Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές της Περιφέρειας που φόρεσαν τη φανέλα με το Εθνόσημο φτάνοντας μάλιστα στην κορυφή της Ευρώπης το 1993, είναι ο σημερινός προπονητής του Έσπερου Λαμίας, Γιάννης Σοφογιάννης!
Γεννημένος στη Λαμία στις 9 Μαρτίου 1976, ο Γιάννης Σοφογιάννης ξεκίνησε το μπάσκετ από νεαρή ηλικία και γρήγορα ξεχώρισε για το ταλέντο του.
Το 1991, ο τότε Ομοσπονδιακός προπονητής Θανάσης Παπαδημητρίου ακούγοντας διαρκώς καλά λόγια για το ταλέντο ενός πιτσιρικά από τη Λαμία, θα ταξιδέψει μέχρι την πρωτεύουσα της Περιφέρειας για να τον παρακολουθήσει από κοντά. Ο κόουτς θα φτάσει στο σχολείο, που ήταν και το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ καθότι τότε δεν είχε χτιστεί το κλειστό γυμναστήριο (ολοκληρώθηκε το 1995), για να δει τον Σοφογιάννη και θα ενθουσιαστεί!
”Η ομάδα του ’93 ξεκίνησε να ”χτίζεται” δύο χρόνια νωρίτερα”
Ο Γιάννης Σοφογιάννης θυμάται την πρώτη εμπειρία: ”Ήρθε ο κ. Παπαδημητρίου στο σχολείο, κάναμε προπόνηση, με είδε και με επέλεξε. Με κάλεσε τότε στο τουρνουά Χριστουγέννων του ’91, αυτά που δεν γίνονται τώρα και έχουμε καταστραφεί μπασκετικά. Η ομάδα Παίδων του 1993 που πήραμε το χρυσό στην Τουρκία, άρχισε να ”χτίζεται” από τότε, δύο χρόνια νωρίτερα. Ξεκινήσαμε 250 παιδιά από όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας κάθε χρόνο σε τουρνουά Χριστουγέννων, Πάσχα, παίζοντας φιλικά με την Εθνική το καλοκαίρι, συμμετέχοντας σε τουρνουά. Θυμάμαι, ότι κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ο πατέρας μου με πήγαινε στην Αθήνα για να κάνω προπονήσεις με την Εθνική. Στην πορεία ο κόουτς, έκοβε διαρκώς άτομα, σε τουρνουά στη Γλυφάδα, στην Βουλγαρία, στην Ολυμπιάδα Νέων και σε τουρνουά στην Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε την τελική 12αδα και ήμουν μέσα για το Πανευρωπαϊκό της Τουρκίας”.
Η επιτυχία του Σοφογιάννη όπως και το ταλέντο του ήταν μεγάλο, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως τότε, στις αρχές του ’90 το μπάσκετ είχε γιγαντωθεί στη χώρα μας μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του ’87, είχε γίνει το Εθνικό σπορ όλων των Ελλήνων και η επιλογή ήταν σαφώς δυσκολότερη. Έπρεπε να ήσουν πολύ καλός αθλητής εκείνα τα χρόνια, για να ξεχωρίσεις στις λεπτομέρειες και να γίνεις μέλος μιας Εθνικής ομάδας. Και ο Γιάννης Σοφογιάννης ήταν!
Αρκεί για να πειστεί κάποιος, να διαβάσει τα ονόματα των συμπαικτών του. Δημήτρης Παπανικολάου, Ευθύμης Ρεντζιάς, Γιώργος Καράγκουτης, Γιάννης Γιαννούλης, Νίκος Χατζής, Μιχάλης Κακιούζης, Αλέξης Παπαδάτος και πολλοί άλλοι…
Παίκτες που έκαναν μεγάλη καριέρα και που δύο χρόνια αργότερα, το 1995 θα κατακτήσουν και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που είχε γίνει στην Αθήνα, μια φουρνιά παικτών που για τους περισσότερους είναι η πλέον επιτυχημένη Εθνική ομάδα της Ελλάδας διαχρονικά!
Πάμε όμως, να ξετυλίξουμε το κουβάρι των αναμνήσεων παίρνοντας τα γεγονότα από την αρχή…
Το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 1993!
