Η ιστορία του μπάσκετ της Άμφισσας χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και σήμερα θα ξετυλίξουμε το κουβάρι πιάνοντας αυτή τη μεγάλη ιστορία από την αρχή και φτάνοντας μέχρι το σήμερα.
Ένα συλλεκτικό αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Νίκος Παπούλιας βρίσκοντας στοιχεία, ιδίως για τα πρώτα χρόνια, που ενδεχομένως να είναι άγνωστα στους περισσότερους.
Ένα αφιέρωμα, που αξίζει να το διαβάσετε γατί αποτυπώνει με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία του μπάσκετ στην Άμφισσα, με πλήρη στοιχεία και σημαντικά γεγονότα της κάθε εποχής.
Άμφισσα, μια πόλη με βαθιά μπασκετική ιστορία
Η ιστορία της καλαθοσφαίρισης ξεκινά στην Άμφισσα από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το μπάσκετ παίζεται σε επίπεδο γυμνασιακού σχολείου και σχολικών πρωταθλημάτων, ώσπου τον Οκτώβρη του 1983 ο ΓΑΣ Άμφισσας (μετέπειτα Μάκαρος) κατεβαίνει στο πρωτάθλημα της Τοπικής Ένωσης με δυναμική παρουσία, κερδίζοντας τρία πρωταθλήματα ΕΣΚΑΣΕ (1988, 1992, 1995), έχοντας συμμετοχή σε δύο τελικούς (1997 – 2018) και μία χρονιά αγωνιζόμενος στη Γ΄ Εθνική (1995-1996). Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της μπασκετικής ιστορίας της πόλης, ξεκινώντας από το μακρινό 1963-1964.
Το ξεκίνημα…
To μπάσκετ στην Άμφισσα ξεκινά από το μακρινό παρελθόν του …1963-1964 Παιζόταν ανοργάνωτα από ομάδες μαθητών στο γήπεδο του Γυμνασίου Άμφισσας, όπου για μπασκέτες υπήρχαν δύο καδρόνια με ταμπλό από κόντρα πλακέ και στεφάνια σιδερένια δίχως διχτάκια. Για μπάλα, χρησιμοποιούσαν… του ποδοσφαίρου.
Το νερό αρχίζει να μπαίνει στο αυλάκι όταν συνέβησαν δύο γεγονότα σημαντικά. Το πρώτο ήταν στο Εθνικό Στάδιο Άμφισσας, όπου ο τότε Διευθυντής του κ. Παναγιώτης Παπούλιας, δημιουργεί, το 1965, σε χώρο πίσω από τη μία εστία ποδοσφαίρου τσιμεντένιο γήπεδο μπάσκετ, τρεις πόντους υπερυψωμένο – προκειμένου στο μέλλον να πέσει πίσσα – και τοποθετούνται μπασκέτες με διάτρητα σιδερένια ταμπλό και στεφάνια με αλυσίδα (αντί για διχτάκι) από τον κ. Γκολμανιάτη που είχε σιδηρουργείο στην Καλλιθέα Αθηνών και ήταν ειδικός σε τέτοιες κατασκευές. Το δεύτερο είχε σχέση με την παρουσία στην Άμφισσα του νέου τότε φαρμακοποιού Δρόσου Κραβαρτόγιαννου όπου αναλαμβάνει να δημιουργήσει ομάδα μπάσκετ από μαθητές στην πόλη και να την προπονεί. Θεωρείται ο πρωτεργάτης και η ψυχή της όλης προσπάθειας να διαδοθεί η καλαθοσφαίριση στην Άμφισσα.
Το 1966 χτυπά για πρώτη φορά η πορτοκαλί μπάλα σε αγώνα μπάσκετ στην πρωτεύουσα της Φωκίδας. Στην εφημερίδα της εποχής «Φωκικός Ταχυδρόμος» και στη στήλη “Aθλητικά” αναφέρεται επί λέξη: «Νέοι ορίζοντες άνοιξαν στην αθλητική ιστορία της Άμφισσας. Μόλις χθες εμφανίστηκε στα μάτια του ευγενικού αθλητικού κόσμου ένα νέο άθλημα: To μπάσκετ μπολ!!!». Αντίπαλες ήταν η Α΄ τάξη Λυκείου και η Β΄ Λυκείου Άμφισσας. Για την Α΄ τάξη έπαιξαν οι: Σκυλογιάννης, Δρόλαπας, Γάτος Αθανάσιος, Κυπραίος, Καυκούτσος και για τη Β΄ Λυκείου οι: Παπούλιας Ε., Τσικογιαννόπουλος, Σαρατσιώτης, Κωνσταντέλλος, Τζαμτζής. Ο αγώνας θα τελειώσει με 38 -33 υπέρ της Β΄ Λυκείου. Διαιτητής του παιχνιδιού ήταν ο αείμνηστος Δρόσος Κραβαρτόγιαννος και τον παρακολούθησε ο τότε Δήμαρχος Άμφισσας κ. Απόστολος Κοκκινόπουλος.Η πρώτη έδρα της Άμφισσας στο Εθνικό Στάδιο (φωτό από αγώνα με ΓΣ Ιτέας το 1984 στα ΦΩΚΙΚΑ)
Αναφέρεται επίσης στο σχετικό φύλλο της εφημερίδας: «Το φίλαθλο κοινό της Άμφισσας χειροκρότησε με ενθουσιασμό την πρώτη εμφάνιση των μικρών μαθητών στο ωραίο ομαδικό άθλημα». Επόμενος επίσημος αγώνας έγινε στις 27 Φεβρουαρίου του 1966 μεταξύ ομάδων μαθητών πάλι του Λυκείου. Οι «Κίτρινοι»(Δρόλαπας, Καρπούζης, Στάικος, Παπαϊωάννου, Κρικόνης, Σορώκος) κέρδισαν τους «Κόκκινους» (Κοντούλης, Παπούλιας, Κωνσταντέλος, Κοντονίκος Η, Τζαμτζής, Κοντονίκος Η, Αλεξανδρής) με 40-36 (ημίχρονο 14-12). Να σημειωθεί πως με ενέργειες του Παναγιώτη Παπούλια μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, έγινε προμήθεια στολών για τους αθλητές (χρώματος κίτρινο – μπλε), αθλητικών παπουτσιών και μπαλών . Ένα χαρακτηριστικό δείγμα των δυσκολιών των πρώτων ημερών του μπάσκετ στην Άμφισσα είναι το «κυνήγι» των μαθητών από τον Γυμναστή του Γυμνασίου, κ. Μαυραειδή, με την αιτιολογία ότι δεν ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο ή το τένις, αθλήματα που ήταν πιο γνωστά τότε. Η συγκεκριμένη ομάδα μαθητών (με ορισμένες προσθαφαιρέσεις παικτών) θα παίξουν τον επόμενο χρόνο φιλικό αγώνα με αντίστοιχη μαθητική ομάδα στη Λιβαδειά, τον οποίο είχε κανονίσει ο δάσκαλος και προπονητής του νέου αυτού αθλήματος στην περιοχή, ο κ. Κραβαρτόγιαννος.
Η επόμενη γενιά παιδιών που ασχολήθηκαν με τον μπάσκετ στην πόλη ήταν μετά το 1969-1970, και χαρακτηριστικά αναφέρονται οι Ντόσκορης Αλέκος, Μπούρας Κώστας, Λάκης Λόης, Θεοδωρακόπουλος Γιάννης, Πουρνάρας Κώστας, Γιαννέτσος Γιώργος και ο εκπληκτικός για την εποχή του Ζαχαρόπουλος Γιάννης ή Τζοβάνι, ο άνθρωπος που είχε απίστευτη επαφή με το καλάθι!! Εκείνη την περίοδο ξεκινούν και τα σχολικά πρωταθλήματα εντός νομού και οι αγώνες με σχολεία εκτός νομού. Η Άμφισσα έπαιζε σχολικούς αγώνες στη Λιβαδειά. Ο Δρόσος Κραβαρτόγιαννος συνέχιζε να έχει ενεργό ρόλο στην προετοιμασία της ομάδος – ως προπονητής -, αλλά και προμηθευτής αθλητικού υλικού.
Η ίδρυση του ΓΑΣ Άμφισσα
Το καλοκαίρι του 1974 γίνονται στην πρωτεύουσα της Φωκίδας οι Παμφωκικοί Αγώνες Στίβου. Υπήρχε ένας αθλητής από την Άμφισσα ονόματι Στελίγγος Πετώνης (αδελφός του Στάθη Πετώνη, συνταξιούχου της ΔΕΗ σήμερα) που αγωνιζόταν, με τη φανέλα του Πανελληνίου, στα 100 μέτρα και πρώτευσε στους αγώνες. Ο ίδιος «έριξε» την ιδέα πως έπρεπε να γίνει Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος στην πόλη. Ο σύλλογος δημιουργείτια το 1974, σε συνεργασία με το γυμναστή Γιώργο Ζόγκζα, με τμήμα στίβου. Με προτροπή των τότε μαθητών Τριάντη, Γάτου και των συμμαθητών τους, στο καταστατικό αναφέρεται και δυνατότητα ίδρυσης τμήματος μπάσκετ.
Το άθλημα θα συνεχίσει να εκπροσωπείται από ομάδες μαθητών σε σχολικά πρωταθλήματα, μάλιστα το 1974 η ομάδα του εξατάξιου γυμνασίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με σχολείο της Πάτρας σε αγώνες στο Αγρίνιο έχοντας να αντιμετωπίσει το «Νουρέγιεφ» του ελληνικού μπάσκετ Κώστα Πετρόπουλο. Το 1976 ο Δρόσος Κραβαρτόγιανος αγοράζει μπασκετικές ομοιόμορφες στολές – κίτρινο και μπλε – και τις δωρίζει στην σχολική ομάδα που πήγαινε για αγώνες στην Πάτρα, προσπαθώντας να ενισχύσει την προσπάθεια των παιδιών. Η ομάδα είχε προπονητή το γυμναστή κ. Νίκο Παπανίκο και ένθερμο υποστηρικτή στους εκεί αγώνες τον Ανδρέα Πολυδωρόπουλο, παίκτη του Απόλλωνα Πατρών. Αποτελούνταν από τους αθλητές: Κασιδάκη, Φαρόπουλο, Τριάντη, Ζαχαρόπουλο Μ., Ζαχαρόπουλο Β., Κοκολόγο Στ., Γάτο Ηλ., Γάτο Γ., Χοσάδα και Διαμάντη Γιώργο. Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης ήταν πως με το τέλος των αγώνων οι μαθητές παρέδωσαν τις στολές στον κ. Κραβαρτόγιαννο που ο ίδιος τις κρατούσε σε χώρο του φαρμακείου.
