευγνωμονεί παρακάτω, για να συνεχίσει ως άμεσος συνεργάτης του Κ.Μίσσα και του Τζούροβιτς.
Μετά το διορισμό του το 2006 στα Χανιά επέστρεψε την επόμενη χρονιά στη Χαλκίδα για να δουλέψει διαδοχικά σε Ψαχνά, Λιβαδειά και Παναγίτσα στη Γ’ Εθνική, ως βοηθός του Καλαφατάκη στον Ίκαρο τη χρονιά που είχε έρθει στη Χαλκίδα και φέτος θα είναι για 3η σερί χρονιά στο τιμόνι του Ερμή.
Ο 47χρονος κόουτς, που οι Σχηματαριώτες 3 χρόνια τώρα του…βγάζουν το καπέλο, μιλάει παρακάτω για όλους και για όλα. Για τη χρονιά της ανόδου, τις προσδοκίες της επόμενης σεζόν, τους ανθρώπους που τον βοήθησαν ενώ ξεχωρίζει ποιους θέλει μαζί του στον Ερμή της Γ’ Εθνικής…
‘Το είπαμε από την αρχή της σεζόν και δεν το κρύψαμε ποτέ πως ο μοναδικός μας στόχος ήταν η άνοδος’
ΕΡ: Στόχος επετεύχθη, η άνοδος στη Γ’ Εθνική ήρθε, οπότε μιλάμε για μια επιτυχημένη χρονιά…
Γ.Τ.: ‘Το είπαμε από την αρχή της σεζόν και δεν το κρύψαμε ποτέ πως ο μοναδικός μας στόχος ήταν η άνοδος. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της χρονιάς ο στόχος δεν άλλαξε, παρέμεινε ο ίδιος και στο τέλος τα καταφέραμε’.
ΕΡ: Και ξεκινάνε τα προβλήματα να υποθέσω, με τη φυγή του Βέλλιου λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα…
Γ.Τ: ‘Ξεκινήσαμε με απουσίες από την προετοιμασία. Η πιο σημαντική για μένα, ήταν η απώλεια του πατέρα μου στις 11 Σεπτεμβρίου, μια απώλεια που για μένα προσωπικά ήταν τεράστια, που δεν αναπληρώνεται. Έπειτα, την Πέμπτη το βράδυ, δύο μέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, μας ανακοινώνει ο Θαν.Βέλλιος στα γραφεία της ομάδας πως σταματάει το μπάσκετ για προσωπικούς λόγους! Πέσαμε από τα σύννεφα γιατί όλη η ομάδα είχε στηριχτεί πάνω στον Βέλλιο. Ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα λοιπόν, με μια απώλεια που αναγκαστικά έπρεπε να αναπληρωθεί εκ των έσω. Μέσα σε δύο μέρες και εν όψει Μαλεσίνας που είχε κάνει σπουδαίες μεταγραφές, έπρεπε να αλλάξουμε την ομάδα, να βάλουμε κάποια νέα πράγματα και να παίξουμε. Ευτυχώς για εμάς, όλα πήγαν καλά, πήραμε το ματς και προσπαθήσαμε να βάλουμε στον άσο τον Ξετρίχη και έτσι πορευτήκαμε’.
‘Όταν είπα στην ομάδα πως θέλω τον Ξετρίχη όλοι μειδίασαν γιατί ήξεραν το backround του Νίκου. Ήταν ένα προσωπικό μου στοίχημα που πιστεύω πως το κέρδισα’
ΕΡ: Ο Ξετρίχης ήταν ένα προσωπικό στοίχημα απ’ όσο γνωρίζω…
Γ.Τ.: ‘Έτσι ήταν. Όταν είπα στην ομάδα πως θέλω τον Ξετρίχη όλοι μειδίασαν γιατί ήξεραν το backround του Νίκου. Να ξέρεις, πως ο Ξετρίχης για πρώτη φορά φέτος ολοκλήρωσε μια σεζόν σε ομάδα και βγήκε και πρωταθλητής! Ήταν ένα προσωπικό μου στοίχημα που πιστεύω πως το κέρδισα. Υπήρχαν διακυμάνσεις στην απόδοσή του, το διαχειριστήκαμε σωστά, μας βοήθησε πολύ και έχει σημαντικό μερίδιο στην άνοδο της ομάδας στη Γ’ Εθνική. Αλλά για να συνεχίσω με τα προβλήματα. Μετά την έναρξη της σεζόν έφυγε για φαντάρος ο Αγγελέτος που έλειψε αρχικά για 40 μέρες από την ομάδα. Ακολούθησαν ο τραυματισμός του Κολοβού που έλειψε για 3 μήνες, ο τραυματισμός του Φλώτσιου και βέβαια ο σοβαρός τραυματισμός στα μέσα της χρονιάς του καλύτερου νεαρού παίκτη της κατηγορίας, του Γιάννη Λούκα. Και μην ξεχνάμε, πως στον τελικό των τελικών με τον Άρη, ο Γρηγοράκης έπαιξε με ένα πόδι’.