Ο Γιάννης Σοφογιάννης θα συμμετέχει σε όλα τα τουρνουά επιλογής στο δρόμο για το Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας και θα πάρει το ”βάπτισμα του πυρός” φορώντας για πρώτη φορά τη φανέλα με το Εθνόσημο στις 5 Ιουλίου 1993 στην Ολυμπιάδα Νέων κερδίζοντας την οικοδέσποινα Ολλανδία με 86-64. Ο νεαρός γκαρντ της Εθνικής, δεν πρόκειται να ξεχάσει αυτή την ημερομηνία, αν και ακολούθησαν και άλλες σημαντικότερες στην πορεία… Ο Σοφογιάννης σε εκείνο το ματς θα πετύχει 5 πόντους, έχοντας για συμπαίκτες τους Παπαδάτο 10, Μπαρλά 18, Παπανικολάου 17, Χατζή 4, Μίχαλο 3, Δέσπο 11, Κακιούζη 18, Σούλη, Τσεπούρα, Χρυσίδη. Σε αυτό το τουρνουά ο Σοφογιάννης θα κάνει πολύ καλές εμφανίσεις, όπως και στο τουρνουά της Ιταλίας που ακολούθησε για να φύγει η αποστολή για την Τουρκία και το Ευρωμπάσκετ.
Πρώτος αντίπαλος η Τσεχία και εύκολη νίκη με 107-56, νίκη και με το Ισραήλ 94-53, ήττα από την Ισπανία με 60-63 και 2η θέση στον όμιλο. Ο Σοφογιάννης σε αυτό το ματς θα είναι από τους καλύτερους παίκτες της Ελλάδας, πετυχαίνοντας και 6 πόντους.
Στα νοκ-άουτ η Ελλάδα θα κερδίσει στους ”8” τη Λιθουανία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με 70-59, στον ημιτελικό τη Ρωσία με 92-70 και στο μεγάλο τελικό θα ξαναβρεί στο δρόμο της την Ισπανία, που στον άλλο ημιτελικό είχε κερδίσει τους διοργανωτές Τούρκους. Η Ελλάδα θα πιάσει σούπερ απόδοση και θα πάρει το χρυσό κερδίζοντας τους Ισπανούς με 76-58 στον τελικό της 8ης Αυγούστου, με τον Εθνικό ύμνο να ακούγεται στην απονομή!
Αξίζει να σημειωθεί, πως το χρυσό μετάλλιο στη Σαμψούντα είναι και το τελευταίο για την Ελλάδα στην κατηγορία Παίδων. Όλες οι γενιές που ακολούθησαν δεν έχουν μπορέσει να σκαρφαλώσουν ξανά στο ψηλότερο σκαλοπάτι του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, κάτι που φανερώνει τη σπουδαιότητα της επιτυχίας του 1993!
Απ’ ευθείας στα προκριματικά του Παγκόσμιου πρωταθλήματος!
Η επιστροφή στην Ελλάδα περιλάμβανε χαρές και πανηγύρια με την αποστολή στο αεροδρόμιο να περιμένουν επίσημοι αλλά και οι φίλοι των παικτών, όμως αυτά δεν κράτησαν για πολύ καθώς ο επόμενος στόχος ήταν ήδη μπροστά!
Στις 18 Αυγούστου, στον Εύοσμο, ξεκινούσαν τα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων και ο Γιάννης Σοφογιάννης ήταν και εκεί!
Στον Εύοσμο η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τους Σλοβακία (124-66), Γεωργία (110-66), Τουρκία (89-73), Σουηδία (112-44), Ρωσία (88-59) παίρνοντας με θριαμβευτικό τρόπο την πρόκριση για τα τελικά της διοργάνωσης που θα γίνει το 1995 στο ΟΑΚΑ και όπου η Εθνική Ελλάδας θα πάρει και εκεί, το χρυσό μετάλλιο! Ο Σοφογιάννης θα κάνει και στον Εύοσμο ένα εξαιρετικό τουρνουά, έχοντας συμμετοχή σε όλους τους αγώνες και πετυχαίνοντας συνολικά 17 πόντους.
Η μεταγραφή που δεν έγινε ποτέ!
Με την επιστροφή της Εθνικής Ελλάδας από τον Εύοσμο, άρχισαν να ηχούν στα αυτιά σχεδόν όλων των παικτών οι…μεταγραφικές σειρήνες γα να ακολουθήσει για αρκετούς απ’ αυτούς μια μεγάλη καριέρα σε συλλογικό επίπεδο και παράλληλα η επαγγελματική αποκατάσταση.
Είναι η χρονιά που ο Ρεντζιάς θα πάει από τα Τρίκαλα στον ΠΑΟΚ, ο Παπανικολάου αρχικά στον Σπόρτιγκ και από εκεί θα δοθεί στον Ολυμπιακό, ο Χατζής από τον Ποσειδώνα Καλαμάτας στην ΑΕΚ, ο Γιαννούλης από τον Έσπερο Καλλιθέας στον ΠΑΟΚ, κλπ.
Εκείνο το καλοκαίρι, ο Παπάγου που ήταν από τις καλές ομάδες της Α1 θα χτυπήσει την πόρτα του Α.Σ. Φθιώτις ζητώντας τον Γιάννη Σοφογιάννη με μεταγραφή!
Οι δύο ομάδες δεν θα τα βρουν στο οικονομικό, η Λαμία θα ζητήσει περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που έδινε ο Παπάγου και η μεταγραφή θα χαλάσει! Μαζί, θα ξεκινήσει να παίρνει την κάτω βόλτα και η καριέρα του Σοφογιάννη. Ο Παπάγου, που εκείνη τη χρονιά διεκδίκησε την έξοδό του στην Ευρώπη σε εποχή που το Ελληνικό πρωτάθλημα ήταν από τα κορυφαία στην Ευρώπη, θα πάρει αντί του Σοφογιάννη τον Τάσο Κανταρτζή. Ο Λαμιώτης άσος, χρυσός με την Εθνική Ελλάδας Παίδων και έχοντας πάρει την πρόκριση με τους εφήβους για τα τελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, θα πάει με υποσχετική ενός έτους στον Ιωνικό Νίκαιας, στην Α2. Η ομάδα της Νίκαιας θα υποβιβαστεί εκείνη την περίοδο στη Β’ Εθνική, για να φανεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε εκείνη η μεταγραφή που δεν ολοκληρώθηκε.
Το καλοκαίρι του 1994 ο Σοφογιάννης θα είναι πάντως και πάλι στις αρχικές επιλογές για την προετοιμασία της ομάδας που την επόμενη χρονιά θα έπαιρνε μέρος στα τελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Αθήνα.
Θα είναι μέλος της ομάδας στο τουρνουά του Μανχάϊμ παίζοντας αντίπαλο με Αυστραλία (66-90) και Ρωσία (100-77) και θα κάνει την τελευταία εμφάνιση με το Εθνόσημο σε φιλικό αγώνα απέναντι στην Γιουγκοσλαβία, σαν σήμερα, στις 2 Μαΐου του 1994 στη Γλυφάδα, με την Εθνική ομάδα να κερδίζει με 89-55 και τον Γιάννη Σοφογιάννη να κάνει ατομικό ρεκόρ πόντων (10)!
Εκείνη την περίοδο, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός θα ανακοινώσει πως από τους 16 παίκτες θα κοπούν 4 για το Παγκόσμιο και μέσα σε αυτούς θα είναι και ο Σοφογιάννης.
Ήταν ξεκάθαρο, πως εκείνη η μεταγραφή που χάλασε του ”έκοψε τα φτερά”. Ήδη, έρχονταν παίκτες από κάτω, που από ομάδες της επαρχίας έπαιρναν μεταγραφές για μεγάλους συλλόγους και αυτόματα έπαιρναν ”μόρια” για κλήση στην Εθνική. Ο Γιώργος Καλαϊτζής για παράδειγμα, το καλοκαίρι του ’93 μεταγράφηκε από την επαρχιακή Νίκη Βόλου στον Πανιώνιο για να κάνει και ένα εξαιρετικό Παγκόσμιο πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά, ο Σούλης, ο Τσιριγωτάκης, ήταν παίκτες που πλαισίωσαν την Εθνική εφήβων του ’95.
Ο Γιάννης Σοφογιάννης που είχε ξεκινήσει από τον Α.Σ. Φθιώτις, εκτός του Ιωνικού Νικαίας, αγωνίστηκε ακόμα σε Σπόρτιγκ, Αγ.Παρασκευή και Ιωνικό Λαμίας. Η απόφαση του Ιωνικού να αποσυρθεί από την Α2, τον έβαλε σε σκέψεις για το προσωπικό του μέλλον αλλά και του μπάσκετ της Λαμίας. Κάπως έτσι, αποφάσισε να σταματήσει την ενεργό δράση και να ασχοληθεί με την προπονητική, δημιουργώντας από το μηδέν τον Έσπερο, μια ομάδα την οποία οδηγεί σε επιτυχίες με συμμετοχή εδώ και δύο χρόνια στη Β’ Εθνική!
Με την Εθνική Ελλάδας, ο Γιάννης Σοφογιάννης έπαιξε σε 13 αγώνες με την Παίδων και 8 με την Εφήβων σημειώνοντας συνολικά 75 πόντους.
Αφιέρωμα: Παναγιώτης Νικολάου