1976 Σχολικοί αγώνες Πάτρα, γήπεδο ΕΑΠ. Όρθιοι από αριστερά: Ζαχαρόπουλος Βασίλης, Φαρόπουλος Σέργιος, Πολυδωρόπουλος Αλέκος, Χοσάδας Βαγγέλης, Κοκολόγος Σταμάτης, φίλος Πολυδωρόπουλου, Γάτος Ηλίας, Τριάντης Παναγιώτης, Παπανίκος Νίκος (γυμναστής). Καθιστοί από αριστερά: Γάτος Γιώργος, Ζαχαρόπουλος Μπάμπης, Διαμάντης Γιώργος, Κασιδάκης Γιώργος.
Το καλοκαιρινό τουρνουά του 1983
Φτάνοντας στο καλοκαίρι του 1983 φαινόταν πως ήταν ώριμες οι συνθήκες να γίνει κάτι πιο οργανωμένο στο μπάσκετ της Άμφισσας. Ο Ηλίας Γάτος με τον Παναγιώτη Τριάντη «ρίχνουν» την ιδέα να οργανωθεί καλοκαιρινό βραδινό τουρνουά μπάσκετ στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΦΩΚΙΚΑ». Κατορθώνουν και πείθουν τον τότε Δήμαρχο Άμφισσας Χριστολιά Καμπεράκη για την επιτυχία του εγχειρήματος και με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας και του προέδρου Αργύρη Λαγγουράνη, αλλά και των υπόλοιπων παιδιών που έπαιζαν μπάσκετ, οργανώνεται διήμερο βραδινό τουρνουά καλαθοσφαίρισης, τον Αύγουστο του 1983, στο Εθνικό Στάδιο Άμφισσας. Πλήθος κόσμου συρρέει στο γήπεδο – δεν είχε ξαναπαιχτεί βραδινός αγώνας στη πόλη – και συμμετέχουν οι ομάδες της Λαμίας, Ιτέας και ο Μεδεών Άσπρων Σπιτιών.
Η Άμφισσα κληρώνεται με τη Λαμία του Σαμ Παπαδημητρίου και κερδίζει με 46-42, αποτέλεσμα που θεωρήθηκε έκπληξη για τις δυναμικότητες των ομάδων (η Φθιώτιδα διέθετε ήδη οργανωμένο σωματείο). Στον άλλο αγώνα ο Μεδεών κερδίζει την Ιτέα και στον τελικό του τουρνουά η Άμφισσα παίρνει το ροζ φύλλο κερδίζοντας τα Άσπρα Σπίτια με 48 -36. Διαιτητές του τουρνουά οι Κραβαρτόγιαννος, Ντόσκορης, Κασδαναστάστης και παίκτες της Άμφισσας οι Γάτος Η., Τριάντης Π., Ζαργάνης Γ., Κοκολόγος Μ., Ζαχαρόπουλος Μ., Φουσέκης Ν., Λαλάς Π., Κούτρης Π., Δημητρίου Ν., Φαράντος Ν., Λαλάς Δ. Μάλιστα έμεινε στην ιστορία η φράση του Δρόσου Κραβαρτόγιαννου στους αθλητές της Άμφισσας, πριν τον τελικό, πως: «Κερδίστε το Μεδεώνα και γω θα στηρίξω την προσπάθεια να κατέβει ομάδα στο πρωτάθλημα!!!».
Με την πίεση των παικτών Γάτου και Τριάντη στον Κραβαρτόγιαννο, αλλά και σε ανθρώπους της πόλης που ενδιαφέρονταν για τη δημιουργία ομάδος (Αλωνάρης, Μαυραειδής, Κοντονίκος), αποφασίζεται να ενεργοποιηθεί το καταστατικό του ΓΑΣ Άμφισσας όσον αφορά το τμήμα μπάσκετ, για να προλάβει το σωματείο να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Τοπικής Ένωσης τον ίδιο χρόνο. Μάλιστα το Σεπτέμβρη γίνεται και φιλικός αγώνας μεταξύ ΓΑΣ Άμφισσα και Άρη Θηβών, τόσο σε επίπεδο αντρικού τμήματος όσο και γυναικείου. Παρότι υπήρξαν διαφωνίες ως προς το θέμα προπονητή, δημιουργείται και το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ομάδος αποτελούμενο από τους Νάκο Ταλαμάγκα (πρόεδρο), Δρόσο Κραβαρτογιαννο, Ηλία Στάικο, Παναγιώτη Παπούλια, Ζαχαρόπουλο Βασίλη, Κοντονίκο Ηλία και Γιάννη Απιτιγιαγόπουλο.
Η συμμετοχή στο πρώτο πρωτάθλημα
Ο ΓΑΣ Άμφισσας συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Τοπικής Επιτροπής Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας τη χρονιά 1983 -1984. Ο πρώτος επίσημος αγώνας της ομάδος – με προπονητή τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Ζαργάνη – ήταν τον Οκτώβριο του 1983 στη Θήβα με την ομάδα του Άρη για το κύπελλο, όπου γνωρίζει την ήττα. Τα χρώματα της ομάδος ήταν το κίτρινο και το μπλε. Ο σύλλογος συμμετείχε στο πρωτάθλημα παίζοντας με αξιόλογους αντιπάλους όπως ήταν η ΑΓΕΧ, ο Κάδμος Θηβών και ο Άρης Θηβών. Τα παιχνίδια γίνονταν στο γήπεδο μπάσκετ του Εθνικού Σταδίου Άμφισσας, Κυριακές πρωί. Από το γήπεδο αυτό παρέλασαν άνθρωποι που έγραψαν ιστορία στην καλαθοσφαίριση, όπως ο Γιώργος Τρόντζος (προπονητής της ΑΓΕΧ) και ο Βαγγέλης Αγγέλου όπου είχε εντυπωσιάσει στον αγώνα με την Άμφισσα τους φιλάθλους για τις μπασκετικές του ικανότητες. Από τον ΓΑΣ εκείνη την εποχή ξεχώριζε ο άνθρωπος με τον «γλυκό» καρπό Μπάμπης Ζαχαρόπουλος, ο Ηλίας Γάτος, Ζαργάνης Γιώργος, Φουσέκης Νίκος, Νίκος Δημητρίου, Θύμιος Μαγκλάρας και Μιχάλης Κοκολόγος.
1983-1984 Η πρώτη ομάδα που πήρε μέρος στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ.Όρθιοι από αριστερά: Δημητρίου, Κοτσιμπός, Θεοχαρόπουλος. Τσαφόγιαννος, Μαστρογιαννόπουλος (από Ιτέα), Ζαργάνης, Κούτρης, Γκομούζας (πιτσιρικάς). Καθιστοί από αριστερά: Στρωματιάς, Μαγκλάρας, Λαλάς, Φουσέκης, Βασιλειάδης, Φέλλος, Κοκολόγος
Την επόμενη χρονιά 1984 – 1985 κατέβηκε μία νέα γενιά παικτών στο γήπεδο ( Μαυραειδής, Παπούλιας, Καρβέλη Γ, Ψιλογιάννης, Παρασκευάς, Φαράντος,) που έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία. Το πρόβλημα ήταν πως δεν υπήρχε προπονητής και μετά την ήττα την πρώτη αγωνιστική στην Άμφισσα από τα Φάλαρα Στυλίδας, η ομάδα αναζήτησε coach. Η τότε διοίκηση Νάκου Ταλαμάγκα, Παπούλια Παναγιώτη, Κραβαρτόγιαννου, Απτιγιαγόπουλου αποφασίζει και φέρνει στην Άμφισσα τον Θηβαίο Γιώργο Κοκκίνη. Ο Κοκκίνης ερχόταν στα Σάλωνα Τετάρτη και Παρασκευή για προπόνηση, καθώς και στον αγώνα της Κυριακής. Να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο αλλάζουν και οι μπασκέτες στο γήπεδο και «φεύγουν» τα τρυπητά σιδερένια ταμπλό και αντικαθίστανται από πλαστικό γυαλί, όπως και η γραμμή του τριπόντου που μπαίνει στο αγωνιστικό κομμάτι.
Με τον Κοκκίνη η ομάδα αρχίζει να οργανώνεται ως σωματείο τόσο αγωνιστικά όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Μάλιστα ο σύλλογος αποκτά και χορηγό στη φανέλα και στις φόρμες, την αντιπροσωπεία «OPEL TΖΑΝΑΚΟΣ». Όμως, το μακρινό της απόστασης, οι καιρικές συνθήκες – αφού όταν έβρεχε δεν γινόταν προπόνηση – και οι υποχρεώσεις του Γ. Κοκκίνη με την ομάδα του Κάδμου Θηβών οδήγησαν σε διαζύγιο από κοινού. Την ομάδα αναλαμβάνει ο Ηλίας Στάικος, μέλος της διοίκησης, και για τους αγώνες της μετακομίζει στο γήπεδο του Χρισσού, αφού στο Εθνικό Στάδιο γίνονται έργα. Να σημειωθεί πως οι άμυνες ζώνης ήταν χαρακτηριστικό της εποχής.
ΓΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ 1984-1985. Όρθιοι από αριστερά: Γκομούζας (πιτσιρικάς), Τσικνής Κ., Παπούλιας Ν., Ψιλογιάννης Χ.,Μαυραειδής Γ., Ζαχαρόπουλος Μ., Κοκκίνης Γ. (προπονητής).
Καθιστοί από αριστερά: Κοκολόγος Μ., Στρωματιάς Τ., Βασιλειάδης Θ., Στραβοπόδης Μ., Φαράντος Σ. (δεν είναι εν ζωή), Παρασκευάς Θ.
Η έλευση του Χρήστου Σκούρτη στην Άμφισσα
Το 1985 -1986 η ομάδα ξεκινά με προπονητή τον παίκτη Μιχάλη Κοκολόγο, αλλά ο παράγοντας Γιάννης Απιτιγιαγόπουλος ανακαλύπτει στο Νοσοκομείο Άμφισσας τον Κερκυραίο γιατρό Χρήστο Σκούρτη, πρώην παίκτη του Παπάγου. Ο Σκούρτης ανακοινώνεται ως προπονητής της ομάδος, «κερδίζει» παίκτες και διοίκηση με τη συμπεριφορά του και τις γνώσεις του και βάζει τις βάσεις του ομαδικού μπάσκετ στην πόλη της Άμφισσας. Ο ίδιος έδωσε έμφαση και στην αμυντική λειτουργία της ομάδος (ζώνη 1-3-1, ζων πρες) και καλλιέργησε το άθλημα στην πόλη με ζήλο. Η ομάδα χρησιμοποιούσε ως έδρα πια το Γυμνάσιο Άμφισσας. Με το Σκούρτη ο ΓΑΣ κάνει μια αξιοθαύμαστη πορεία με ένα κράμα παλιών και νέων παικτών και τον κόσμο να έρχεται Κυριακές πρωί να παρακολουθεί αγώνες στο Γυμνάσιο.