ΕΡ: Οι προπονήσεις της ομάδας είχαν μεγάλη συμμετοχή ή λόγω των πολλών απουσιών υπήρξε αλλαγή στο αρχικό σχέδιο;
Γ.Τ.: ‘Οι προπονήσεις μας σε όλη τη χρονιά γίνονταν πάντα με 15-17 παίκτες. Είχαμε μαζί μας και εφήβους που βοήθαγαν σημαντικά και αξίζει να πω, πως η προπόνηση δεν άλλαξε ποτέ ακόμα και όταν φτάσαμε στους τελικούς του πρωταθλήματος, δεν είπαμε ποτέ στους εφήβους κάντε στην άκρη τώρα ήρθε η ώρα των μεγάλων, ίσα-ίσα θα έλεγα. Ο Μούντριχας, ο Τζελάς, οι δύο Κικίδηδες, ο Κόνιαλης, ο Ζορμπάνος, βοήθησαν όλα τα παιδιά και έχουν μεγάλο μερίδιο στην επίτευξη του στόχου’.
‘ ‘Το άλφα και το ωμέγα ήταν η μεγάλη συμμετοχή στις προπονήσεις όλων των παικτών. Ακόμα και όταν ήταν τραυματίες έρχονταν στο γήπεδο, παρακολουθούσαν την προπόνηση, έκαναν θεραπεία κλπ.’
ΕΡ: Ποια ήταν τα σημεία-κλειδιά για την άνοδο τελικά στη Γ’ Εθνική;
Γ.Τ.: ‘Το άλφα και το ωμέγα ήταν η μεγάλη συμμετοχή στις προπονήσεις όλων των παικτών. Ιδιαίτερα, οι Γυφτονικολός, Φλώτσιος, Κώνστας, Κολοβός, είχαν όλοι τους πρωϊνές δουλειές και ήταν πάντα στις 6 μ.μ. στο γήπεδο για προπόνηση. Δεν έχασαν ούτε μια προπόνηση. Ακόμα και όταν ήταν τραυματίες έρχονταν στο γήπεδο, παρακολουθούσαν την προπόνηση, έκαναν θεραπεία κλπ. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η ομάδα στο τέλος πήρε το πρωτάθλημα’.
ΕΡ: Στα 3/4 της χρονιάς η ομάδα εμφανίζει να κάνει αγωνιστική ‘κοιλιά’. Νίκη μετά από δύο παρατάσεις με τον Τελεθριακό, ήττα στην έδρα σας από τον Άρη, η πρώτη στο πρωτάθλημα. Ήταν κάτι που το περίμενες;
Γ.Τ.: ‘Είναι γεγονός ότι εκεί κάναμε μια αγωνιστική ‘κοιλιά’. Μας βγήκαν όλα τα προβλήματα μαζεμένα. Να πως κάτι που ίσως ο πολύς ο κόσμος να μην το γνωρίζει. Στον αγώνα με τον Άρη που χάσαμε στο Σχηματάρι, ο Γυφτονικολός είχε για μια εβδομάδα 40 πυρετό και δεν έκανε ούτε μια προπόνηση, έλειπαν οι τραυματίες Λούκας και Κολοβός, ο φαντάρος Αγγελέτος και είχαμε μείνει στα γκαρντ με τον Γρηγοράκη. Εκεί μέτρησε η κούραση και κάπως έτσι ήρθε η κάμψη που ευτυχώς ήταν προσωρινή’.
