FEATUREDRETRO

Retro Basket: Η Αφ. Παπαδήμου την 5η θέση με την Εθνική Κορασίδων το 1991!

Μια από τις μεγαλύτερες αθλήτριες που ανέδειξε το μπάσκετ της Περιφέρειας, ήταν αναμφίβολα η Αφένδρα Παπαδήμου, αθλήτρια που τίμησε την ομάδα της πόλη της, όσους συλλόγους αγωνίστηκε σε κορυφαίο επίπεδο στην Ελλάδα, αλλά πρωτίστως τη φανέλα με το Εθνόσημο!

Η Αφένδρα, που είναι γεννημένη στις 28 Ιουλίου 1974, αγωνίστηκε 54 φορές με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, στις κατηγορίες Κορασίδων, Νεανίδων αλλά και Γυναικών και αποτέλεσε μέλος μιας από τις πρώτες ομάδες που γνώρισε επιτυχία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εκείνης της Εθνικής Κορασίδων, που το 1991 κατέκτησε την 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της  Πορτογαλίας!

Η 5η θέση ήταν τότε, ότι καλύτερο είχε κατακτήσει συνολικά το Γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα και για να καταλάβει κανείς τη σημασία εκείνης της επιτυχίας, αρκεί να αναλογιστεί ότι η Εθνική Γυναικών πέρασε για πρώτη φορά σε τελική φάση Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος,, δέκα χρόνια αργότερα το 2001!

Η Αφένδρα Παπαδήμου θυμάται από εκείνη τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Κορασίδων του 1991: ‘‘Ήταν μια ανέλπιστη επιτυχία, πήγαμε σε μια διοργάνωση που συμμετείχαν οι μεγαλύτερες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ με μεγάλη έμφαση στις υποδομές τους και καταφέραμε το ακατόρθωτο, να πάρουμε την 5η θέση στην Ευρώπη. Η 5η θέση τότε, ισοδυναμούσε για εμάς με μετάλλιο, ήταν κάτι το ασύλληπτο για τα δεδομένα της εποχής και συνολικά  για το Γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα. Αυτή η επιτυχία μας, στηρίχθηκε τότε, εκτός από του ότι είχαμε μια καλή ομάδα με ταλέντο, στο γεγονός ότι ήμασταν πολύ δεμένες μεταξύ μας, δεν μας ένοιαζε το ”γιατί παίζει εκείνη και όχι εγώ”, αγωνιζόμασταν όλες μας για την Ελλάδα και αυτό μας γέμιζε με χαρά και μας έδινε τεράστια δύναμη. Έζησα απίστευτες στιγμές με αυτή την ομάδα, που θα θυμάμαι για πάντα”. 

Η Εθνική Ελλάδας έδωσε σε αυτό το τουρνουά συνολικά 7 αγώνες, πετυχαίνοντας 5 νίκες και γνωρίζοντας 2 ήττες. Στην πρώτη φάση νίκησε κατά σειρά Ισπανία (61-46), Ολλανδία (55-38), Τσεχοσλοβακία (68-62), ηττήθηκε από την Ουγγαρία (58-74) και στο νοκ-άουτ για την είσοδο στην τετράδα αντιμετώπισε την Ιταλία που είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο σε εκείνο το τουρνουά, χάνοντας με 50-72.

Στους αγώνες κατάταξης, νίκησε αρχικά την Πολωνία με 48-40 και παίζοντας για τις θέσεις 5-6 αντιμετώπισε για δεύτερη φορά στο ίδιο τουρνουά την ισχυρή Τσεχοσλοβακία, την οποία νίκησε και πάλι, αυτή τη φορά με 54-48, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην Ευρώπη!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, για να καταλάβει κανείς ευκολότερα τα μεγέθη εκείνης της εποχής, πως το χρυσό μετάλλιο είχε κατακτήσει η Σοβιετική Ένωση νικώντας στον τελικό την Γιουγκοσλαβία με 84-75!

Συμπαίκτριες της Παπαδήμου το ’91 στο Πανευρωπαϊκό κορασίδων ήταν μεταξύ άλλων οι Δελή, Βασιλείου, Μπαζίμα, Μπεσκάκη, Φράγκου!

Η Αφένδρα Παπαδήμου στους 54 αγώνες που φόρεσε τη φανέλα με το Εθνόσημο, σημείωσε συνολικά 239 πόντους, έχοντας ως κορυφαία επιθετικά στιγμή, τους 16 πόντους με την Εθνική Γυναικών απέναντι στην αντίστοιχη της Σλοβενίας την Πρωτομαγιά του 1993 σε διεθνές τουρνουά και με συμπαίκτριες τότε μεταξύ άλλων Στασινού, Παπαμιχαήλ, Κλιγκοπούλου, Παπαηλία, Κούρτη!

Πρώτο επίσημο παιχνίδι της Παπαδήμου με τη φανέλα με το Εθνόσημο, ήταν στις 11 Ιουλίου 1990 με την Εθνική Κορασίδων σε διεθνές τουρνουά και με αντίπαλο την Πορτογαλία (89-65) πετυχαίνοντας 7 πόντους, ενώ για τελευταία φορά αγωνίστηκε με την Εθνική Γυναικών στις 8 Μαΐου 1994, επίσης σε διεθνές τουρνουά και με αντίπαλο την Ολλανδία, στη νίκη της Ελλάδας με 54-45, με την Παπαδήμου να πετυχαίνει 2 πόντους!

Η Αφένδρα Παπαδήμου, που τιμήθηκε στα πρώτα Stereabasket (eviabasket τότε) Awards το 2017 για την προσφορά της στο μπάσκετ, αγωνίστηκε από το 1987-94 στην ΑΓΕ Χαλκίδας με την οποία έπαιξε στη Β’ Εθνική (δεν υπήρχε τότε Α2), αλλά μια 10ετία στον Παναθηναϊκό  με τον οποίο πήρε 2 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο Ελλάδας, φτάνοντας παράλληλα και μέχρι τους ”8” του Λιλιάνα Ρονκέτι, ενώ αγωνίστηκε και στην Ευρωλίγκα Γυναικών. Έπαιξε ακόμα σε Αστέρα Εξαρχείων, Γαλάτσι και Πήγασο Κρεμαστής, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ψηφίστηκε ως η 6η καλύτερη αθλήτρια στην ιστορία του Παναθηναϊκού, με 4η επίσης μια ακόμα Χαλκιδέα με μεγάλη μπασκετική ιστορία στην οποία επίσης θα ακολουθήσει αφιέρωμα, τη Γιασεμή Σαμαντούρα!

Η Αφένδρα Παπαδήμου παραχώρησε συνέντευξη τον Δεκέμβρη του 2017 στο Stereabasket.gr, την οποία έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε, πατώντας ΕΔΩ

 

Σχετικά άρθρα

Σαν σήμερα…25 Οκτωβρίου (2015-2023)

pannikolaou

Οι διαιτητές στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (24-28 Οκτωβρίου)

pannikolaou

Σαν σήμερα…24 Οκτωβρίου (2016-2023)

pannikolaou