Το 1986 εγκρίνεται η λειτουργία της ΕΣΚΑΣΕ, ως Ένωσης, με έδρα τη Θήβα και η Άμφισσα είναι από τα ιδρυτικά της μέλη. Ο Σκούρτης μένει και την επόμενη χρονιά (1986-1987) στην Άμφισσα, περισσότερα παιδιά κατεβαίνουν στο γήπεδο, η ομάδα παίζει πια οργανωμένο, ποιοτικό μπάσκετ, αλλά η κακή είδηση της φυγής του τον Μάρτιο του 1987 για την Κέρκυρα σκόρπισε στεναχώρια σε όλους. Μαζί με αυτόν φεύγει και ο Δημήτρης Καλόγηρος για τον Κάδμο Θηβών.
1986-1987 ΓΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Όρθιοι από αριστερά: Μαυραειδής Γ., Καλόγηρος Δ., Μητρόπουλος Γ., Παπούλιας Ν., Ψιλογιάννης Χ., Φέλλος Σ., Σκούρτης Χ. (προπονητής). Κάτω αριστερά: Τσικνής Ν., Καρβέλης Γ., Κοκολόγος Μ., Βασιλειάδης Θ., Φαράντος Σ (δεν είναι εν ζωή πια) Παρασκευάς Θ., Σωτηρόπουλος Σ.
Η επιστροφή Κοκκίνη – Το πρώτο πρωτάθλημα της ομάδος
Το 1987 -1988, ο Γιώργος Κοκκίνης επιστρέφει στην Άμφισσα και ο ΓΑΣ παίρνει το πρώτο του πρωτάθλημα νικώντας τον ΑΣ Φθιώτις την τελευταία αγωνιστική στην έδρα του με 70-58. Παίκτες της ομάδος ήταν οι: Μαυραειδής, Παπούλιας, Καρβέλης, Μπελούμπασης, Κοκολόγος, Τσικνής, Παρασκευάς, Σωτηρόπουλος, Φαράντος, Ζαχαρόπουλος, και οι ελπιδοφόροι νεαροί Μακρής και Χατζής. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν εννέα ομάδες, ο Λοκρός, η Άμφισσα, ο Άρης Θήβας, ο ΑΣ Φθιώτις, ο ΓΣ Ιτέας, το ΑΚΟ Λιβαδειάς, ο Παμφιωτικός, τα Φάλαρα Στυλίδας και ο ΓΑΣ Αρτάκης. Όλοι οι αγώνες γίνονταν σε ανοικτά γήπεδα, η μόνη ομάδα που έπαιζε σε κλειστό γήπεδο ήταν ο Άρης Θήβας. Επίσης, αυτή τη χρονιά οι αγώνες γίνονταν Σάββατο μεσημέρι.
Οι πρωταθλήτριες ομάδες όμως της ΕΣΚΑΣΕ έπρεπε να δώσουν αγώνες μπαράζ για να ανέβουν στην Γ Εθνική. Η Άμφισσα οδεύει προς τα βοηθητικά γήπεδα του Ολυμπιακού Σταδίου στην Καλογρέζα, γι΄αυτά τα παιχνίδια. Εκεί στις 15-4-1988 αντιμετωπίζει τον ΟΦΗ των Ροδόπουλου, Ηλιάδη, Δελαπάσχου, Ζουρνατζίδη (νυν μάνατζερ του ΠΑΟΚ) και χάνει το παιχνίδι, κερδίζει όμως τα δύο επόμενα με Καρλόβασι και Παχγιακό και περνά στη δεύτερη φάση που διεξάγεται την επόμενη εβδομάδα στο κλειστό γυμναστήριο, στα νταμάρια στην Καισαριανή. Κατορθώνει και κερδίζει τον ΓΑΣ Λέσβου με 54 -53 με τρίποντο του Παπούλια στο τελευταίο δευτερόλεπτο και χάνει από τον Σπαρτιατικό με 99 – 63. Ο ΟΦΗ παίρνει την άνοδο για τη Γ΄Εθνική. Χαρακτηριστικό των αγώνων μπαράζ, η μεγάλη προσέλευση Αμφισσιωτών τόσο στην Καλογρέζα όσο και στην Καισαριανή, όπου οι συμπολίτες μας κέρδισαν κατά κράτος τη μάχη της κερκίδας.
1987-1988 ΓΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Από τα μπαράζ ανόδου στην Καλογρέζα. Από αριστερά: Φέλλος, Παπούλιας, Παρασκευάς, Καρβέλης.
1987 -1988 ΓΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Πανηγυρισμοί της ομάδος μετά τον νικηφόρο αγώνα μπαράζ στην Καισαριανή με τον ΓΑΣ Λέσβου
Ο ΓΑΣ Άμφισσας για δεύτερη φορά πρωταθλητής ΕΣΚΑΣΕ
Το 1988-1989 αναλαμβάνει την ομάδα ο Σέργιος Φαρόπουλος και ο ΓΑΣ χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ως έδρα το «κλειστό» μπαλόνι. Μάλιστα για την προετοιμασία της ομάδος παίκτες και προπονητής αναγκάζονταν και άνοιγαν τους πλαϊνούς μουσαμάδες, προκειμένου να γίνει η προπόνηση και να εισέρχεται αέρας στο γήπεδο. Η ζέστη, τους καλοκαιρινούς μήνες, ήταν αφόρητη μέσα σε αυτό.
Το 1989 -1990 στο τιμόνι της ομάδος είναι ο Νίκος Φουσέκης και o ΓΑΣ «μένει» στην κατηγορία κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική στην Κάρυστο την τοπική ομάδα με 52-50. Παίκτες του συλλόγου ήταν oι: Mαυραειδής, Θεοχαρόπουλος, Μπράτσος, Μακρής, Χατζής, Παπούλιας, Κλέτσας, Παρατσόκας, Τσίγκας Θ, Τσικνής Κ., Καραγιώργος Δ., Φουσέκης Ν. (αγωνίστηκε ως παίκτης την τελευταία αγωνιστιή)
Το 1990-1991 ξεκινά την προετοιμασία της ομάδος ο Γασπαρινάτος, αποχωρεί όμως με την έναρξη του πρωταθλήματος και επανέρχεται ως πρώτος προπονητής ο Φαρόπουλος.
Το 1991 -1992 ο ΓΑΣ στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής – με προπονητή Φαρόπουλο – και πηγαίνει στα μπαράζ, στο Λουτράκι, για την άνοδο στη Γ΄ Εθνική έχοντας όμως να αντιμετωπίσει δύο φαβορί, τον Ιαλυσσό Ρόδου και τη Δάφνη Δαφνίου από τους οποίου χάνει, ενώ κερδίζει τη Χίο. Εντύπωση είχε προκαλέσει τότε η ήττα του Ιαλυσσού από τον Παγχιακό. Παίκτες της Άμφισσας ήταν οι: Μαυραειδής, Παπούλιας, Χατζής, Μπράτσος, Μακρής, Μπελούμπασης, Κομτζιάς, Φαρόπουλος Α, Τσίγκας Θ, Παρατσόκας.
1988-1989 ΓΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Η ομάδα που αποτέλεσε τη βάση για την κατάκτηση του 3ου Πρωταθλήματος. Όρθιοι από αριστερά: Φαρόπουλος (προπονητής), Χατζής Η., Μακρής Β., Τσικνής Ν., Νικολέτος Κ. (μεταγραφή από Ηλιούπολη), Τσικνής Κ., Μαυραειδής Γ. Καθιστοί από αριστερά: Μπράτσος Β., Μπελούμπασης Δ., Παπούλιας Ν., Παρασκευάς Θ.
Το 1992-1993, έρχεται στην ομάδα προπονητής από Αθήνα, ονόματι Τριανταφύλλου. Μόλις ξεκινά το πρωτάθλημα αποχωρεί και την ομάδα αναλαμβάνει πάλι ο Μιχάλης Κοκολόγος.
Το 1993-1994 η ομάδα κερδίζει την είσοδό της στην πρώτη τετράδα των play off για την άνοδο στη Γ΄΄ Εθνική. Αντιμετωπίζει τον Άρη Θήβας όπου χάνει με 3-2 (1-1 η κανονική περίοδος). Το αξιοσημείωτο αυτής της χρονιά είναι πως εμφανίζεται μία νέα πολύ καλή φουρνιά νέων παικτών, αποτελούμενη από τους: Oικονόμου Η., Χατζηκωντσταντίου Γ., Γκόβαρη Ι., Βλαχοδημητρίου Δ., Σαράντη Θ., Λάιο Ν., Παναγιωτόπουλο Κ., Πετώνης Β. και Χατζής Λ.
Η άνοδος στη Γ΄Εθνική
Το 1994 – 1995 ήταν η σημαντικότερη στιγμή για την ομάδα της Άμφισσας, όπου με προπονητή τον Μιχάλη Κοκολόγο και ένα κορμό παικτών που έπαιζαν χρόνια μαζί, τους Μαυραειδή, Παπούλια, Χατζή, Μακρή και Μπράτσο, συν δύο προσθήκες, του πλέι μέικερ Ντένη Γαλανού (από τη Δάφνη Δαφνίου) και του Δημήτρη Δενδή (από Κένταυρο Πατρών) κατακτά την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, επικρατεί στους τελικούς της Μαλεσίνας με 3 -1 (1-1 κανονική περίοδο) νίκες και στέφεται πρωταθλήτρια ΕΣΚΑΣΕ, παίρνοντας απευθείας το εισιτήριο για την άνοδο στη Γ΄ Εθνική. Οι τελικοί με τη Μαλεσίνα ήταν επεισοδιακοί – λόγω κάποιων ποδοσφαιρικών γεγονότων – και χρειάστηκε η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για να διεξαχθούν. Μάλιστα στον τελευταίο τελικό στη Μαλεσίνα, η ομάδα μεταφέρθηκε – από κάποιο σημείο της διαδρομής – με την κλούβα της αστυνομίας στο γήπεδο.
Ο ΓΑΣ με τον ίδιο προπονητή και προσθήκες τους Ζήση Πατακιούτα (από Προοδευτική Κορυδαλλού)και Βασίλη Πατάγια (από Αναγέννηση Λαμίας), αλλά χωρίς Μαυραειδή – σταματά την ενεργό δράση – και Γαλανό, αγωνίζεται αξιοπρεπώς στη Γ΄ Εθνική (1995-1996) πετυχαίνοντας 6 νίκες που δε φτάνουν όμως για να κρατηθεί στην κατηγορία. Κερδίζει εντός Δάφνη Δαφνίου, Πρωτέα Αθηνών, Κύδωνα Χανίων, Εργοτέλη, Άμιλλα Περιστερίου και Ιπποκράτη Κω. Παίκτες της ομάδας ήταν οι Παπούλιας, Χατζής, Μακρής, Μπράτσος, Δενδής,, Πατακιούτας, Οικονόμου Η., Λάιος Ν. Πατάγιας και οι νεαροί Βαρελάκης, Χαντζής Λ. και Ψιμούλης.
1995-1996 ΓΑΣ Άμφισσας Γ΄Εθνική. Πεντάδα του αγώνα με την Άμιλλα Περιστερίου. Από αριστερά: Μπράτσος, Δενδής, Χαντζής, Μακρής, Παπούλιας.
Γυρίζοντας στα γνωστά μονοπάτια της … Α΄ΕΣΚΑΣΕ
Η χρονιά 1996-1997 βρίσκει τον ΓΑΣΑ πάλι στην Ά ΕΣΚΑΣΕ. Κατορθώνει και φτάνει πάλι στους τελικούς, όπου χάνει από τον ΓΣ Ιτέας με 3 -2 ( 1-1 κανονική περίοδο). Το πέμπτο παιχνίδι δεν τελείωσε ποτέ, διακόπηκε λόγω ολισθηρότητας του μπαλονιού της Ιτέας. Σε εκείνο το σημείο του αγώνα η Άμφισσα έχανε με 60 -30, 7΄λεπτά πριν το τέλος. Ο ΓΑΣ δε δέχτηκε να ξανακατέβει, διαμαρτυρόμενος για τη μη καλή αντιμετώπιση που είχε από Ένωση και Διαιτητές. Η ομάδα στελεχωνόταν από τους: Παπούλια, Χατζή, Μπράτσο, Μακρή, Παπαγεωργίου (συμφοιτητής του Χατζή από Αθήνα), Καραχάλιο (από Ναύπακτο), Οικονόμου Η., Σαράντη Θ, Ψιμούλη Δ., Γκόβαρη Γ., Βαρελάκη Ν. Είχε γίνει και μεταγραφή του Πολύμερου από Άρη Θήβας, αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ.
1998 -1999 ΓΑΣ Άμφισσας. Όρθιοι από αριστερά: Παπούλιας Ν.., Βαρελάκης Ν., Χαντζής Η., Λάιος Β., Οικονόμου Θ., Παπαγεωργίου Γ., Κοκολόγος (προπονητής), Σαράντης Θ. Καθιστοί από αριστερά: Σανιδάς Α., Μαργώνης, Τσούνης Σ., Φλώκος Η., Βενετσάνης Ν., Μακρής Β.
Το 1997-1998 είναι χρονιά ορόσημο για την ομάδα, αφού ο ΓΑΣ αγωνίζεται για πρώτη φορά στο Κλειστό Γυμναστήριο «Χριστολιάς Καμπεράκης», ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη με πολύ καλής ποιότητας παρκέ και ξεχωριστό ηλεκτρονικό πίνακα. Προπονητής ξεκινά ο Αθηναίος Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, από τη Δάφνη Δαφνίου που φέρνει μαζί του τους Σπύρο Πορσελέντη (πλέι μέικερ) και Αντώνη Παπαϊωάννου (forward). Μετά την 5η αγωνιστική, γίνεται αλλαγή προπονητή και αναλαμβάνει πάλι ο Κοκολόγος. Η ομάδα φθάνει ξανά στην τετράδα, όπου χάνει από την πρωταθλήτρια Μαλεσίνα με 3-2 στα play off.
Το 1998-1999 η Άμφισσα μετά από μία πολύ καλή πορεία στην κανονική περίοδο (Φαρόπουλος αντικαθιστά στο δεύτερο γύρο τον Κοκολόγο) και παρότι την τελευταία αγωνιστική κερδίζει τον πρωταθλητή ΓΣ Λαμίας στην έδρα του, φθάνει στα play off και αποκλείεται από τον Ερμή Σχηματαρίου με 3-0 (2-0 κανονική περίοδο). Στο τέλος αυτής της αγωνιστικής χρονιάς, κλείνει μια περίοδος περίπου 10 ετών για την ομάδα της Άμφισσας, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ.
Το 1999 -2000 με τον Κυριάκο Χώχο από τον ΓΣ Ιτέας να ενισχύει την ομάδα, ο ΓΑΣ κερδίζει άνετα την παραμονή στην κατηγορία, αλλά δεν είναι στις ομάδες της πρώτης τετράδος.
1999 -2000 ΓΑΣ Άμφισσας. Όρθιοι από αριστερά: Χώχος Κ., Παπούλιας Ν., Μπράτσος Β., Χαντζής Η., Ψιμούλης Δ., Κοκολόγος (προπονητής). Καθιστοί από αριστερά: Καρβέλης Θ., Λάιος Β., Οικονόμου Θ. Βαρελάκης Ν.
Η ομάδα «κατεβάζει» ρολά
Το 2000 -2001 είναι η άσχημη χρονιά για το σύλλογο. Από λάθη διοίκησης, ασυνεννοησίες, από παίκτες και προπονητές που δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν και το «εγώ» να προτάσσεται του «εμείς», η ομάδα δεν κατεβαίνει να παίξει στο πρωτάθλημα. Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του μπάσκετ της πόλης. Κάποιοι παίκτες όπως ο Μπράτσος με τον Μακρή σταμάτησαν (θα επανέλθει στην Άμφισσα το 2005-2006 και το 2008-2009 θα παίξει στην Αναγέννηση Λαμίας) και κάποιοι άλλοι συνέχισαν σε άλλες ομάδες, όπως ο Παπούλιας στον Γ.Σ. Ιτέας και ο Χαντζής στον Ερμή Σχηματαρίου. Το σωματείο θα μείνει ανενεργό για τρία χρόνια.
Φως στο τούνελ
Το 2003-2004, φως άρχισε να φαίνεται στο μπασκετικό τούνελ της Άμφισσας. Ο Νεκτάριος Βαρελάκης (ενεργός παίκτης της ομάδος πριν αυτή «κατεβάσει» ρολά) και ο Σταύρου Θάνος, νοσοκόμος στο Νοσοκομείο Άμφισσας, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, βγάζουν δελτία και ξανακατεβάζουν την ομάδα στο β΄ όμιλο της Γ΄ ΕΣΚΑΣΕ. Στον ΓΑΣ συμμετέχουν ως παίκτες και φοιτητές από το ΤΕΙ Άμφισσας. Το ρόστερ αποτελείται από τους: Θήλυζα Ξενοφών, Συλιβό Νικόλαο, Nικολάτο Χρήστο, Ζορμπά Α., Κέκα Σπύρο, Μπάλο, Ιωάννου Ευτύχιο, Λάιο Βασίλη, Βαρελάκη Νεκτάριο, Μαμαρέλη Γιώργο, Ζωμένο Δρόσο και Κασδαναστάση Θέμη. Αντιμετώπισε άλλες δύο ομάδες στον όμιλο, τον Κένταυρο Λιβαδειάς και τον Άρη Θήβας.
Το 2004-2005 ο ΓΑΣ συμμετέχει πάλι στο β΄ όμιλο της Γ΄ΕΣΚΑΣΕ με αντιπάλους το Δίστομο, τον Κένταυρο Λιβαδειάς και τον Ολυμπιακό Θηβών. Παρότι η ομάδα δεν τερματίζει πρώτη, λόγω αναδιαρθρώσεων ανεβαίνει στη Β΄ ΕΣΚΑΣΕ. Παίκτες της ομάδος τότε ήταν οι: Φλώκος Ν., Φαρόπουλος Α., Μαμαρέλης Γ., Χαλκιόπουλος, Μαργώνης Γ., Βαρελάκης, Παπαθεoχάρης Μπεζεντές, Mέρης Κώστας και Σανιδάς Α. Την περίοδο αυτή ο σύλλογος εντάσσεται στο κομμάτι του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Άμφισσας από τον τότε Δήμαρχο κ. Φουσέκη.
Ανοίγοντας την πόρτα της Β΄ ΕΣΚΑΣΕ
Το 2005 -2006, η ομάδα θα περπατήσει στους δρόμους της Β΄ΕΣΚΑΣΕ. Επιστρέφουν για να βοηθήσουν τo σύλλογο οι Χαντζής, Μακρής και Παπαγεωργίου και μαζί με τους Πριόνα, Παπαθεοχάρη, Οικονόμου Θ. (στο δεύτερο γύρο), Μαργώνη Γ., Βενετσάνη, Βαρελάκη, Χαλκιόπουλο, Μαρκάτο, Σεργουνιώτη, Σανιδά, Κοκολόγο, Φαρόπουλο Α. και Ψιμούλη κατατάσσονται στη δεύτερη θέση του β΄ομίλου. Ο πρώτος Άρης Θήβας παίζει τον τελικό με τον πρώτο του άλλου ομίλου την Παναγίτσα για τον τίτλο του πρωταθλητή και η Άμφισσα αντιμετωπίζει τον Άρη Χαλκίδας (οι δύο δεύτεροι των ομίλων μεταξύ τους) σε αγώνα κατάταξης. Στις 26-3-2006 ο ΓΑΣ θα κερδίσει την ομάδα της Χαλκίδας, στο κλειστό της Λιβαδειάς με 94-80 και θα περιμένει τυχόν ανακατατάξεις στην παραπάνω κατηγορία για την άνοδο.
2006-2007 ΓΑΣ Άμφισσας. Όρθιοι από αριστερά Αλεξίου, Βαρελάκης, Μαργώνης, Κάζος, Λέφας, Οικονομου Α., Ψιμούλης (παίκτης –προπονητής). Καθιστοί από αριστερά: Σανιδάς, Φαρόπουλος Α., Παπαθεοχάρης, Μπόζας, Μαμαρέλης Γ.
Το 2006 – 2007 ανακοινώνεται πως «χηρεύει» μία θέση στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ, αφού ο Κάδμος δεν κατεβαίνει στο πρωτάθλημα. Ζητείται από την Άμφισσα ως τρίτη της κατάταξης την προηγούμενη χρονιά να ανέβει κατηγορία, αλλά δεν αποδέχεται. Το ρόστερ του ΓΑΣ αυτή τη χρονιά είναι: Ψιμούλης (παίκτης – προπονητής), Βαρελάκης, Μαργώνης, Κάζος, Λέφας, Οικονόμου Θ.,Σανιδάς, Φαρόπουλος Α., Παπαθεοχάρης, Μπόζας, Μαμαρέλης Γ., Βενετσάνης, Σεργουνιώτης, Φαρόπουλος Α. (του Γεωργίου), Πριόνας, Κουτρολίκος, Φλώκος Ν., Πετώνης Π.
Αλλαγή ρώτας
Το 2007-2008 σε επίπεδο διοίκησης έχουμε τον ερχομό του Λάμπρου Λαμπρόπουλου που παίρνει το σύλλογο από τη δικαιοδοσία του ΑΟΔΑ. Ο Λαμπρόπουλος είχε ένα όραμα για την ομάδα, έρχεται προπονητής ο Μωραΐτης, επιστρέφει ο Παπούλιας και με παίκτες τους Ψιμούλη, αδελφούς Οικονόμου, Παπαθεοχάρη, Βαρελάκη, Φαρόπουλο, Φλώκο Η., Λέφα, Πετώνη, Μαμαρέλη Γ., Πριόνα, Μαργώνη ο ΓΑΣ ανεβαίνει πάλι στην Ά ΕΣΚΑΣΕ– μετά από οκτώ χρόνια – ως πρωταθλητής κερδίζοντας στα πλέι οφ τον Καλλιθαϊκό, Αλιβέρι και Άρη Χαλκίδας (γνώρισε μόνο μία ήττα στην Άμφισσα από Καλλιθαϊκό την πρώτη αγωνιστική). Τα επίσημα χρώματα της ομάδας πλέον είναι το κόκκινο, άσπρο και μαύρο.
2008 Απρίλιος: Πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Β΄Εσκασε
Το 2008-2009 η παρουσία της ομάδας στην Ά ΕΣΚΑΣΕ προκαλεί μεγάλη κινητικότητα. ’Ερχεται προπονητής ο Μελισσάρης από Λαμία και πέντε παίκτες πρώτης γραμμής όπως οι Σοφογιάννης Γ., Χαντζής, Ρίζος, Μιχέλης, Παπαϊωάννου όπου μαζί με ένα κράμα πολύ καλών ντόπιων παικτών ( Παπούλιας, Ψιμούλης, αδελφοί Οικονόνου, Μαργώνης, Παπαθεοχάρης, Βαρελάκης και αργότερα τους Βενετσάνη, Πριόνα, Φαρόπουλο Α., Κουτρολίκο, Μπεζεντέ, Πετώνη Β.), φαινόταν πως η ομάδα θα πρωταγωνιστούσε. Η ήττα όμως την πρώτη αγωνιστική στην Άμφισσα από την Ιτέα με 54-65, οδηγεί στη φυγή των Μελισσάρη και Σοφογιάννη Γ., ο Φαρόπουλος έρχεται για σύντομο διάστημα και τελικά ο Βαρελάκης αναλαμβάνει την ομάδα προπονητικά την 7η αγωνιστική στον εκτός έδρας αγώνα με τον Άρη Θήβας. Μετά τα Χριστούγεννα αποχωρεί από πρόεδρος ο Λαμπρόπουλος – ανέλαβε ο Ταγκαλής – φεύγουν και οι Ρίζος, Χαντζής, Μιχέλης και μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα των προβλημάτων η ομάδα πέφτει κατηγορία μαζί με τον Άρη Θήβας, αφού στο κρίσιμο παιχνίδι δεν κατορθώνει στη Χαλκίδα να υπερασπιστεί το +2 (68-66 α΄γύρος) με το Αλιβέρι και ηττάται με 63-56. Να σημειωθεί πως την περίοδο 2008 -2009 η τότε διοίκηση Λαμπρόπουλου αποφασίζει η ομάδα να μετονομαστεί από ΓΑΣ Άμφισσας σε Μάκαρος Άμφισσας προς τιμή του μυθικού βασιλιά της πόλης.
2008-2009 Μάκαρος – Α΄ΕΣΚΑΣΕ. Όρθιοι από αριστερά: Παπούλιας, Οικονόμου Α., Οικονόμου Η., Ψιμούλης, Πριόνας, Βενετσάνης, Βαρελάκης (προπονητής). Καθιστοί από αριστερά: Πετώνης, Φαρόπουλος, Μαργώνης, Κουτρολίκος, Παπαθεοχάρης, Μπεζεντές
Ξανά στις γειτονιές της …Β΄ΕΣΚΑΣΕ
Το 2009 -2010 η ομάδα αγωνίζεται στο Β΄όμιλο της Β΄ΕΣΚΑΣΕ και τερματίζει στην τρίτη θέση της κανονική περιόδου πίσω από Έσπερο Λαμίας και Κάδμο Θηβών. Το ρόστερ της ομάδος: Παπαθεοχάρης, Παπούλιας, Βενετσάνης, Γκιούλος, Λύτρας, Ψιμούλης, Μαργώνης, Γίδας, Οικονόμου Θ. Μέρης, Λαμπρόπουλος, Κοντογεώργος Ν., Τσιπούρας Γ., Φλώκος Η., Αναγνωστόπουλος Γ. , Φαρόπουλος Α (του Γεωργίου), Μήτσου, Βίλλιας.
Το 2010 – 2011 η ομάδα είναι πάλι στο β΄όμιλο της Β΄ΕΣΚΑΣΕ παίρνει την πρώτη θέση και στην τετράδα των πλέι οφ τερματίζει τρίτη έχοντας αντιπάλους τον Ηρακλή Θηβών (πρωταθλητής), Ιωνικό Λαμίας και ΓΣ Αυλίδας. Καταστροφική ήταν η ήττα μέσα στην Άμφισσα από την Αυλίδα παρότι είχε νικήσει ο Μάκαρος στην έδρα της. Το ρόστερ της ομάδος: Oικονόμου Α., Ψιμούλης, Γίδας, Παπούλιας, Πετρίδης (φοιτητής), Κούτουλας, Παπαθεοχάρης, Βενετσάνης, Μπουργανός, Καλλίας, Μέρης, Μαργώνη, Πριόνας. Το Σεπτέμβριο του 2011 η ΕΣΚΑΣΕ προσκαλεί το Μάκαρο να συμμετέχει στην Ά ΕΣΚΑΣΕ, λόγω αποχώρησης της Αναγέννησης Λαμίας. Η Άμφισσα δε αποδέχεται-πάλι-την πρόταση και συνεχίζει στις γνωστές γειτονιές της…Β΄ΕΣΚΑΣΕ.
2010 2011 Μάκαρος – Β΄ΕΣΚΑΣΕ. Όρθιοι από αριστερά: Βαρελάκης (προπονητής), Βενετσάνης, Παπούλιας, Οικονόμου Θ., Μέρης, Ψιμούλης, Γίδας. Καθιστοί από αριστερά: Ανέστης (φοιτητής) Μπουργανός, Καλλίας, Κούτουλας, Μαργώνης, Πριόνας
Το 2011-2012 ο Μωραΐτης επιστρέφει στον Μάκαρο, η ομάδα δεν περνά στην τετράδα των πλέι οφ, τερματίζοντας τρίτη στο β΄όμιλο της Β΄ΕΣΚΑΣΕ, πίσω από Κύνο Λιβανατών και Απόλλων Λιβαδειάς. Ο σύλλογος έχει έχει ρόστερ τους: Mπουργανό, Οικονόμου Θ. Πετρίδη, Γίδα, Ψιμούλη, Παπούλια, Μαργώνη, Γιαννικούλη, Παπαθεοχάρη, Μαμαρέλη Α., Κασδαναστάση Χ., Πριόνα.
Το 2012 -2013 η ομάδα εισέρχεται ως δεύτερη από το β΄όμιλο της Β΄ΕΣΚΑΣΕ, μετά τον Λοκρό Αταλάντης, στα play off ανόδου στην Α΄ κατηγορία, έχοντας επιπλέον αντιπάλους το ΓΣ Αυλίδας και τον Απόλλων Λιβαδειάς. Κατατάσσεται δεύτερη μαζί με την Αυλίδα, αλλά παίρνει αυτή την άνοδο λόγω καλύτερης διαφοράς στα μεταξύ τους παιχνίδια. Η ομάδα αποτελούνταν από τους: Oικονόμου Θ., Μπουργανό, Παπούλια, Ψιμούλη, Γίδα, Παπαθεοχάρη, Κυριακίδη, Μαργώνη, Πετρίδη, Μήτσου, Μαμαρέλη Α., Γιαννικούλη, Οικονόμου Η., Πριόνα.
Νέο ξεκίνημα
Το 2013 -2014 η διοίκηση του προέδρου Ταγκαλή προσλαμβάνει προπονητή τον Παπούλια ( που σταμάτησε από την ενεργό δράση) και ο Μάκαρος με ένα κράμα νέων παικτών: Κυριακίδης, Κακογιάννης, Μαμαρέλης Α., Ρένεσης, Φουσέκης, Τσάρας Η., αλλά και παλιών: Ψιμούλης, Γίδας, Βενετσάνης, Πετρίδης, Μήτσου, Μαργώνης, Μητρόπουλος (ερχόταν από Αθήνα) προκρίνεται ως πρώτη από τον β΄όμιλο της Β΄ΕΣΚΑΣΕ (μαζί με τον Κύνο Λιβανατών) στα play off ανόδου στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ. Στην τετράδα βρίσκονται από τον άλλο όμιλο το Αλιβέρι και η Μαλεσίνα. Η Άμφισσα κερδίζει δύο φορές το Αλιβέρι και μία τον Κύνο στην έδρα της και το Σάββατο 3-5-2014 νικά και τη Μαλεσίνα με 66-58 στο «Χριστολιάς Καμπεράκης» και πανηγυρίζει ως δευτεραθλήτρια (πρώτη η Μαλεσίνα) την άνοδο στην παραπάνω κατηγορία.
2013 -2014 Μάκαρος- Β΄ΕΣΚΑΣΕ. Όρθιοι από αριστερά: Ψιμούλης, Γίδας, Μαργώνης, Μήτσου, Βενετσάνης, Οικονόμου Θ. Παπούλιας (προπονητής). Κάτω αριστερά: Τσάρας Η., Ρένεσης, Πετρίδης, Κακογιάννης, Κυριακίδης, Φουσέκης.
Το 2014-2015, ο Μάκαρος ενισχύεται με τον Άρη Παπαδάκη (με θητεία σε Α1) και το Φαίδωνα Μώρο (από τον Κύνο Λιβανατών). Η ομάδα κάνει 6 νίκες και 12 ήττες στην επανεμφάνισή της στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ, έχοντας να αντιμετωπίσει δύσκολους αντιπάλους με εμπειρία στην κατηγορία όπως ο Ερμής Σχηματαρίου, ο Λοκρός Αταλάντης, ο Έσπερος Λαμίας (πρωταθλητής) και ο Άρης Θηβών. Στην Άμφισσα συμμετείχαν: Kυριακίδης, Κακογιάννης, Λαμπρόπουλος, Λούπουλ, Τσινταβής, Ψιμούλης, Γίδας, Οικονόμου Α., Φλώκος Η., Πετρίδης, Μαμαρέλης Α., Τσιανταβής, Ταγκαλής, Μητρόπουλος, Φουσέκης. Από την Α΄στη Β΄ Εσκασε υποβιβάστηκε μία ομάδα (Αλιβέρι) και είναι η τελευταία χρονιά που η συγκεκριμένη κατηγορία είχε 10 ομάδες.
Το 2015-2016, το πρωτάθλημα διεξάγεται με 12 ομάδες. Η Άμφισσα ενισχύεται με τον Κακούση και Αμπλά από τη Ναύπακτο και το Γιαννακόπουλο από ομάδα των Αθηνών. Ο Μάκαρος τιμωρημένος, στην αρχή, με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών από την προηγούμενη χρονιά, θα τερματίσει στην 9η θέση με 9 νίκες και 13 ήττες. Στην ομάδα συμμετέχουν οι: Λούπουλ, Κυριακίδης, Μαμαρέλης Α., Γίδας, Ψιμούλης, Οικονόμου Θ., Αμπλάς, Κακούσης, Γιαννακόπουλος, Φλώκος, Μήτσου, Φουσέκης, Τσινταβής, Μαργώνης, Σαββόγλου(φοιτητής), Μαμαρέλης Δ., Φουσέκης Π.
Το 2016 2017, ο Μάκαρος τερματίζει στην 7η θέση (11 νίκες – 11 ήττες) κάνοντας εκπληκτικό δεύτερο γύρο (8 νίκες – 3 ήττες). Στην ομάδα έχουν έρθει ο Νασάκης και ο Χατζηστάμου από τον ΓΣ Αυλίδας. Αγωνίστηκαν οι αθλητές: Αμπλάς, Γιαννακόπουλος, Ψιμούλης, Γίδας, Οικονόμου Θ., Χατζηστάμου, Νασάκης, Λούπουλ, Τσιγουρής (φοιτητής), Ματζίνος, Τσικνής Ο., Βουρνούς, Φουσέκης, Δρίβας, Διαμάντης, Μουτζούρης (φοιτητής), Κρικέλας.
Tελικός μετά από 21 χρόνια!
Το 2017-2018, ενισχύει αγωνιστικά την ομάδα ένας παίκτης με μεγάλη μπασκετική παιδεία και εμπειρία στις Εθνικές κατηγορίες, ο Κώστας Κουτσογιάννης. Στο Μάκαρο εντάσσονται και ο Φωτητζόγλου (από ΑΓΕΧ) με τον Λεοντίου (Μεδεώνα). Η Άμφισσα παρουσιάζει ένα δυνατό σύνολο, τερματίζοντας στην κανονική περίοδο στη 2η θέση, πίσω από τον Άρη Θήβας, και συγκομιδή 18-4 νίκες. Σημαντικό στοιχείο τη χρονιά αυτή είναι η μεγάλη προσέλευση κόσμου στο γήπεδο και η λειτουργία της ομάδας σαν αθλητική οικογένεια. Οι ημιτελικοί με τη Μαλεσίνα μοιάζουν σαν Γολγοθάς αφενός μεν γιατί υπάρχει η τιμωρία του πρώτου σκόρερ Νασάκη (4 αγωνιστικές), αλλά και ο εξοστρακισμός των φιλάθλων στις «πάνω» κερκίδες του ”Χριστολιάς Καμπεράκης”. Η ομάδα συσπειρώνεται όμως, περνά το εμπόδιο της πολύ καλής Μαλεσίνας (88-81,62-73 και 66-64) και εμφανίζεται στους τελικούς της Α΄ΕΣΚΑΣΕ μετά από 21 χρόνια!!! Αντίπαλός της ο Άρης Θηβών (1-1 κανονική περίοδος). Τα παιχνίδια προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις (68-74, 68-62), αλλά στον τρίτο τελικό των τριών διαιτητών, η Άμφισσα ηττάται δίκαια με 77-51. Σύσσωμη η πόλη υποστηρίζει το σύλλογο στους αγώνες των play off. Στον Μάκαρο έπαιξαν οι: Oικονόμου Α., Κουτσογιάννης, Νασάκης, Φωτητζόγλου, Λούπουλ, Φουσέκης, Λεοντίου, Κρικέλας, Τσικνής, Μουτζούρης, Παπαδήμας, Διαμάντης, Βίλλιας, Δρίβας Γ., Βουρνούς. Στα αξιοσημείωτα της περιόδου, η δημιουργία ισχυρής βάσης στις υποδομές με τη λειτουργία δύο τμημάτων παμπαίδων. Το μέλλον φαινόταν πως θα είναι διαφορετικό, αλλά η διοίκηση Πρασσά, τον Ιούλιο του 2018, αποφασίζει να απομακρύνει τον Παπούλια από προπονητή της ομάδος και να αναλάβει τις τύχες της ο Τάκης Γίδας.
2017-2018 Mάκαρος Α΄ΕΣΚΑΣΕ. Όρθιοι από αριστερά: Φέλλος, Ψιμούλης, Παπούλιας (προπονητής), Μουτζούρης, Νασάκης, Βίλλιας, Φωτητζόγλου, Οικονόμου Α., Λούπουλ, Παπαδήμς, Γίδας. Καθιστοί από αριστερά: Λεοντίου, Κουτσογιάννης, Διαμάντης, Βουρνούς, Τσικνής Ο.,Φουσέκης, Τσικνής Π, Δρίβας, Σκούτας
Η σημερινή πραγματικότητα
To 2018 -2019 επιστρέφουν στην ομάδα μετά από δύο χρόνια απουσίας οι Μαμαρέλης Α. και Κυριακίδης. Το ρόστερ αποτελείται από τους: Φουσέκη Ν., Νασάκη, Παπαδήμα Θ.,Βίλλια, Οικονόμου Θ., Φωτητζόγλου, Κυριακίδη, Μαμαρέλη Α., Δρίβα Γ., Ξαγάρα, Λούπουλ Δ., Τσικνή Π. Η Άμφισσα τερματίζει στην 9η θέση με συγκομιδή 10 νίκες και 12 ήττες.
Τη χρονιά αυτή το εφηβικό τμήμα φτάνει στον τελικό της ΕΣΚΑΣΕ και χάνει στην Αλίαρτο από τις Ακαδημίες Χαλκίδας (ΧΒΑ) με 69-60. Οι έφηβοι του Μάκαρου ήταν: Tσικνής Π., Τσικνής Ο., Τσάρος, Ξαγάρας, Τσαφόγιαννος, Δρίβας, Ξηρός, Μαμαρέλης Δ., Τσέπα και Παπαδήμας Θ.
Το 2019 – 2020 το πρωτάθλημα διακόπτεται μετά την 17η αγωνιστική, στις 14 Μαρτίου, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με την πανδημία του κορωνοϊού. Ως εκείνη τη στιγμή, η ομάδα ήταν στην 10η θέση με 6 νίκες και 11 ήττες. Οι αθλητές που συμμετέχουν στον Μάκαρο είναι οι: Βίλλιας, Παπαδήμας, Ξαγάρας, Οικονόμου Θ., Κολοβός Η. (είχε έρθει με μεταγραφή από τον Πρωτέα Σχηματαρίου), Τσέπα, Καρανάσος, Μαμαρέλης Α., Δρίβας, Παπαθεοχάρης (έχει επιστρέψει από το ΓΣ Ιτέας), Τσικνής Ο., Σαπουντζής Δ.
2019 2020 Μάκαρος- Α΄ΕΣΚΑΣΕ. Όρθιοι από αριστερά: Γίδας (προπονητής), Βίλλιας, Παπαδήμας, Ξαγάρας, Οικονόμου Α., Κολοβός, Τσέπα. Καθιστοί από αριστερά: Καρανάσος, Μαμαρέλης Α., Δρίβας, Παπαθεοχάρης, Τσικνής Ο., Σαπουντζής.
Οι προπονητές του ΓΑΣ Άμφισσας-Μάκαρου από το 1983-2020
1983-1984 Ζαργάνης
1984-1985 Κοκκίνης-Στάικος
1985-1986 Κοκολόγος-Σκούρτης
1986-1987 Σκούρτης
1987-1988= Κοκκίνης
1988-1989 Φαρόπουλος
1989-1990 Φουσέκης
1990-1991 Γασπαρινάτος-Φαρόπουλος
1991-1992 Φαρόπουλος
1992-1993 Τριανταφύλλου-Κοκολόγος
1993-199 Κοκολόγος
1997-1998 Γιαννακόπουλος-Κοκολόγος
1998-1999 Κοκολόγος-Φαρόπουλος
1999-2000 Κοκολόγος
2000-2003 Δεν κατέβηκε στο πρωτάθλημα
2003-2004 Σταύρου-Βαρελάκης
2004-2006 Κοκολόγος
2006-2007 Ψιμούλης
2007 -2008 Μωραΐτης
2008-2009 Μελισσάρης-Φαρόπουλος-Βαρελάκης
2009-2011 Βαρελάκης
2011-2013 Μωραΐτης
2013-2018 Παπούλιας
2018-2020 Γίδας
Ο αγώνας με τους Βετεράνους Καλαθοσφαιριστές Ελλάδος
Στις 15 Οκτωβρίου 2017, ο Μάκαρος Άμφισσας (παλαίμαχοι) αντιμετώπισε τους Βετεράνους Καλαθοσφαιριστές Ελλάδος, στο Χριστολιάς Καμπεράκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. Από την Εθνική Βετεράνων αγωνίστηκαν οι: Καζιάνης, Κωνσταντινίδης, Παπανικολάου, Μολφέτας, Παναγιωτόπουλος, Βούκσεβιτς, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Τζαλαλής, Λάπας και προπονητής ο Γιάννης Ιωαννίδης. Για την Άμφισσα ήταν μία ευκαιρία να συγκεντρωθούν προηγούμενες γενιές παικτών και να παίξουν πάλι μαζί καλαθοσφαιριστές που είχαν χρόνια να βρεθούν. Προπονητές ήταν οι Σκούρτης Χρήστος και Σέργιος Φαρόπουλος. Ο συγκεκριμένος αγώνας κατόρθωσε να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου στο γήπεδο και ήταν ένα όμορφο μπασκετικό διήμερο μαζί με ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην καλαθοσφαίριση. Για την ιστορία οι Βετεράνοι Ελλάδος κέρδισαν με 96 -51 (ημίχρονο 60-29).
15-10-2017: Αγώνας μεταξύ Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος και Παλαίμαχων Καλαθοσφαιριστών Άμφισσας
Οι Πρόεδροι του Συλλόγου
Νάκος Ταλαμάγκας, Γιάννης Απιτιγιαγόπουλος, Δημήτρης Μακρής, Αφροδίτη Παπαθανάση, Λάμπρος Λαμπρόπουλος, Παναγιώτης Ταγκαλής, Νίκος Πρασσάς.
Αξίζει όμως να γίνει μία μικρή αναφορά σε ορισμένους παράγοντες του συλλόγου με ιδιαίτερη παρουσία (ο Παναγιώτης Παπούλιας και ο Δρόσος Κραβαρτόγιαννος δεν είναι εν ζωή πια):
O Παναγιώτης Παπούλιας είναι αυτός που ανέλαβε να κατασκευαστεί το πρώτο γήπεδο μπάσκετ στην πόλη (με τσιμέντο), το 1965, και να ενισχύσει τις τότε ομάδες με αθλητικό υλικό. Αγαπούσε πολύ την καλαθοσφαίριση και ήταν στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΓΑΣ, διαχειριζόμενος το δύσκολο κομμάτι των οικονομικών και της γραμματειακής υποστήριξης. Ήταν συνεχώς κοντά στην ομάδα και την ακολούθησε και στα μπαράζ της Αθήνας το 1988. Δήλωνε παρών στους αγώνες, αλλά δεν τους παρακολουθούσε λόγω μικροπροβλημάτων υγείας. Όταν ξεκινούσε το παιχνίδι απομακρυνόταν από το γήπεδο και λίγο πριν τελειώσει ο αγώνας, ερχόταν να μάθει το αποτέλεσμα.
Ο Δρόσος Κραβαρτόγιαννος, οργάνωσε το μπάσκετ στην Άμφισσα στα πρώτα του βήματα. Ερχόμενος ως νεαρός φαρμακοποιός στην πόλη, πήρε μαθητές από το Λύκειο και προσπάθησε να δημιουργήσει ομάδα. Έκανε τον προπονητή και το διαιτητή στους αγώνες, φέρνοντας για πρώτη φορά και χρονόμετρα χειρός. Βοηθούσε πάντα τις ομάδες των σχολείων με χορήγηση αθλητικού υλικού. Πρωτοστάτησε στο να ενεργοποιηθεί το τμήμα μπάσκετ του ΓΑΣ το 1983. Στους αγώνες πρωταθλήματος, στα ανοικτά γήπεδα, είχε προνοήσει να κάνει κάρτες με αριθμούς προκειμένου να δείχνει – ανά τακτά διαστήματα- το σκορ στους θεατές. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΓΑΣ, διέθεσε τo καμαράκι του φαρμακείου του, προκειμένου ο σύλλογος να τοποθετεί το αθλητικό του υλικό (μπάλες – στολές). Πάντα μπροστά από την εποχή του, έβγαλε, το 1987, τη χειρόγραφη εφημερίδα «Αθλητικός Ταχυδρόμος», ώστε να ενημερώνει τους πολίτες της Άμφισσας για τα νέα του συλλόγου. Κανείς δε θα ξεχάσει στη β΄φάση των μπαράζ στην Αθήνα, την επιτόπια τούμπα που έκανε στο τρίποντο του Παπούλια που έδωσε τη νίκη στην ομάδα στο τελευταίο δευτερόλεπτο, απέναντι στο ΓΑΣ Λέσβου. Κέρδιζε με το χαρακτήρα του τα παιδιά και ο ίδιος ήταν ένας λόγος που αυτά κατέβαιναν στο γήπεδο.
Ο Γιάννης Απιτιγιαγόπουλος και ο Δημήτρης Μακρής ήταν οι πραγματικοί διοικητικοί εργάτες του συλλόγου. Ήταν παρόντες στη χρυσή δεκαετία του ΓΑΣ (ο Γιάννης αποχώρησε πιο πριν) και βασικοί συντελεστές στην πολύ καλή πορεία της Άμφισσας αυτά τα χρόνια. Κατόρθωσαν με σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα να φθάσουν την ομάδα στα σαλόνια της Γ΄ Εθνικής, να οργανώσουν το σύλλογο σε άλλο επίπεδο (πρωινές – απογευματινές προπονήσεις, φιλικά προετοιμασίας στην Αθήνα, ανάπτυξη σχέσεων με μεγάλους συλλόγους) και να αντεπεξέλθουν άριστα στο οικονομικό κομμάτι του εγχειρήματος. Πάντα ήταν κοντά στους αθλητές και έδιναν λύσεις σε τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονταν.
Ανέλαβαν στις πλάτες τους μεγάλο μέρος των εργασιών του τμήματος με επιτυχή αποτελέσματα (μεταφορά ομάδος με τα αυτοκίνητά τους, καθαρισμός στολών, φαγητό και φιλοξενία παικτών, άδειες στρατεύσιμων αθλητών, εξεύρεση οικονομικών πόρων, αποκατάσταση τραυμάτων αθλητών), δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη τους για το άθλημα και το σύλλογο.
Αθλητές που άφησαν το στίγμα τους στην ομάδα ή έπαιξαν σε Εθνικές κατηγορίες
Ο Ζαχαρόπουλος Γιάννης ή «Τζοβάνι» ανήκε στη δεύτερη γενιά παικτών που έπαιξαν μπάσκετ στην πόλη, τέλος της δεκαετίας του 1960, αρχές της δεκαετίας του 1970. Σε μια «πέτρινη» εποχή για την καλαθοσφαίριση, ξημεροβράδιαζε στο τσιμεντένιο γήπεδο του Εθνικού Σταδίου της Άμφισσας παίζοντας μπάσκετ και κάνοντας ατελείωτα σουτ.
Με ύψος κοντά στο 1.93μ., είχε φοβερή επαφή με το καλάθι. Από όποιο σημείο του γηπέδου σούταρε –κοιτάζοντας πολλές φορές και τον κόσμο -, η μπάλα πήγαινε μέσα στο διχτάκι. Θύμιζε τους μεγάλους Γιουγκοσλάβους σουτέρ της εποχής και είχε μεγάλη «αρρώστια» με το άθλημα. Κατέβαινε βόλτα στην Αθήνα μόνο και μόνο για να πάει να δει αγώνες μπάσκετ στο κλειστό των Πατησίων ή προπονήσεις του Σπόρτιγκ. Συμμετείχε σε σχολικά πρωταθλήματα στην Πάτρα και εκεί τράβηξε τα βλέμματα των «ειδικών» του αθλήματος. Ο Κώστας Πετρόπουλος εντυπωσιάζεται με το ταλέντο του και η φήμη του έφτασε μέχρι την Αθήνα. ΑΕΚ και Σπόρτιγκ –ισχυρές μπασκετικές δυνάμεις της εποχής – μαθαίνουν γι΄αυτόν και τον καλούν επίσημα να κατέβει στην πρωτεύουσα να παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Μάλιστα συμμετείχε σε δύο προπονήσεις του αντρικού τμήματος της Ένωσης και όλα ήταν έτοιμα για το μεγάλο άλμα στην μπασκετική του ζωή. Για εκείνη την εποχή όμως η φυγή ενός έφηβου από την επαρχία για την Αθήνα, δεν ήταν κάτι εύκολο και έτσι δεν κατορθώνει να παίξει στα σαλόνια της Α΄ Εθνικής. Πάντα οι άνθρωποι της πόλης – οι παλαιότεροι – μιλούν ακόμα και σήμερα για τις μπασκετικές του ικανότητες και το ξεχωριστό ταλέντο του. Δυστυχώς, ο θρυλικός «Τζοβάνι» δε ζει πια.
Ο Δημήτρης Καλόγηρος με καταγωγή από τον Άγιο Γεώργιο Άμφισσας και ύψος 2.02μ, ξεκινά και παίζει μπάσκετ με την έλευση Σκούρτη στον ΓΑΣ, στα παιδικοεφηβικά τμήματα και με μικρή συμμετοχή στο αντρικό τμήμα, το 1986-1987. Το καλοκαίρι του 1987 φεύγει για τον Κάδμο Θηβών. Την επόμενη χρονιά μετακομίζει στον Άρη Θεσσαλονίκης, την εποχή που ο Ιωαννίδης μαζεύει ταλέντα από όλη την Ελλάδα και έχτιζε τη μεγάλη μπασκετική αυτοκρατορία. Ο Καλόγηρος είχε συμπαίκτες τους Γκάλη, Γιαννάκη, Σούμποτιτς. Αργότερα έπαιξε και σε άλλες ομάδες της Α1 όπως οι Αμπελόκηποι και το Ηράκλειο και ήταν διεθνής με την εθνική εφήβων. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε ομάδες Γ΄εθνικής και σήμερα ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.
Οι Γιώργος Μαυραειδής, Νίκος Παπούλιας, Ηλίας Χαντζής, Βαγγέλης Μακρής, Βασίλης Μπράτσος είναι μία πεντάδα παικτών που στήριξε το μπάσκετ της πόλης για πολλά χρόνια. Ο Μαυραειδής με τον Παπούλια ξεκινούν μαζί στο σύλλογο το 1983-1984 και είναι μέλη της ομάδος που κατακτά το πρωτάθλημα το 1988 στην Α΄ ΕΣΚΑΣΕ. Τον επόμενο χρόνο έχουν ενεργό αγωνιστικό ρόλο στο ΓΑΣ και οι Χατζής, Μακρής , Μπράτσος. Η συγκεκριμένη πεντάδα παικτών σηκώνει την κούπα του πρωταθλήματος το 1992 και το 1995. Ο Μαυραειδής, στη συνέχεια, αποχωρεί από την ενεργό δράση και ασχολείται με τη διαιτησία, έχοντας επιτυχή παρουσία στα εθνικά πρωταθλήματα. Χατζής, Μπράτσος, Μακρής και Παπούλιας είναι μέλη της ομάδος που συμμετέχει στη Γ΄Εθνική, στον τελικό της Α΄ ΕΣΚΑΣΕ το 1997, καθώς και στα play off ανόδου για την Γ ΄Εθνική το 1997, 1998 και 1999. O Παπούλιας ανήκει και στην ομάδα που κέρδισε το πρωτάθλημα στη Β΄ΕΣΚΑΣΕ το 2008.
Με παρουσία στη «χρυσή» δεκαετία του ΓΑΣ Άμφισσα και οι πέντε αθλητές, παρότι μπορούσαν να παίξουν σε υψηλότερο επίπεδο δεν το έκαναν και συνδύασαν τις σπουδές τους σε Πανεπιστημιακά – Τεχνολογικά Ιδρύματα – όπως και τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις – με τη συμμετοχή τους στα αγωνιστικά δρώμενα της ομάδος, στηρίζοντας το σύλλογο που τους μύησε στα μυστικά του αθλήματος.
Ο Αχιλλέας Διαμάντης ξεκινά το μπάσκετ στο Μάκαρο Άμφισσας το Φεβρουάριο του 2016 και από τη σεζόν 2016-2017 αγωνίζεται στα τμήματα παμπαίδων, παίδων και εφήβων. Συμμετέχει και στο αντρικό τμήμα από το 2017 (β΄γύρο). Την περίοδο 2017-2018, σε ηλικία μόλις 15 ετών δείχνει το ταλέντο του, τόσο στους ημιτελικούς όσο και στους τελικούς της ΕΣΚΑΣΕ για την άνοδο στη Γ΄ Εθνική. Το καλοκαίρι του 2018 μετακομίζει στο παιδικό τμήμα της ΑΕΚ και την επόμενη χρονιά στο εφηβικό τμήμα του Περιστερίου,. Είναι διεθνής με την εθνική παίδων.
O Γιάννης Λαμπρόπουλος ξεκινά από το Μάκαρο Άμφισσας, στη συνέχεια μετακομίζει στο Γ.Σ. Ιτέας και μετά στους Ίκαρους Σερρών με συμμετοχές στην αντρική ομάδα στην Α2 κατηγορία. Το 2013-2014 αγωνίζεται στο βόρειο όμιλο της Β΄ Εθνικής με την Ελευθερούπολη Καβάλας . Το 2014 – 2015 ξεκινά με τη Ζάκυνθο στη Γ΄ Εθνική, αλλά επιστρέφει στην Άμφισσα και στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ. Κατόπιν, συνεχίζει να αγωνίζεται σε ομάδες της ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ.