‘Εμείς να μην παραβλέπουμε, πως είχαμε το 5ο ή 6ο μπάτζετ στην κατηγορία, υπήρχαν άλλες ομάδες που ξόδεψαν περισσότερα χρήματα από εμάς’
ΕΡ: Πάμε τώρα στα play-off. Περάσατε εύκολα την Παναγίτσα και πήγατε τελικό με τον Άρη. Περίμενες η σειρά να πάει στα 5 παιχνίδια;
Γ.Τ.: ‘Εμείς να μην παραβλέπουμε, πως είχαμε το 5ο ή 6ο μπάτζετ στην κατηγορία, υπήρχαν άλλες ομάδες που ξόδεψαν περισσότερα χρήματα από εμάς, όπως και ο Άρης που είχε πολύ αξιόλογες μονάδες στο ρόστερ του. Αν είχαμε πάρει τον αγώνα στην κανονική διάρκεια στην έδρα μας θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Από τη στιγμή που έγινε το 1-1, όλα ήταν ανοιχτά στα play-off, δείτε και τι έγινε πρόσφατα στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Ο Άρης έκανε μια μεγάλη προσπάθεια στο β’ γύρο και έφτασε άξια στον τελικό’.
ΕΡ: Στο ματς της Θήβας που έγινε το 2-2, αποβλήθηκες. Έπαιξε το ρόλο του αυτό το γεγονός για την εξέλιξη του συγκεκριμένου αγώνα;
Γ.Τ.: ‘Πρώτα απ’ όλα να πω, ότι μου συνέβη για πρώτη φορά αυτό, δεν το έχω ξαναπάθει όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχω καταλάβει ακόμα για πιο λόγο έγινε κάτι τέτοιο. Διαμαρτυρήθηκα κόσμια στον τραυματισμό του Γρηγοράκη και προηγουμένως με είχαν χρεώσει και μια ακόμα ενώ στον Άρη δόθηκε στον πάγκο. Προς τιμή τους τα παιδιά το πάλεψαν τον αγώνα, έμειναν μέσα στο ματς μέχρι και 3′ πριν το τέλος παίζοντας με ένα συγκεκριμένο τρόπο που είχαμε δουλέψει στις προπονήσεις.
‘Φτάσαμε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους και στο τέλος επειδή δεν κοούτσαρα με τη λογική αλλά με το συναίσθημα μας πλησίασαν πολύ κοντά’
ΕΡ: Και φτάσατε στο 5ο παιχνίδι. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα με ένα κλειστό κατάμεστο μια ώρα πριν την έναρξη του τελικού…
Γ.Τ.: ‘Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε και γεμίσαμε το γήπεδο και αυτό έδωσε ώθηση στα παιδιά. Ήταν ένα ματς που το θέλαμε πάρα πολύ, ήμασταν συγκεντρωμένοι, φτάσαμε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους και στο τέλος επειδή δεν κοούτσαρα με τη λογική αλλά με το συναίσθημα μας πλησίασαν πολύ κοντά. Αλλά ακόμα και τότε είχα μεγάλη εμπιστοσύνη στα παιδιά, δεν υπήρχε περίπτωση να χάναμε εκείνο τον αγώνα’.
ΕΡ: Τελειώνει λοιπόν το ντέρμπι ο Ερμής παίρνει το πρωτάθλημα και μετά από λίγες μέρες ξεκινάει ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς. Χρειάστηκαν αρκετές συζητήσεις με τους διοικούντες ή βάλατε τις βάσεις από κοινού χωρίς πολλές σκέψεις;
Γ.Τ.: ‘Δεν χρειάστηκαν πολλά-πολλά. Έχουμε βάλει συγκεκριμένες βάσεις με τη διοίκηση αυτά τα χρόνια και έτσι συνεχίζουμε. Είπαμε ότι είναι να κάνουμε να προσπαθήσουμε να το κάνουμε γρήγορα γιατί η Γ’ Εθνική είναι από τις δυσκολότερες κατηγορίες. Εκεί που πας για άνοδο μπορεί να πέσεις και εκεί που είσαι για υποβιβασμό με δύο νίκες μπορείς να βρεθείς στο πρώτο γκρουπ’.
”Ο στόχος μας, όσο παράξενο και αν ακουστεί, θα είναι στόχος πρωταθλητισμού. Αν ξεκινήσεις και πεις πως πάω να σωθώ τότε θα πέσεις. Οπότε αναγκαστικά μόνο πρωταθλητισμός’
ΕΡ: Τη Γ’ Εθνική την γνωρίζεις. Ο στόχος της ομάδας ποιος θα είναι φέτος;
Γ.Τ.: ‘Ο στόχος μας, όσο παράξενο και αν ακουστεί, θα είναι στόχος πρωταθλητισμού. Είναι πολύ δύσκολο το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, μου έχει τύχει με τετραπλή ισοβαθμία να πέσει η Παναγίτσα. Έτσι έκαναν και οι ομάδες της Ένωσης φέτος, Κάδμος, Λοκρός, Έσπερος έκαναν πρωταθλητισμό. Ο Κάδμος ξεκίνησε πολύ καλά, ήταν 2ος-3ος στον πρώτο γύρο και οι Λοκρός-Έσπερος που δεν μπήκαν τόσο δυνατά με πορεία πρωταθλητισμού στο β’ γύρο έφτασαν στην 4η-5η θέση. Μια-δυο νίκες παραπάνω να είχαν κάνει σε αγώνες που κρίθηκαν στον πόντο και θα μπορούσαν να διεκδικούσαν την άνοδο. Αν ξεκινήσεις και πεις πως πάω να σωθώ τότε θα πέσεις. Οπότε αναγκαστικά μόνο πρωταθλητισμός’.
