FEATUREDRETRO

Retro Basket: Ο ΑΚΟΛ στην τελική εξάδα εφήβων το 1988-89!

Η καλύτερη φουρνιά παικτών της Λιβαδειάς ήταν αναμφίβολα εκείνη των 1970-72 που έφτασαν σε επίπεδο εφήβων δύο φορές στην τελική εξάδα αντίστοιχων Πανελληνίων πρωταθλημάτων (1989 & 1990) και αποτέλεσαν οι ίδιοι, τη βάση της αντρικής ομάδας που πήρε το πρωτάθλημα ΕΣΚΑΣΕ το 1990 και την άνοδο στη Γ’ Εθνική το 1995-96 και πάλι ως πρωταθλήτρια ΕΣΚΑΣΕ!

Το 1989-90 ήταν η πρώτη φορά που ο ΑΚΟΛ τα κατάφερε και δεν ήταν μικρό πράγμα εκείνη την εποχή να σπάσει κάποιος το…κατεστημένο Χαλκίδας και Θήβας, ακόμα και στα τμήματα υποδομής και να γίνει η τρίτη δύναμη στο μπάσκετ της Περιφέρειας!

Ο ΑΚΟΛ πήρε τότε το πρωτάθλημα εφήβων ΕΣΚΑΣΕ αήττητος κερδίζοντας στον τελικό της Ένωσης τον Α.Σ. ΦΘιώτις στον οποίο έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση, οι Γιάννης και Μάνθος Σοφογιάννης σαφώς μικρότεροι από τους αντιπάλους τους, αλλά με μεγάλο ταλέντο! Παίκτης της Λαμίας ήταν επίσης μεταξύ άλλων και ο σημερινός διαιτητής Γιώργος Ζάχος!

Ο ΑΚΟΛ στην προκριματική φάση στο κλειστό της Καισαριανής πέτυχε το 5/5 και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για την τελική εξάδα του Πανελλήνιου πρωταθλήματος που είχε γίνει στο Αίγιο!

Εκεί, ο ΑΚΟΛ ήταν ανταγωνιστικός, κοντράροντας όλες τις αντίπαλες ομάδες και κατακτώντας μια νίκη απέναντι στη Νάουσα!

Μάλιστα, απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου που είχε τότε για μεγάλο αστέρι τον Νίκο Μπουντούρη, ο ΑΚΟΛ πήγε το ματς στον πόντο, με τον Ροζάνα να περιορίζει αμυντικά τον Μπουντούρη στους 16 πόντους, ο οποίος μέχρι τότε έγραφε στο κοντέρ +30 πόντους!

Διακρίνονται πάνω από αριστερά: Αλογοσκούφης, Αλεστάς, Μέρμηγκας, Σίμος, Πανουργιάς Α., Καλμαντής, Κοροδήμος, Αγραφιώτης, Ζητουνιάτης Λ., Γερμανός, Ευαγγελόπουλος. Κάτω από αριστερά: Ροζάνας Β., Ακριδόπουλος, Καζάς, Τσιτσικλής, Παπαγεωργίου, Βασηλιάς, Λαζάρου.

Ο πρωταθλητής Άρης, είχε για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Καλαματιανό Δημήτρη Αβδάλα που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της εποχής! Ο Άρης που μεσουρανούσε τότε στο Ελληνικό μπάσκετ, τον είχε πάρει από την Καλαμάτα για να τον δώσει αργότερα στον Σπόρτιγκ ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Ντίνου Αγγελίδη. Ο Αβδάλας είχε παίξει και στη Χαλκίδα όταν η ομάδα αγωνίστηκε στην Α2.

Σε εκείνο το τουρνουά δεν ήταν μόνο ο Αβδάλας που ξεχώριζε. Από τον Άρη ταλέντα της εποχής ήταν ακόμα οι Δαλιάρης, Γιώρας, Πιάρας, από τον Ολυμπιακό Βόλου ο Νίκος Μπουντούρης στην τελευταία του χρονιά πριν μετακομίσει στον ΠΑΟΚ, από το Ηράκλειο ο Καφούσης που είχε αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ του τουρνουά, από τον Πειραϊκό ο Κατσώρης!

Αλλά και προπονητές που έκαναν καριέρα, όπως οι Κώστας Σορώτος (Πειραϊκός), Νίκος Τούλης (Ηράκλειο), Μιχάλης Γιαννουζάκος (Ολυμπιακός Βόλου).

Ο ΑΚΟΛ σε αναμνηστική φωτογραφία έξω από το κλειστό γυμναστήριο του Αιγίου!

 

Πρώτος σκόρερ του τουρνουά είχε αναδειχθεί ο Καφούσης του Ηρακλείου με 138 πόντους και τον ακολούθησαν οι Μπουντούρης (Ολυμπιακός Βόλου) 122, Κατσώρης (Πειραϊκός) 125.

Σωτ. Γερμανός: ”Κοντράραμε όλες τις ομάδες”

Στον ΑΚΟΛ προπονητής της ομάδας ήταν ο Σωτήρης Γερμανός που αναμόρφωσε το μπάσκετ στη Λιβαδειά, με τον έμπειρο κόουτς να θυμάται από εκείνη την ομάδα και να τα μοιράζεται μαζί μας: ‘‘Θυμάμαι πως οι καλύτερες ομάδες σε εκείνο το τουρνουά ήταν ο Άρης Θεσσαλονίκης, που είχε πάρει και το πρωτάθλημα και ο Πειραϊκός. Από τη 12αδα του Άρη, στον οποίο σε όλο το τουρνουά ήταν στον πάγκο και ο Γιάννης Ιωαννίδης, οι 9 από τους 12 παίκτες ήταν πάνω από τα 2 μέτρα, τους κοιτάζαμε με δέος! Εμείς, χτυπήσαμε τότε όλα τα παιχνίδια. Πρώτα παίξαμε με τον Πειραϊκό και εκεί τραυματίστηκε στο ζυγωματικό ο Βασίλης Ροζάνας που ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας μας, με αποτέλεσμα να μην τον έχουμε την επόμενη μέρα απέναντι στον Άρη. Ακόμα και έτσι όμως, τα παιδιά το πάλεψαν το ματς στα ίσια, κάποια στιγμή μάλιστα είχαμε μειώσει το σκορ σε 87-84 για να χάσουμε τελικά από τους πρωταθλητές. Πετύχαμε μια νίκη σε εκείνο του τουρνουά, απέναντι στη Νάουσα, αλλά η συνολική παρουσία μας ήταν πολύ καλή. Ήταν και η πρώτη φορά που τα παιδιά της Λιβαδειάς έκαναν το βήμα παραπάνω και ήταν η ίδια ομάδα που ανέβηκε στη Γ’ Εθνική με μόλις δύο προσθήκες, τον Βύζη από τη Θήβα και τον Γεωργουσόπουλο από τη Χαλκίδα. Ο Ροζάνας μαζί με τον Ζητουνιάτη και τους Κοροδήμο, Καλμαντή, τα μόνα παιδιά που ήταν κοντά στα 2 μέτρα από εμάς, ήταν οι κινητήριοι μοχλοί εκείνης της ομάδας, που και την επόμενη χρονιά έφτασε στην τελική φάση που είχε γίνει στην Έδεσσα. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή και δύο παραγόντων, του Χρήστου Αλογοσκούφη που ήταν ο έφορος της ομάδας και του Θανάση Αλεστά που έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος Λιβαδειάς επί Δημαρχείας Πούλιου ενώ για ένα διάστημα ήταν και Δήμαρχος όταν είχε παραιτηθεί η Πούλιου για να διεκδικήσει το Βουλευτικό αξίωμα”. 

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Α/Α ΟΜΑΔΕΣ ΑΓ. Β. Ν-Η Υ-Κ
1 Άρης Θεσσ. 5 10 5-0 427-338
2 Πειραϊκός 5 9 4-1 405-334
3 Ολυμπιακός Β. 5 8 3-2 421-423
4 Ε.Γ.Ο.Ηρακλείου 5 7 2-3 403-398
5 ΑΚΟ Λιβαδειάς 5 6 1-4 335-405
6 Νάουσα 5 5 0-5 355-448

*Ευχαριστούμε τον Βασίλη Ροζάνα για την παραχώρηση του πολύτιμου φωτογραφικού αρχείου του. 

 

Το πρόγραμμα αγώνων με τα ρόστερ των ομάδων!

 

Στις εξέδρες του γηπέδου, παρακολουθώντας άλλο παιχνίδι της τελικής φάσης!

 

Σε εκδήλωση βράβευσης της ομάδας με την παρουσία μεταξύ άλλων του τότε Υπουργού Ευαγγ. Μπασιάκου.

Σχετικά άρθρα

Οι αγώνες στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (28/11-1/12)

pannikolaou

Σαν σήμερα…27 Νοεμβρίου (2015-2023)

pannikolaou

Κύπελλο ΕΣΚΑΣΕ: Τα ζευγάρια των δύο ημιτελικών

pannikolaou