B ΕΣΚΑΣΕFEATUREDΑ ΕΣΚΑΣΕΒ' ΕΘΝΙΚΗΓ ΕΘΝΙΚΗΓ ΕΣΚΑΣΕΓΥΝΑΙΚΩΝΔΙΑΙΤΗΤΕΣΕΦΗΒΩΝΚΟΡΑΣΙΔΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝΜΙΚΤΕΣΠΑΙΔΩΝΠΑΜΠΑΙΔΩΝ-ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Ο γιατρός Άρης Τσαλκιτζής μιλάει για τον κορωναϊο

Σήμερα Κυριακή, θα ήταν με κανονικές συνθήκες μια σούπερ μπασκετική μέρα, που το Stereabasket θα παρουσίαζε μια σειρά από αγώνες σε Εθνικές και τοπικές κατηγορίες, με τα πρωταθλήματα να μπαίνουν στην τελική τους ευθεία και την αγωνία να χτυπάει ”κόκκινο”.

Δεν είναι όμως έτσι. Ο κορωναϊός μπήκε απότομα στη ζωή μας, όλοι μένουμε σπίτι και το μόνο που έχει χτυπήσει ”κόκκινο” είναι η αγωνία.

Το μπάσκετ, είναι ένα άθλημα που παραδοσιακά εκτός από καλούς παίκτες βγάζει και επιστήμονες και κάπως έτσι προκύπτει και η απάντηση στο μόνιμο ερώτημα αν μπορεί να συνδυαστεί το διάβασμα με τον αθλητισμό.

Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Άρης Τσαλκιτζής, παίκτης του ΓΑΣ Βασιλικού και παράλληλα γιατρός στο επάγγελμα.

Με τον Άρη, ήρθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία και είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας κάνει τη δική του ιατρική ανάλυση για τον κορωναϊο, που σας παρουσιάζουμε αυτούσια παρακάτω:

”Στην πόλη Wuhan,επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV).

Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Όπως ήταν σίγουρο, εν καιρώ παγκοσμιοποίησης, αυτό το νέο στέλεχος έκανε την εμφάνιση του και στην χώρα μας. Αυτό οδήγησε στην εφαρμογή μέτρων απ’ την ελληνική κυβέρνηση τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητα όλων μας και τα οποία πρέπει να τηρήσουμε πιστά μαζί με της οδηγίες του ΕΟΔΥ, ώστε να αποφύγουμε την ραγδαία εξάπλωση του ιού και το γνωστό παράδειγμα της γειτονικής μας Ιταλίας, όπου το εθνικό σύστημα υγείας έφτασε στα όρια του. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Έτσι, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, είναι ιδιαίτερα βασικό όλοι να εφαρμόζουν στην καθημερινότητα τους τα εξής μέτρα ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της ευρείας διασποράς του ιού:

Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και τηρώντας τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν ως σκοπό την αποφυγή συναθροίσεων πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους και παράλληλα την πρόληψη της ευρείας μετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα, θα προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου, που έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή νόσηση απ’ τον ιό.

Σε αυτές τις ομάδες ανήκουν κυρίως ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες και πνευμονοπάθειες, ανοσοκατεσταλμένοι κ.α. Επιπρόσθετα, είναι βασικό όλοι να γνωρίζουμε τα συμπτώματα της ίωσης ώστε σε περίπτωση που κάποιος τα έχει να ακολουθήσει της αντίστοιχες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω:

Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή. Σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου η κάποιων απ’ τα ανωτέρω συμπτώματα πρέπει το άτομο να λάβει τα αναγκαία μέτρα απομόνωσης και κυρίως να επικοινωνήσει με τον επίσημο αριθμό του ΕΟΔΥ 1135 για περισσότερες πληροφορίες. Δεν συνιστάται η προσέλευση σε νοσοκομείο, παρά μόνο αν δοθεί τέτοια οδηγία κατά την κλήση στο 1135. Ολοκληρώνοντας, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε όλοι αυτή την πανδημία με σοβαρότητα και ωριμότητα, τηρώντας τα ατομικά μέτρα υγιεινής, αποφεύγοντας τις πολλές μετακινήσεις, παρά μόνο σε αναγκαίες περιπτώσεις, καθώς και την παρουσία μας σε χώρους με πολλά άτομα. Ο πανικός δεν θα βοηθήσει καθόλου σε τέτοιες στιγμές, αλλά ο σκοπός της πρόληψης της εξάπλωσης της ίωσης και της προστασίας, κυρίως των συνανθρώπων μας με χρόνια προβλήματα υγείας, που θα έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από μια ενδεχόμενη νόσηση θα πρέπει να μας ωθήσει στην τροποποίηση των συνηθειών μας και της καθημερινότητας μας”.

Σχετικά άρθρα

Έναρξη προπονήσεων για το Αναπτυξιακό κοριτσιών (2010-2013)

pannikolaou

Οι αγώνες στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (28/11-1/12)

pannikolaou

Τηλεδιάσκεψη της ΕΟΚ με τα σωματεία της ΕΣΚΑΣΕ την Τετάρτη 27/11

pannikolaou