ΕΡ: Από την ομάδα που ανέβηκε στη Γ’ Εθνική πόσους παίκτες θα κρατήσεις για τη νέα σεζόν, ποιοι πιστεύεις πως μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα χαρακτηριστικά;
Γ.Τ.: ‘Συζητάμε καθημερινά με τα παιδιά. Δεν έχουμε τον πρόεδρο που έχει τα λεφτά ώστε να πούμε αυτό είναι το μπάτζετ. Εμείς παίρνουμε χορηγίες από επιχειρήσεις, φίλους και το οικονομικό είναι ένα στοιχείο που διαρκώς μεταβάλλεται. Από αυτό θα εξαρτηθούν πολλά. Τώρα, όσο αφορά τα παιδιά που ανέβασαν την ομάδα στη Γ΄Εθνική, τα περισσότερα μπορούν να ανταποκριθούν στις αγωνιστικές απαιτήσεις και είμαστε σε συζητήσεις. Ένα βασικό κομμάτι για εμάς είναι ότι οι αγώνες πλέον θα είναι Κυριακές και πρέπει να δούμε κατά πόσο θα μπορούν τα παιδιά να είναι συνεπείς στις προπονήσεις όπως ήταν φέτος που εγώ τους θεωρώ 100% επαγγελματίες. Βγήκαν προχθές οι όμιλοι και έχουμε 3 φορές να πάμε Κρήτη συν ένα ακόμα νησί. Κάποιοι δουλεύουν Σάββατο βράδυ, πολλοί Δευτέρες πρωϊ. Πρέπει να δούμε με προσοχή αυτό το κομμάτι’.
‘Ο στόχος ο δικός μου είναι, όποιο παιδί από την ευρύτερη περιοχή θέλει και μπορεί να παίξει μπάσκετ στη Γ’ Εθνική να έρθει μαζί μας. Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, όσοι Χαλκιδέοι παίκτες παίζουν σε ομάδες εντός και εκτός Εύβοιας και μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το πρωτάθλημα, τους θέλω να έρθουν μαζί μου’
ΕΡ: Ποιο θα είναι το μοντέλο του Ερμή για τη νέα σεζόν; Ενδεχομένως ένα ελκυστικό μπάσκετ με μεταγραφές νεαρών παικτών, ή θα προτιμήσετε μια συνταγή έμπειρων παικτών στην κατηγορία;
Γ.Τ.: ‘Μου αρέσει να δουλεύω με νεαρούς παίκτες. Να θυμίσω πως την προηγούμενη χρονιά ο Κοσμετάτος από εμάς πήγε στον Λοκρό στη Γ’ Εθνική, ο Βλάχος πήγε στον Ίκαρο Ν.Σμύρνης που ανέβηκε φέτος στη Β’ Εθνική, ο Μουλάς πήγε στον Πορφύρα και ο Νάκης έπαιξε Β’ Εθνική. Ο στόχος ο δικός μου είναι, όποιο παιδί από την ευρύτερη περιοχή θέλει και μπορεί να παίξει μπάσκετ στη Γ’ Εθνική να έρθει μαζί μας. Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, όσοι Χαλκιδέοι παίκτες παίζουν σε ομάδες εντός και εκτός Εύβοιας και μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το πρωτάθλημα, τους θέλω να έρθουν μαζί μου. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε ελκυστικό μπάσκετ, όπως νομίζω ότι κάναμε και φέτος με στόχο να γεμίσουμε το γήπεδό μας. Αν φέτος το γεμίσαμε 5 φορές, του χρόνου θέλουμε να είναι γεμάτο κάθε Κυριακή που θα παίζουμε στην έδρα μας’.
