ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η Αμφιτρίτη Αλημπατέ συμπληρώνει σε λίγες μέρες με την αλλαγή του χρόνου 20 χρόνια παρουσίας στην πολιτική σκηνή, πάντα στο Δήμο Ερέτριας και από 2014 Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου.
Η Δήμαρχος, ετοιμάζεται λοιπόν για το…πρωτοχρονιάτικο δώρο στην μπασκετική και κατ’ επέκταση αθλούμενη νεολαία της περιοχής και μέσα από το eviabasket.gr προαναγγέλνει τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου στην Ερέτρια!
Μαζί της, στη συνέντευξη το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δημαρχείο της πόλης και ο Νίκος Μεταξάς, πρόεδρος του Νομικού προσώπου ‘Δαφνηφόρος Απόλλων’ του Δήμου Ερέτριας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για το κλειστό γυμναστήριο, όπου ξεκαθαρίζουν όλες τις περιπτώσεις, αλλά και το χρονοδιάγραμμα.
ΕΡ: Αρχικά, θέλουμε να μας επιβεβαιώσετε τις πληροφορίες μας για την πρόθεση δημιουργίας στην Ερέτρια κλειστού γυμναστηρίου;
Α.Α.: ‘Η ύπαρξη ενός κλειστού γυμναστηρίου είναι απαραίτητη για την περιοχή μας. Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους, που ενώ έχουμε όλο το έμψυχο δυναμικό (περίπου 800 παιδιά στα σχολεία μας) δεν έχουμε ένα δικό μας κλειστό γυμναστήριο. Αν υπολογίσουμε και τους νέους της περιοχής μας που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και ζουν στην Ερέτρια, μιλάμε για τουλάχιστον 2.000 νέους ανθρώπους που δεν τους δίνετε η δυνατότητα να αθληθούν σ ένα κλειστό χώρο. Έχουμε επίσης, οργανωμένες ομάδες σε συλλογικό επίπεδο οι οποίες για να καλύψουν τις ανάγκες τους, να προπονηθούν και να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα τους, αναγκάζονται να πηγαίνουν σε διάφορα κλειστά γυμναστήρια άλλων δήμων, κάτι που δεν τους αξίζει. Το σημαντικότερο για μένα όμως, κάτι που το έχω επισημάνει σε όλους τους αρμόδιος φορείς, είναι ο κίνδυνος σε αυτές τις μεταφορές των παιδιών, με 4 και 5 άτομα σε κάθε αυτοκίνητο. Να σας το πω ξεκάθαρα. Το πολιτικό κόστος μπορώ να το πάρω, το ηθικό σε καμιά περίπτωση. Δεν θέλω να έχω στη συνείδησή μου τύψεις, πως σαν Δημοτικό Αρχή δεν κάναμε κάτι ώστε αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν μια αθλητική στέγη’.
Για τα χρόνια που πέρασαν και η Ερέτρια δεν απέκτησε ένα κλειστό γήπεδο η Δήμαρχος τόνισε:
‘Σε όλες τις προσπάθειες που κάναμε, σε όσες πόρτες χτυπήσαμε, σε Υπουργεία, σε Γεν.Γραμματείες, το πρώτο πράγμα που μας έλεγαν ήταν πως στην Ερέτρια έχουμε κλειστό γυμναστήριο! Το 2004 είχε επιχορηγηθεί ο τότε Δήμος Αμαρυνθίων για κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου. Το γυμναστήριο δεν έγινε ποτέ και ο Δήμος βρέθηκε να χρωστάει στον εργολάβο περίπου 600.000 ευρώ και στην Attica Bank, στην οποία είχε εκχωρήσει την σύμβασή του ο εργολάβος, περίπου 700.000 ευρώ και η Ερέτρια κινδυνεύει σήμερα να χάσει μέρος της περιουσίας της. Εμείς δεν φταίμε ασφαλώς γι’ αυτό, είναι μια βαριά κληρονομιά και εμείς λύνουμε αυτό τον κόμπο και παράλληλα αποδίδουμε τις ευθύνες. Η σκληρή πραγματικότητα όμως, είναι πως η Ερέτρια από λάθος χειρισμούς του παρελθόντος δεν έχει σήμερα το δικό της γυμναστήριο’.
ΕΡ: Οι πρώτες σας κινήσεις, για τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου ποιες είναι;
Α.Α.’Βάλαμε μπροστά τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου, έστω και με τη μορφή μπαλονιού. Και κοιτάμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί μιλάμε για μια κατασκευή που είναι πιο γρήγορη στην ολοκλήρωση της, που είναι πιο εύκολη στην αδειοδότησή της. Για παράδειγμα να σας πω, πως αν ξεκινήσουμε τώρα την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου, θα χρειαστούμε 4 χρόνια για την αδειοδότηση και την ολοκλήρωσή του, αν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε ένα μπαλόνι θα χρειαστούμε το πολύ 6 μήνες’.
Η Δήμαρχος Αμφιτρίτη Αλημπατέ, αναφέρει επίσης τις τρεις περιπτώσεις για τη δημιουργία του κλειστού γυμναστηρίου:
‘Η πρώτη επιλογή, έχει να κάνει με τα χρήματα από την επιχορήγηση του νέου έτους, περίπου 198,000 ευρώ ΣΑΤΑ, μαζί με χρήματα από το Δήμο μας, ώστε να φτιάξουμε ένα κλειστό γυμναστήριο.
Η δεύτερη, έχει να κάνει με εκταμίευση χρημάτων από το πρόγραμμα LIEDDER του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης που διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή της Περιφέρειας για τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου. Αυτή η πρόταση έχει κατατεθεί, έχει συζητηθεί με τον νέο πρόεδρο κ.Κούκουζα και περιμένουμε να ανοίξει το πρόγραμμα μέσα στους πρώτους μήνες του ’18.
Η τρίτη περίπτωση, είναι το νομικό πρόσωπο του Δήμου, να προβεί σε λήψη δανείου για την αγορά και τοποθέτηση μπαλονιού, έτσι ώστε να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου από το Δήμο μας και να αποκτήσουμε επιτέλους ένα δικό μας γυμναστήριο.
Πρώτα απ’ όλα όμως, να σας ενημερώσω πως έχω απευθυνθεί στην αρχαιολογική υπηρεσία πριν προβούμε στην οποιαδήποτε κίνηση για τη δυνατότητα χορήγησης άδειας καθώς ο Δήμος μας είναι γνωστός για τα αρχαιολογικά του ευρήματα και η έφορος κ.Καλαμαρά με διαβεβαίωσε πως θα μας δοθεί η ανάλογη άδεια, για τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου’.
Για τις επόμενες-άμεσες κινήσεις του Δήμου, ανέφερε:
‘Στην επόμενη συνεδρίαση ως μέλη της αναπτυξιακής θα κατατεθεί εκ νέου το αίτημα και εφόσον μπορεί να εκταμιευθεί το ποσό θα χρειαστεί ένα διάστημα 3-4 μηνών αναμονής. Εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τότε θα πάμε στην περίπτωση του μπαλονιού γιατί αυτό που θέλουμε εμείς, είναι να φτιάξουμε το συντομότερο ένα χώρο άθλησης για να μπορούν να γυμνάζονται επιτέλους τα παιδιά της περιοχής μας.
Ο χώρος που θα γίνει το κλειστό γυμναστήριο, είναι στη ζώνη σχολείων της Ερέτριας, εκεί που βρίσκονται όλες οι σχολικές βαθμίδες του Δήμου μας, στην καρδιά της νεολαίας μας. Αλλά βέβαια, όπως είπα και προηγουμένως, το νέο γήπεδο θα απευθύνεται σε όλη την αθλούμενη νεολαία του δήμου μας.
Ο Νίκος Μεταξάς από την πλευρά του τόνισε:
‘Ως Δήμος είμαστε πολύ κοντά στην ομάδα της Ερέτριας που ιδρύθηκε το 2012 από μια ομάδα φίλων του μπάσκετ. Μαζί με τον αντιπρόεδρο κ.Μυτακίδη έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις στη Γενική Γραμματεία για το θέμα του γηπέδου. Δεν μας αρέσει σε καμιά περίπτωση να βλέπουμε τα παιδιά να στριμώχνονται μέσα στα αυτοκίνητα και να παρακαλάνε για να τους δώσουν ώρες σε άλλους δήμους. Δεν μας αρέσει που τους βλέπουμε πολλές φορές να κάνουν προπόνηση εδώ στο ανοιχτό γήπεδο μέσα στο κρύο και υπό αντίξοες συνθήκες. Γι’ αυτό το λόγο τρέχουμε για να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα, θέλουμε εμείς να είμαστε κοντά την ομάδα της Ερέτριας γιατί αγαπούν με πάθος το άθλημα. Ήδη αθλούνται πολλά παιδιά, έχουν ένα πολύ καλό συμβούλιο, και τους αξίζει να παίξουν σε ένα δικό μας κλειστό γυμναστήριο. Εμείς είμαστε δίπλα τους και μια από τις τρεις περιπτώσεις θα την ακολουθήσουμε ώστε να αποκτήσουμε σύντομα το δικό μας κλειστό γυμναστήριο’.
Εκτός όμως από το θέμα του κλειστού γυμναστηρίου, ο Δήμος Ερέτριας είναι κοντά στον αθλητισμό τρέχοντας μια σειρά από ενέργειες, όπως:
‘Αδειοδοτήθηκαν όλα τα γήπεδα του δήμου μας.
Συντηρήσαμε το ταρτάν και μέσα στα σχέδια είναι η πλήρης ανακατασκευή των γηπέδου.
Σε συνεργασία με την περιφέρεια μπαίνουν κερκίδες στο γήπεδο της Αμαρύνθου με κόστος 50,000 ευρώ.
Επίσης, θα φιλοξενηθεί φέτος στην Ερέτρια, στις 5 Μαϊου, το Ευρωπαϊκό τουρνουά ποδοσφαίρου της Αστυνομίας που πέρυσι είχε γίνει στην Κεφαλλονιά. Μιλάμε για περίπου 600 αθλητές, νυν και πρώην αστυνομικοί από 14 κράτη και για μια πολύ καλή προβολή του τόπου μας σε όλη την Ευρώπη’.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΗΛΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Ο ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