Ο Νίκος Μπουργανός ξεκινά από τις υποδομές του Μάκαρου, αγωνίζεται στο παιδικό, εφηβικό και αντρικό τμήμα της ομάδος και το 2013, ως φοιτητής, μετακινείται και μπασκετικά στην Αθήνα. Για ένα χρόνο αγωνίζεται στο εφηβικό της ΑΕΚ, 2 χρονιές στο Χολαργό στη Β΄Εθνική, 2 χρόνια στον Ίκαρο Καλλιθέας στη Γ΄Εθνική και Α΄ΕΣΚΑΝΑ, 1 χρόνο στον Ηλυσιακό στη Γ΄Εθνική και το 2019-2020 στην Πεντέλη, ομάδα Β΄Εθνικής.
O Σέργιος Κυριακίδης, ξεκίνησε από τις υποδομές του Μάκαρου, παίζει στα παιδικό, εφηβικό και αντρικό τμήμα του συλλόγου με ενεργή συμμετοχή τόσο στην άνοδο της ομάδος στην Α΄ ΕΣΚΑΣΕ το 2013-2014, όσο και στην παραμονή της στην κατηγορία τα δύο επόμενα χρόνια. Το 2016-2017 αγωνίζεται στην ΕΑ Πατρών και στην Α1΄ΕΣΚΑΗ. Το 2017 -2018 συμμετέχει με την ίδια ομάδα στη Γ΄ Εθνική και το 2018-2019 επιστρέφει στο Μάκαρο, στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ. Το 2019-2020 αγωνίζεται και πάλι στην ΕΑΠ, στην Α1΄ ΕΣΚΑΗ.
Το γυναικείο μπάσκετ
Το 1983 έγινε η πρώτη προσπάθεια να παιχτεί γυναικείο μπάσκετ στην πόλη από τον καθηγητή φυσικής αγωγής και προπονητή καλαθοσφαίρισης, Σέργιο Φαρόπουλο, ο οποίος θεωρείται η ψυχή του γυναικείου μπάσκετ στην πόλη. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ξεκίνησαν οι προπονήσεις στο ανοικτό γήπεδο του Γυμνασίου Άμφισσας με συμμετοχή 15 κοριτσιών, κάποιες από τις οποίες ήταν οι αδελφές Λαζογιώργου, Ακρίβου, Τσιγγέλη, Θερμογιάννη, Δρόλαπα, Καραχάλιου, Κεφαλά, Καραμπέτσου, Πούλου. Μάλιστα το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου γίνεται και φιλικός αγώνας με την αντίστοιχη γυναικεία ομάδα του Άρη Θήβας – τόσο στην Θήβα, όσο και στην Άμφισσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Φωκικά», στο Εθνικό Στάδιο Άμφισσας.
Όρθιοι από αριστερά: Ραφτόπουλος Ά., Παρασκευά Η., Κοτσάνη Κ., Ψιμούλη, Ζωμένου Β., Φαρόπουλος (προπονητής), Πολίτη Γ., Φαροπούλου Τ., Κοτσάνη Χ., Σαγάνης (προπονητής), Μπολάτογλου Κ.. Καθιστές από αριστερά: Σεργουνιώτη Α., Κοΐβαρη Μ. Ραφτόπουλος & Μπολάτογλου, καταξιωμένοι coach, έκαναν προπόνηση στα κορίτσια της Άμφισσας.
Ο διορισμός όμως του Φαρόπουλου σε σχολείο στο Καρπενήσι αναβάλει τα σχέδια καθόδου της ομάδος στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ. Ο ίδιος επιστρέφει το 1988 -1989, αλλά αναλαμβάνει το αντρικό τμήμα του συλλόγου. Το 2004 ξεκινά την προσπάθεια δημιουργίας γυναικείας ομάδος με έμφαση στα τμήματα υποδομής (Νεανίδων, Κορασίδων, Παγκορασίδων) και με συνεχή αγωνιστική παρουσία όλα τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, το τμήμα παγκορασίδων στέφθηκε δύο φορές πρωταθλήτρια ΕΣΚΑΣΕ, το 2016-2017 και το 2017-2018. Τις δύο προηγούμενες χρονιές είχε φθάσει στον τελικό κορασίδων όπου ηττήθηκε από τον Απόλλωνα Χαλκίδας.
2019 2020 Μάκαρος – Νεάνιδες. Όρθιες από αριστερά: Μακάροβα Ε., Αγέλλου Γ., Παπαδοπούλου Μ., Καραγιάννη Μ., Καραμέρη Ε., Καραηλιά Κ., Φαρόπουλος (προπονητής). Καθιστοί από αριστερά: Ξεπλάτη Ε., Καραγιάννη Β., Ξενοκώστα Ι., Λίβα Ε., Τσαφόγιαννου Κ.
Tα δύο καλοκαιρινά τουρνουά καλαθοσφαίρισης
Το Σεπτέμβρη του 2016 (17 & 18) και στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΦΩΚΙΚΑ» αναβιώνει το τουρνουά μπάσκετ που είχε γίνει στο μακρινό 1983, σε συνεργασία με το Δήμο Δελφών, σε μια μάλιστα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τα σωματεία, αλλά και τη χώρα γενικότερα. Στο διήμερο τουρνουά καλαθοσφαίρισης στο Χριστολιάς Καμπεράκης συμμετέχουν ο Μάκαρος Άμφισσας, ο ΓΣ Ιτέας, ο Άρης Θηβών και ο Απόλλωνας Λιβαδειάς.
Στο 1ο τουρνουά καλαθοσφαίρισης, ο Μάκαρος κερδίζει τον Απόλλωνα Λιβαδειάς με 67-46, και στο άλλο παιχνίδι ο Άρης Θηβών κερδίζει την Ιτέα με 73-66 . Την επόμενη μέρα στο μικρό τελικό: Ιτέα – Απόλλων= 67-49 και στο μεγάλο τελικό: Μάκαρος-Άρης 47 -59 και ο Άρης Θήβας ανακηρύχθηκε τροπαιούχος του 1ου τουρνουά.
Απονομή μεταλλίων στον Μάκαρο Άμφισσας μετά το τέλος του τελικού του 2ου τουρνουά
Το Σεπτέμβρη του 2017 (23&24) γίνεται το 2ο τουρνουά καλαθοσφαίρισης με τη συμμετοχή του Μάκαρου Άμφισσας του Απόλλων Λιβαδειάς, του Άρη Αμφίκλειας και του Άρη Θήβας. Στο πρώτο παιχνίδι ο Άρης Θήβας κερδίζει τον Άρη Αμφίκλειας με 68-67 και στον άλλο αγώνα ο Μάκαρος νικά τον Απόλλωνα Λιβαδειάς με 73-70. Ο μικρός τελικός δεν έγινε ποτέ , διότι η Λιβαδειά είχε ελλείψεις στο ρόστερ και δεν κατέβηκε να αγωνιστεί και στο μεγάλο τελικό ο Άρης Θηβών νικά το Μάκαρο στην παράταση με 60-51 (κ.ά. 46-46) και στέφεται τροπαιούχος για 2η συνεχόμενη χρονιά.
2ο τουρνουά Μάκαρου: Αναμνηστική φωτογραφία με τους συμμετέχοντες μετά το τέλος του τελικού.
Η Ακαδημία Αθλημάτων Άμφισσας
Το Σεπτέμβριο του 2009 ξεκινά μία νέα μπασκετική ομάδα στην πόλη, η Ακαδημία Αθλημάτων Άμφισσας (ΑΑΑ) με υπεύθυνους το Λαλά Δημήτριο (Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και τον Μπράτσο Βασίλη (παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή του ΓΑΣ Άμφισσας). Η αρχή γίνεται με προπονήσεις σε παιδιά μικρών ηλικιών. Το 2014 συστήνεται επίσημα σε σωματείο με καταστατικό και συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα παμπαίδων. Το 2016 ο Μπράτσος αποχωρεί από το σύλλογο. Την περίοδο 2017 -2018 κατεβάζει και αγωνιστικό τμήμα παίδων με προπονητή τον Παπαθεοχάρη (τότε παίκτη του ΓΣ Ιτέας), όπως και την περίοδο 2018-2019 με προπονητή το Λαλά Δ. (η ομάδα κατέβηκε στον ένα γύρο, λόγω αδυναμίας των αθλητών να συνεχίσουν). Τα χρώματα της ομάδος είναι το θαλασσί και το κόκκινο.
2018 -2019 Παιδικό τμήμα της ΑΑΑ. Όρθιοι από αριστερά: Τουρούντζης, Παπαδόπουλος, Τσέπα, Τσιέρης Μ., Καρίκι, Σαπουντζής. Καθιστοί από αριστερά: Καρανάσος, Παλούκης, Τσιέρης Χ. Λιαράκης.
Fokida Basketball Camp
To καλοκαίρι του 2014 διοργανώνεται στην Άμφισσα το 1ο Fokida Basketball Camp (30 Iουνίου ως 4 Ιουλίου), που φιλοξενήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο «Χριστολιάς Καμπεράκης». Εμπνευστής και κύριος υπεύθυνος του Camp ήταν ο καλαθοσφαιριστής εθνικών κατηγοριών Δημήτρης Αράπης, με βοηθούς τους καλαθοσφαιριστές Θωμά Αράπη και Μιχάλη Χατζόπουλο. Συνεργάτες της όλης δράσης, ήταν προπονητές από Άμφισσα και Ιτέα. Συμμετείχαν 70 περίπου παιδιά – αθλητές από 6 ως 18 ετών, προερχόμενα από τον νομό Φωκίδας. Η διάρκειά του ήταν μία εβδομάδα, με πρωινές και απογευματινές προπονήσεις. Επίσημοι προσκεκλημένοι την πρώτη χρονιά ήταν ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ Μανόλης Παπαμακάριος, ο παίκτης του Κολοσσού Ρόδου Νώντας Παπαντωνίου και του ΚΑΟ Δράμας Θοδωρής Ζάρρας.
Το 2ο Fokida Basketball Camp έγινε το καλοκαίρι του 2015, από 29 Ιουνίου ως 4 Ιουλίου στο «Χριστολιάς Καμπεράκης». Καλεσμένοι στο Camp ήταν ο εξ Ιτέας ορμώμενος καλαθοσφαιριστής του Άρη Θεσσαλονίκης Σπύρος Μούρτος, ο παίκτης του Παναθηναϊκού Νίκος Παππάς και ο γυμναστής Πολ Τύμπας. Προπονητές και αθλητές στο 1ο Fokida Basketball Camp
Για ακόμα περισσότερες φωτογραφίες από το μπάσκετ στην Άμφισσα πατήστε ΕΔΩ
Υπεύθυνος κειμένου: Nικόλαος Παπούλιας
”Ευχαριστώ όλους όσους μου έδωσαν πληροφορίες, υλικό και τεκμήρια για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης στην Άμφισσα”.