ΕΡ: Αποτελεί πλεονέκτημα η γεωγραφική θέση του Σχηματαρίου για την απόκτηση κάποιων παικτών ενδεχομένως και από την Αθήνα στην οποία βρίσκεται και η μεγαλύτερη αγορά;
Γ.Τ.: ‘Σίγουρα, αποτελεί πλεονέκτημα και θα κοιτάξουμε σίγουρα και προς τα εκεί. Αλλά το επαναλαμβάνω, πως προτεραιότητα μου, είναι να έρθει κοντά μας ότι καλύτερο υπάρχει σε τοπικό επίπεδο’.
‘Τα οφείλω όλα στον Βαγγέλη Αγγέλου, για να στο πω απλά με έκανε προπονητή. Είναι ο γκουρού του μπάσκετ για εμένα, πολλά παιδιά της δικής μου γενιάς ασχολήθηκαν με την προπονητική λόγω του Αγγέλου’
ΕΡ: Οι προσωπικοί στόχοι του Γιάννη Τσαούση ποιοι είναι; Είσαι πλέον περισσότερα από 20 χρόνια στο χώρο, σε πρωτοθυμάμαι την εποχή του Αγγέλου στη Χαλκίδα από το 1996…
Γ.Τ.: ‘Τότε ακριβώς ξεκίνησα. Τα οφείλω όλα στον Βαγγέλη Αγγέλου, για να στο πω απλά με έκανε προπονητή. Είναι ο γκουρού του μπάσκετ για εμένα, πολλά παιδιά της δικής μου γενιάς ασχολήθηκαν με την προπονητική λόγω του Αγγέλου. Μετά τον Αγγέλου για μένα σχολείο ήταν και η παρουσία μου δίπλα στον Κ.Μίσσα και βέβαια ένας άνθρωπος που με έχει επηρεάσει πάρα πολύ αυτά τα 20 χρόνια, που μιλάμε καθημερινά και με συμβουλεύει, είναι ο Θανάσης Γιαπλές. Τώρα όσο αφορά τις βλέψεις. Για μένα το μπάσκετ είναι ένα, είτε βρίσκεσαι στην κορυφαία κατηγορία είτε στο τοπικό, το θέμα είναι να το αγαπάς και να σέβεσαι το μπάσκετ. Εγώ στο Σχηματάρι είμαι πολύ ευχαριστημένος αυτά τα δύο χρόνια της συνεργασίας μας, προσπαθώ για το καλύτερο και θεωρώ πως και τα δύο χρόνια ήταν επιτυχημένα. Την πρώτη χρονιά παρότι δεν πήραμε το πρωτάθλημα ανδρών κατακτήσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου το πρωτάθλημα εφήβων και φέτος πήραμε την άνοδο για τη Γ’ Εθνική.
ΕΡ: Η Γ’ Εθνική τη νέα σεζόν θα έχει 4 ομάδες από την Ένωση. Θεωρείς πως είναι πολλές;
Γ.Τ.: ‘Πιστεύω πως μας αντέχει η Γ’ Εθνική. Θα μπορούσαμε να ήμασταν λιγότεροι φέτος γιατί και οι τρεις ομάδες της Ένωσης διεκδίκησαν σε διαφορετικές στιγμές της σεζόν ακόμα και την άνοδο για τη Β’ Εθνική. Ελπίζω τέτοια εποχή του χρόνου και οι 4 να έχουμε παραμείνει αλλά και να έχουμε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πρωτάθλημα’.
ΕΡ: Για να κλείσουμε, αν ξεχώριζες κάποια πρόσωπα από τη φετινή χρονιά ποια θα ήταν εκείνα;
Γ.Τ.: ‘Θα ξεχώριζα σίγουρα τον Χρήστο Μωραϊτη για τη βοήθεια του σε διάφορα μπασκετικά θέματα. Επίσης θα ξεχώριζα τους Πανούση και Μιχαήλ που είχαμε διαρκή επικοινωνία. Εκτός παρκέ τώρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω ασφαλώς τη διοίκηση της ομάδας, τον Δήμαρχο Τανάγρας, τους κ.κ. Ανυφαντή και Σαμουρέλη που ήταν δίπλα μας. Ένα ξεχωριστό σημείο για μας φέτος, που δεν αναδείχθηκε τόσο πολύ λόγω της ανόδου στη Γ’ Εθνική, είναι η δημιουργία και πάλι των ακαδημιών μας. Ξεκινήσαμε με 0 παιδιά και μαζί με την Ειρ.Βογιατζάκη καταφέραμε αυτή τη στιγμή να έχουμε περισσότερα από 70 παιδιά κοντά μας στις ακαδημίες του συλλόγου’.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΗΣ