FEATUREDRETRO

Retro Basket: Η ιστορία του μπάσκετ στη Θήβα από το 1960!

Η παράδοση του μπάσκετ στην Περιφέρεια ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, με τις πρώτες ομάδες να δημιουργούνται στη Θήβα και τη Χαλκίδα.

Στη Θήβα, η ιστορία της οργάνωσης και των αγώνων αρχίζει ουσιαστικά το 1965 με πρώτη ομάδα τον Κάδμο, ο ίδιος σύλλογος που τότε διατηρούσε και ομάδα ποδοσφαίρου.

Πρώτος προπονητής της ομάδας ήταν ο Ταβουλάρης, που μόλις είχε σταματήσει την ενεργό δράση ως παίκτης του Παναθηναϊκού.

Παίκτες, αρκετοί και ταλαντούχοι, προεξάρχοντος του Ανδρέα Γιαννακού, που όπως αναφέρει ο τωρινός πρόεδρος της ΕΣΚΑΣΕ Χάρης Μελετίου σε ένα άρθρο του στο παρελθόν στον ”Θηβαϊκό αθλητισμό”, ήταν από τους μεγαλύτερους αθλητές της Θήβας όλων των εποχών!

Εκείνη την πρώτη ομάδα, απάρτιζαν ακόμα οι Γιώργος Βυλλιώτης (σημερινός Γεν. Γραμματέας της ΕΣΚΑΣΕ), Δημήτρης Σελιανίτης, Γιώργος Χατζηχρονόγλου, Αλέκος Ακριβάκης, Τάσος Τζαναβάρας, Γιάννης Δεληνικόλας, Νίκος Ταρνάρης, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Τάκης Κατσιμπάρδης, Ανδρέας Κουρκούτης, Λουκάς Παυλογιαννόπουλος, Δημοσθένης Σταμάτης, Σωτήρης Τσεκές κ.α.

Μοναδικός αντίπαλος από την Περιφέρεια εκείνα τα χρόνια ήταν η Χαλκίδα, με τους αγώνες να διεξάγονται στο γήπεδο του Αγίου Νικολάου, πάντα μπροστά σε πολύ κόσμο και με φανατισμό!

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Κάδμος ήταν η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε ξένους παίκτες, που υπηρετούσαν τότε στην Αμερικάνικη βάση των Ερυθρών!

Το 1965 δημιουργήθηκε ο Α.Ο. Θήβας!

Το 1965 δημιουργήθηκε ο Α.Ο. Θήβα με πρώτο προπονητή τον πρώην Ομοσπονδιακό τεχνικό Θ. Παπαδημητρίου. Σε αυτή την ομάδα αγωνίστηκαν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Βούλγαρης, Λουκάς Μιχάλης, Χάρης Μελετίου, Γιώργος Κοκκίνης, Βαγγέλης Βόγκλης, Νώντας Χατζηχρονόγλου, Βασίλης Δέδες, Κώστας Τζαβίδας, Δημήτρης Πρίτσας, Γιάννης Κοροπούλης.

Αντίπαλοι πλέον, εκτός από τη Χαλκίδα είναι ακόμα το Λουτράκι και η Αγρίνιο, με την έδρα της ομάδα να παραμένει το ιστορικό γήπεδο στον Άγιο Νικόλαο.

Το 1971 ο Α.Ο. Θήβα παίρνει μέρος στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τότε στο γήπεδο του Πανελληνίου με τη συμμετοχή 5 επαρχιακών ομάδων από τη Νότια Ελλάδα και μιας ομάδας από την Κύπρο  με στόχο την άνοδο στην Α’ Εθνική. Προπονητής αυτής της ομάδας είναι η ”ψυχή” του συλλόγου Γιώργος Χατζηχρονόγλου.

Στη νέα ομάδα της Θήβας συμμετέχουν για πρώτη φορά και οι νεότεροι αθλητές εκείνης της εποχής Γιάννης Δεσάρτης, Χρήστος Αγγελόπουλος, Πέτρος Στέφας, Τιμολέων Κουτσοβασίλης.

Τα επόμενα χρόνια, προπονητής της Θήβας θα διατελέσει ο Ανδρέας Χαϊκάλης, δόξα του Παναθηναϊκού τότε και στη συνέχεια ο Κώστας Διαμαντόπουλος με μεγάλη θητεία σε πάγκους Ελληνικών ομάδων και ιδίως του Σπόρτιγκ.

Ο Α.Ο. Θήβα με την ομάδα που αγωνίστηκε το 1971 στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα στον Πανελλήνιο. Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Χατζηχρονόγλου Γιώργος, Δέδες Λάκης, Βόγκλης Βαγγέλης, Χατζηχρονόγλου Νώντας, Βούλγαρης Γιώργος, Κοκκίνης Γιώργος.
Κάτω από αριστερά: Μελετίου Χάρης, Αγγελόπουλος Χρήστος, Δεσάρτης Γιάννης, Κουτσοβασίλης Τιμολέων, Τζαβίδας Κώστας.

 

Η ίδρυση του Κάδμου το 1973!

Το 1973 θα ιδρυθεί ο Κάδμος με πρωτοβουλία κατά κύριο λόγο των Αντώνη Κοντού, Ανδρέα Χατζόπουλου και Γιώργου Χατζηχρονόγλου. Στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα θα παίξουν ακόμα για πρώτη φορά τότε και οι Κώστας και Σωτήρης Γερμανός.

Το 1978 ο Κάδμος θα κάνει μια ακόμα προσπάθεια για να ανέβει στη Β’ Εθνική συμμετέχοντας στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα της Πάτρας χωρίς όμως επιτυχία.

Παράλληλα, αρκετοί αθλητές φεύγουν από το σύλλογο και στα επόμενα χρόνια δημιουργείται ο Άρης Θήβας.

 

Η ομάδα του Κάδμου που πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της, την άνοδο το 1984 για τη Β’ Εθνική! Μια σπουδαία ομάδα για την εποχή της, με παίκτες μεταξύ άλλων τον Χρήστο Τσέκο, τους Γερμανό, Παπαδημητρίου, Γεωργούση και πολλούς ακόμα! Από τη φωτογραφία απουσιάζει ο τότε κόουτς της ομάδας Σπύρος Φώσκολος, ενώ παράγοντας του Κάδμου εκείνη την εποχή, είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΕΣΚΑΣΕ Χάρης Μελετίου.
Πάνω από αριστερά: Μελετίου Χάρης (παράγοντας), Σταυρόπουλος Περ. , Γεωργούσης Νικ., Τσέκος, Μεγάλος Σ., Παπαδημητρίου (Σαμ), Γερμανός Σωτ., Παπαευσταθίου (παράγοντας).
Κάτω από αριστερά: Παναγιωτόπουλος, Κολλημένος Μιχ., Νικολάου Σωτ. Κοκκίνης Π., Σκούμας Θαν., Αναστασίου Γιάννης, Λούκας Λ.
Πρώτη άνοδος στη Β’ Εθνική το 1984!

Το 1984 είναι η χρονιά με την πρώτη άνοδο του Κάδμου στη Β’ Εθνική! Η ομάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια της Τοπικής Επιτροπής τότε Στερέας Ελλάδας και ανέρχεται κατηγορία χρησιμοποιώντας πλέον ως έδρα το κλειστό γυμναστήριο της Θήβας που κατασκευάστηκε το 1980.

Στη Β’ Εθνική ο Κάδμος θα παραμείνει μέχρι το 1989, ως μια από τις πέντε συνολικά επαρχιακές ομάδες της Ελλάδας, σε μια ένδοξη πενταετία όπου μεταξύ άλλων το 1987 θα φτάσει πολύ κοντά στην άνοδό του στην Α2 κατηγορία!

Αυτή η ομάδα δεν στηρίχτηκε μόνο σε γηγενείς παίκτες αλλά και σε μεταγραφές όπως μεταξύ άλλων οι Ζακυνθινός, Καρράς, Ζουμπάκης, Σχίζας, Χρυσικάκης, Αποστολίδης, Τριανταφύλλου, Γρυλλιωνάκης, Τσέκος, Καλόγηρος.

Αρκετοί όμως και οι καλοί Θηβαίοι παίκτες εκείνης της εποχής όπως οι Σωτ. Γερμανός, Θαν. Σκούμας, Σ. Νικολάου, Σ. Μεγαλος, Α. Μεγάλος, Μ. Κολλημένος, Π. Κοκκίνης, Ι. Αναστασίου, Ε. Πατσόπουλος, Η. Πατσόπουλος, Νικ. Γεωργούσης. Ο τελευταίος, ήταν και από τα μεγαλύτερα ταλέντα όχι μόνο στη Θήβα, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα όμως οι πολλοί τραυματισμοί τον ανάγκασαν να σταματήσει το μπάσκετ μόλις στα 22 του χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, πως το 1988 είχε κλείσει στον Παναθηναϊκό, αλλά η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των τραυματισμών του.

Προπονητές στα χρόνια του Κάδμου στη Β’ Εθνικής διετέλεσαν οι Σπ. Φώσκολος, Γ. Ράμμος, Γ. Κοκκίνης, Π. Κοντογιάννης. Π. Κοκκίνης.

Από το 1989 και με μοναδική εξαίρεση το 1993, ο Κάδμος παίζει στη Γ’ Εθνική με παίκτες τους Απ. Αναστασίου, Ν. Δεληνικόλα, Δ. Παπαδημητρίου, Θ. Μελισσάρη, Γ. Κουτσοβασίλη κ.α. και προπονητές αυτά τα χρόνια τους Γ. Κοκκίνη, Γ. Ζευγώλη, Σωτ. Γερμανό, Π. Κοκκίνη.

Πρόεδροι στον Κάδμο, με μεγάλη προσφορά στο σύλλογο θα διατελέσουν μεταξύ άλλων οι Ερρίκος Χατζόπουλος, Αντώνης Κοντός, Ανδρέας Χατζηχρονόγλου, Σωτήρης Τσεκές.

Το 1985 θα ιδρυθεί ο Ηρακλής Θήβας με παίκτες που προέρχονται κυρίως από τον Κάδμο, με πρόεδρο για αρκετά χρόνια τον Ανδρέα Ζιώμα  και μαζί με τον Άρη στον οποίο διοικητικά πρωτοστατεί ο Παναγιώτης Σαμιώτης, οι δύο σύλλογοι θα έχουν μια πολύ καλή πορεία στα τοπικά πρωταθλήματα.

Ο Κάδμος θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής για αρκετά χρόνια και μετά το 2000. Θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ορισμένα από αυτά, ενώ ως συγχώνευση των συλλόγων Κάδμου και Ηρακλή θα προκύψει το 2013 ο Ε.Σ. Κάδμος. Την επόμενη χρονιά παίρνει πάλι την άνοδο για τη Γ’ Εθνική. Το 2017 η ομάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Γ΄ Εθνικής και δεν θα κατέβει στο πρωτάθλημα πέφτοντας στις τοπικές κατηγορίες (Β’ ΕΣΚΑΣΕ).

Θα ξεκινήσει αυτόματα μια νέα προσπάθεια με ταλαντούχους αθλητές με την ομάδα του Κάδμου να επιστρέφει φέτος στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ με παίκτη-προπονητή τον Αποστόλη Αναστασίου.

 

Ο Άρης Θήβας της σεζόν 1982-83 που διεκδίκησε την άνοδο στη Β’ Εθνική. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Βασίλης Χατζηλιάπης, Νίκος Ξυροτήρης, Γιάννης Καρυστιναίος, Κώστας Τζαβίδας (παίκτης-προπονητής), Γιάννης Δεσάρτης (Κ.Ε.Δ.)
Καθιστοί από αριστερά: Γιώργος Γιαννάκης (από Σχηματάρι), Πέτρος Ανδριανός, Γιάννης Πλιακοστάμος (διατέλεσε αντιπρόεδρος του Άρη), Μάνος Καρυστιναίος, Φώτης Κώνστας.

 

Ο Άρης Θήβας από το 1980 έως σήμερα!

Ο Άρης Θήβας συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια στο μπασκετικό στερέωμα, έχοντας ιδρυθεί το 1980. Είναι η χρονιά που ο Κάδμος παίζει στη Β’ Εθνική, στη Θήβα έχουν έρθει και αρκετοί παίκτες με μεταγραφή και το κενό που δημιουργήθηκε, με Θηβαίους παίκτες που δεν είχαν ομάδα να αγωνιστούν, κλήθηκε να το καλύψει ο Άρης.

Οι πρωτεργάτες του Άρη ως παράγοντες ήταν τότε ο Παναγιώτης Σαμιώτης μαζί με τον Γιάννη Τζουβελέκη, ενώ σαν παράγοντες και παίκτες ταυτόχρονα τα πρώτα χρόνια, ήταν οι Γιάννης Δεσάρτης και Κώστας Τζαβίδας.

Ο Άρης σε επίπεδο αντρών θα αγωνιστεί για χρόνια στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ. Θα πρωταγωνιστήσει κάποιες χρονιές, όπως το 1982-83 που πήγε στο Πανεπαρχιακό για άνοδο στη Β’ Εθνική αλλά και πιο πρόσφατα, όπως το 2017 που έχασε με 3-2 στη σειρά των τελικών από τον Ερμή Σχηματαρίου, για να πάρει την επόμενη χρονιά (2017-18) την άνοδο για πρώτη φορά στην ιστορία του, στη Γ’ Εθνική κερδίζοντας στους τελικούς τον Μάκαρο Άμφισσας με 3-2. Πρόεδρος της ομάδας από το 2015 είναι ο Γιώργος Ματσαγγούρας.

 

Η Γυναικεία ομάδα του Άρη Θήβας την αγωνιστική περίοδο 2005-06 στην Α1 Γυναικών!

 

Ο Άρης πρωταγωνιστής στο Γυναικείο μπάσκετ!

Το όνομα του Άρη Θήβας έγινε γνωστό σε Πανελλήνιο επίπεδο από το γυναικείο του τμήμα που πρωταγωνίστησε για χρόνια στην Α1 Γυναικών.

Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας ήταν ο Σωτήρης Γερμανός που ξεκίνησε από το μηδέν, με μια ομάδα κορασίδων φτάνοντας σε 4 διαδοχικούς τίτλους κορασίδων, νεανίδων και Γυναικών ΕΣΚΑΣΕ την περίοδο 1993-97, κατακτώντας όλα τα πρωταθλήματα αήττητη, ενώ στις Γυναίκες είχαν προηγηθεί τρία ακόμα πρωταθλήματα στα τέλη της δεκαετίας του ’80!

Το 1997 ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Β’ Εθνική Γυναικών με μοναδική παίκτρια εκτός Θήβας την Βορειοηπειρώτισσα Ελένη Ρούτση που πήγαινε 3 φορές την εβδομάδα από το Κιάτο στη Θήβα για προπόνηση!

Μετά από 3 χρόνια στη Β’ Εθνική, τη σεζόν 1999-00 θα πάρει το πρωτάθλημα και θα ανέβει στην Α2! Εκεί έπαιξε και πρωταγωνίστησε για 3 χρόνια για να κερδίσει το 2003 την άνοδο για την Α1 μετά την αναδιάρθρωση εκείνης της εποχής! Θα πέσει κατηγορία, για να ανέβει εκ νέου όμως την επόμενη χρονιά (2004-05) για να παίξει δύο χρονιές ακόμα (2005-07) στην Α1!

Στην Α2 θα παίξει τις χρονιές 2007-10 για να έρθει στη συνέχεια η πτώση μην μπορώντας να ανταποκριθεί στις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις σε περίοδο κρίσης.

Ο Άρης σε αυτά τα χρόνια πέτυχε μεγάλες νίκες που έμειναν στην ιστορία του συλλόγου, όπως εκείνη απέναντι στον πρωταθλητής εκείνης της χρονιάς Παναθηναϊκό, αλλά και απέναντι στις Εσπερίδες που τότε είχαν στο ρόστερ τους τη…μισή Εθνική Ελλάδας!

Οι κορυφαίες Θηβαίες παίκτριες, ήταν η Μάντω Αναστασίου που όλες τις χρονιές της Α1 και Α2 ήταν πάντα στην πρώτη πεντάδα των σκόρερς και σήμερα αγωνίζεται ακόμα στον Πρωτέα Σχηματαρίου, η Βάσω Μπούτσικου που σήμερα παίζει στην Αλίαρτο, η Φρόσω Παναγιώτου, η Μαρία Πάκιου κ.α.

Τη φανέλα του Άρη φόρεσαν αυτά τα χρόνια της Α1 και Α2 μεγάλες παίκτριες της Ελλάδας, όπως οι Ελένη Καπογιάννη, Γιασεμή Σαμαντούρα, Μαρία Χαλιβελάκη, Έλενα Μπενέτου, Ρούλα Μπαζίμα Αγγελική Τσέρου κ.α.

Διοικητικά την ομάδα στήριξαν αυτά τα χρόνια, ο επιχειρηματίας Νίκος Καλογιάννης, ο Τζίμης Πολύμερος, ο Δημήτρης Παπαδάκης, Βασίλης Τσιάμαλος κ.α.

 

Ο Ηρακλής Θήβας που πρωταγωνίστησε στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ το 2003 φτάνοντας στα playoffs ανόδου για τη Γ’ Εθνική. Διακρίνονται από αριστερά: Μπρατσιώτης, Σύρος, Ζαρογκίκας, Μπάκας, Βελισσαράκος Α., Ρίζος, Κυριάκου, Μελισσάρης, Χαρατσής Π., Παναγόπουλος, Παπαδάκης και ο κόουτς Γ. Κοκκίνης στο κέντρο.

 

Ο Ηρακλής, η τρίτη δύναμη της Θήβας!

Ο Ηρακλής Θήβας θα αποτελέσει την τρίτη μεγάλη μπασκετική δύναμη της Θήβας, με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Θα ιδρυθεί το 1985 και την πρώτη επιτυχία θα τη γνωρίσει το εφηβικό του τμήμα όταν το 1998 θα κατακτήσει το πρωτάθλημα ΕΣΚΑΣΕ νικώντας στον τελικό την ΑΓΕΧ με 52-46! Παίκτες εκείνης της ομάδας είναι μεταξύ άλλων οι Χαρατσής, Παπαδάκης, Κατρισιώσης, Κοβός, με προπονητή τον Παν. Κοκκίνη.

Το 2001 ο Ηρακλής θα πάρει ως πρωταθλητής την άνοδο για την Α’ ΕΣΚΑΣΕ και το 2003 θα παίξει στο final-4 για άνοδο στη Γ’ Εθνική χάνοντας στον ημιτελικό από τον Κάδμο με 3-2.

Παίκτες εκείνης της ομάδας μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παναγόπουλος που είχε κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας με τον Πανιώνιο απέναντι στον ΠΑΟΚ το 1991, οι Αναστασίου, Ρίζος, Βελισσαράκος Αλ., Κυριάκου, Ζαρογκίκας, Μπάκας, Παπαδάκης κ.α. με προπονητή τον Γιώργο Κοκκίνη και πρόεδρο που οραματίστηκε αυτή την ομάδα, τον Θανάση Σκούμα που αργότερα θα εκλεγεί και Δήμαρχος Θήβας την περίοδο 2003-06!

Στη Θήβα, αξίζει να σημειωθεί πως το 2004 διοργανώθηκε το 1ο διεθνές τουρνουά μπάσκετ στη μνήμη του Ερ. Χατζόπουλου, με διοργανωτή τον Δήμο Θήβας και συμμετοχή από τις ομάδες των Κάδμου, ΑΓΕ Χαλκίδας και των Sloga και Masinac, ομάδων του Κράλιεβο της Σερβίας και οι οποίες είχαν έρθει στη Θήβα στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων (Θήβα-Κράλιεβο) και της ενίσχυσης των δεσμών των λαών των δύο χωρών.

Στη Θήβα, όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργήθηκαν ακόμα δύο σύλλογοι μπάσκετ, με παρουσία λίγων χρόνω  ο καθένας στα τοπικά δρώμενα. Ήταν η Γ.Ε. Θηβών που δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο από τον Παν. Σαμιώτη και ο Ολυμπιακός Θηβών που δημιουργήθηκε από τον τοπικό σύνδεσμο φίλων του Ολυμπιακού Πειραιώς!

Το μπάσκετ της Θήβας, έβγαλε αρκετά ταλέντα που θα μπορούσαν να είχαν κάνει μεγαλύτερη καριέρα απ’ αυτή που πέτυχαν, ο καθένας για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους. Αναμφίβολα, κορυφαίος αλλά και άτυχος ταυτόχρονα λόγων των πολλών τραυματισμών ο Νίκος Γεωργούσης που τελευταία στιγμή δεν πήγε στον Παναθηναϊκό, οι Δεληνικέόλας, Γερμανός, Γ. Κοκκίνης, Κουτσοβασίλης (έπαιξε στην Κομοτηνή), Μούκας Αχ., Σκούμας Θαν. (συμμετοχές σε τουρνουά Χριστουγέννων), Μπόγρης Γ. (από ακαδημίες Κάδμου σε Ηλυσιακό, Ολυμπιακό), Αναστασίου Ι. Ασναστασίου Απ., Λάμπρου Παν., Πατσόπουλος Ηρ. κ.α.

Οι παλαίμαχοι Θήβας και Χαλκίδας, που βραβεύτηκαν το καλοκαίρι στην εκδήλωση των Stereabasket Awards!

 

Για περισσότερες φωτογραφίες, πατήστε ΕΔΩ

 

 

Σχετικά άρθρα

Οι αγώνες στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (28/11-1/12)

pannikolaou

Σαν σήμερα…27 Νοεμβρίου (2015-2023)

pannikolaou

Κύπελλο ΕΣΚΑΣΕ: Τα ζευγάρια των δύο ημιτελικών

pannikolaou