Ο χθεσινοβραδινός ορισμός των τοπικών πρωταθλημάτων επιφύλαξε με μια πρώτη ματιά εκπλήξεις, καθώς σε δύο παιχνίδια της Α’ κατηγορίας ορίστηκαν διαιτητές από το Σύνδεσμο Αθηνών!
Αυτό σημαίνει, πως δύο μπορεί να είναι αιτίες μιας τέτοιας απόφασης.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την έλλειψη διαιτητών, ο δεύτερος με ανεπαρκείς διαιτητές για να σφυρίξουν σε αυτό το επίπεδο.
Τι από τα δύο συμβαίνει; Προφανώς και τα δύο για να παρθεί μια τέτοια απόφαση.
Ας πάμε όμως να προσεγγίσουμε την κατάσταση για να δούμε πως φτάσαμε μέχρι εδώ.
Πρώτα απ’ όλα, είναι ξεκάθαρο και σαφές, πως αυτή η εξέλιξη είναι άσχημη για τον τοπικό Σύνδεσμο γιατί όταν αναγκάζεσαι να ζητήσεις διαιτητές από άλλους Συνδέσμους σημαίνει πως έχει χαθεί το παιχνίδι, έχεις γνωρίσει την ήττα.
Βασικό χαρακτηριστικό αυτή τη στιγμή είναι η απουσία ποιότητας και ποσότητας διαιτητών, οπότε πάμε να δούμε τι έγινε για να φτάσουμε μέχρι εδώ.
Λανθασμένες επιλογές
Η αποχώρηση του Χάρη Βασιλείου από την ΚΕΔ δημιούργησε κενό που έπρεπε να καλυφθεί. Οι επιλογές για τη θέση ήταν αρκετές, με την Ένωση να καταλήγει σε εκείνη του Γιώργου Χριστοδούλου. Σε μια διαφορετική εποχή, αυτή η απόφαση θα ήταν η ενδεδειγμένη. Ο ”ψηλός” έχει μεγάλη όρεξη για να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι και το κάνει ήδη με επιτυχία. Όταν όμως έχεις τόσους λίγους διαιτητές για να μπορέσουν να σφυρίξουν ποιοτικά παιχνίδια το Σαββατοκύριακο, επιλέγεις τον Χριστοδούλου στην παρούσα φάση ως ενεργό διαιτητή και όχι ως μέλος της ΚΕΔ. Κάπως έτσι χάθηκαν 3-4 ποιοτικά σφυρίγματα σε κάθε Σαββατοκύριακο. Είναι η αιτία του προβλήματος ο ορισμός του Χριστοδούλου στην ΚΕΔ; Ασφαλώς και όχι, αλλά όταν ψάχνεις τους διαιτητές με το…σταγονόμετρο τα 3-4 ποιοτικά παιχνίδια ορισμένων διαιτητών θα έδιναν μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Ποιος θα μπορούσε να ήταν για παράδειγμα σε αυτή τη θέση; Ένας από αυτούς ο Γιώργος Μπλέτσας, καθηγητής διαιτησίας που πληρούσε τις προϋποθέσεις. Ας μας εξηγήσει κάποιος γιατί δεν επιλέχθηκε…
Ο Σοφόπουλος στο ”ψυγείο”
Ένας ακόμα διαιτητής που πέρυσι σφύριξε με επιτυχία στην Α’ κατηγορία βρέθηκε στον ”πάγο” μετά το ντέρμπι της Ιτέας-Μάκαρου, για να ακολουθήσει μετέπειτα η τιμωρία του για σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά για να φτάσει μέχρι εκεί το θέμα, είχε προηγηθεί το συγκεκριμένο ματς στο οποίο ο διαιτητής είχε αποστείλει στην Ένωση μια έκθεση-καταπέλτη που συμφωνούσε σε μεγάλο βαθμό με την έκθεση του παρατηρητή, για γεγονότα που συνέβησαν όπως αναφέρει ο ίδιος και για τα οποία ποτέ δεν κλήθηκε σε απολογία ο παράγοντας στον οποίο αναφέρονταν ονομαστικά! Αξίζει να σημειωθεί, πως για ανάλογο περιστατικό, με μικρότερο ”στόλισμα” στο φύλλο αγώνος, παράγοντας της Αρτάκης ”έφαγε” 3 μήνες! Ο ίδιος ο Σοφόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας είπε για το θέμα πως: ”Η έκθεση της Ιτέας χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο Μελετίου αναξιόπιστη και ότι οι δικοί του του μετέφεραν τι είχε γίνει. Ποιοι ήταν οι δικοί του δεν μου είπε ποτέ”.
Μπορεί να δοθεί έστω και εκ των υστέρων μια απάντηση από την Ένωση για αυτό το θέμα; Υποτίθεται, ότι ο εκάστοτε διαιτητής είναι συνεργάτης της Ένωσης και η έκθεσή του πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν. Ας μας απαντήσει ο πρόεδρος για το σκεπτικό της απόφασης, ή κάποιο από τα μέλη του Δ.Σ. που δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα…
Εκτός δράσης για διάφορους λόγους
Δύο ακόμα διαιτητές που θα μπορούσαν φέτος να σφυρίξουν ποιοτικά παιχνίδια και είναι εκτός για διαφορετικούς λόγους. Ο ένας είναι ο Θάνος Κωτσακόπουλος, ένας από τους πλέον εξελίξιμους διαιτητές, νεαρός σε ηλικία και με ταλέντο στη διαιτησία. Σφύριξε πέρυσι με επιτυχία στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ αλλά λόγω φόρτου εργασίας και επειδή προφανώς δεν υπήρχε κάποιο ουσιαστικό κίνητρο, αποφάσισε να βάλει πρώτα απ’ όλα τη δουλειά του και να μείνει στην ουσία εκτός μάχης στα τοπικά όπου κάθε Σαββατοκύριακο από την αρχή της σεζόν δηλώνει κώλυμα. Η Στεφανία Θωμά που ανέβηκε πέρυσι στη Γ’ Εθνική, φέτος σε δύο παιχνίδια τοπικού πρωταθλήματος έχει αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας και προς το παρόν είναι επίσης στα…πιτς.
Χωρίς κριτήρια οι νέοι διαιτητές
Οι νέοι διαιτητές από τις τελευταίες σχολές, πρώτα απ’ όλα δεν είναι…νέοι άρα και εξελίξιμοι και με το ανάλογο κίνητρο. Σχολές που γίνονται χωρίς ηλικιακά κριτήρια, με αποτέλεσμα να βλέπουμε διαιτητές που μπαίνουν για πρώτη φορά να σφυρίξουν σε ηλικία άνω των 40! Δύσκολο πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους να αντεπεξέλθουν στο ρόλο τους. Τι να πρωτοπρολάβει να μάθει ένας νέος διαιτητής και ποιο μπορεί να είναι το κίνητρό του όταν ξέρει ότι δεν θα υπάρξει (ηλικιακά) καμιά εξέλιξη; Αλλά αν πεις ότι τουλάχιστον έστω και έτσι έχεις την ποσότητα και όχι την ποιότητα, βλέπεις με μελαγχολία μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές, όπως η Λαμία και όχι μόνο, να μην έχουν ούτε καν την ποσότητα…
Το αποτέλεσμα
Έτσι λοιπόν φτάσαμε μετά από 4 αγωνιστικές στην Α’ κατηγορία να ζητηθεί η βοήθεια από τρίτους για να μπορέσουν να βγουν οι αγώνες. Γεγονός αναμενόμενο από τη στιγμή που δεν έχεις την ποιότητα και την ποσότητα ως τοπική διαιτησία για να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις των πρωταθλημάτων σου. Αλλά και από τη στιγμή που δεν κάνεις…ελιγμούς για να ξεφύγεις από το πρόβλημα. Όπως ας πούμε, ο ορισμός εξ αρχής ενός αγώνα της Α’ κατηγορίας την Παρασκευή ή την Δευτέρα, ενός ”ματς της αγωνιστικής” που θα αποτελούσε ένα ξεχωριστό event με τηλεοπτική κάλυψη μέσα από τη σελίδα της Ένωσης, μιας διαφήμισης του προϊόντος αλλά και το παράλληλο ”σπάσιμο” της υπόλοιπης αγωνιστικής σε Σάββατο και Κυριακή. Ψιλά γράμματα θα πείτε και δεν θα έχετε και άδικο…