Του Βαγγέλη Γεωργίου
Στη Θήβα, σαν σήμερα το 1984, η Εθνική Ελλάδας αντιμετώπισε σε φιλικό αγώνα την Σοβιετική Ένωση στην κατηγορία εφήβων και ο Βαγγέλης Γεωργίου, χρονομέτρης σε εκείνο τον αγώνα, θυμάται πρόσωπα και καταστάσεις!
”Πέμπτη 19 Απριλίου 1984. 38 χρόνια πριν σαν σήμερα. Εθνικό Γυμναστήριο Θηβών. Διεθνής φιλικός αγώνας μπάσκετ εφήβων μεταξύ των ομάδων: Ελλάδα-Σοβιετική Ένωση 71-89.
Αγώνας στο πλαίσιο περιοδείας της Εθνικής ομάδας της τότε Σοβιετικής Ένωσης στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας επίσκεψη και στην Ελλάδα, εν όψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων του 1984 που διεξήχθη στη Σουηδία νικώντας στον τελικό την ομάδα της Ιταλίας με 75-74, κατακτώντας με αυτό τον τρόπο το χρυσό μετάλλιο.
Στην πρώτη φωτογραφία η Εθνική ομάδα Εφήβων της Ελλάδας. Από αριστερά: Γάσπαρης Γ., Δημακόπουλος, Αντωνίου Οδυσσέας (για αρκετά χρόνια αθλητής της ομάδας μπάσκετ της πόλης μας Γ.Σ. Κάδμος), Ελληνιάδης, Παγίδας, Φραγκισκάτος Σ., Σταμάτης, Παπαπέτρου Αργύρης, Χριστοδούλου Φάνης, Παταβούκας Κώστας (παίκτες Πανιωνίου, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Δάφνης).
Στη δεύτερη φωτογραφία η Εθνική ομάδα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, τα ονόματα των αθλητών της οποίας τα αναφέρω χωρίς να ανταποκρίνονται με τη σειρά όπως διακρίνονται στη φωτογραφία, εξαίρεση αποτελούν ο πρώτος αθλητής ο οποίος είναι ο πολύ γνωστός και στην Ελλάδα Σεργκέι Μπαζάρεβιτς ο οποίος αγωνίστηκε στην ομάδα του ΠΑΟΚ την περίοδο 1999-00 με Ελληνικό διαβατήριο και με την Εθνική ομάδα ανδρών της Ρωσίας (μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης) κατέκτησε 2 ασημένια μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1993 που διεξήχθη στη Γερμανία και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1994 που διεξήχθη στον Καναδά.
Για την ιστορία η Εθνική μας ομάδα ανδρών και στις δύο διοργανώσεις κατέλαβε την 4η θέση.
Ο δεύτερος αθλητής, είναι ο επίσης γνωστός και αδικοχαμένος σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα Βαλερί Γκομπόροφ, ο οποίος κατέκτησε με την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης των ανδρών το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη Σεούλ το 1988, το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1987, το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1989 και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων του 1984. Είναι ο αθλητής στην 6η σειρά της φωτογραφίας από αριστερά. Τα ονόματα των υπόλοιπων αθλητών είναι τα εξής: Ιοσάνοφ, Μερλιζιάνοφ, Πιχέλγκας, Σεκτίνιν, Σίμποφ, Σακάϊ, Ίκι, Κορεσμπιάνι, Κομποϊσοφ και Λογκίνοφ. Προπονηγτής, ο μετέπειτα προπονητής της ομάδας των Ανδρών Βλαντιμίρ Ομπούκοφ, που ”καθόταν” στον πάγκο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ του 1986 στην Ισπανία, όπου διεξήχθη ο συγκλονιστικός ημιτελικός Σοβιετικής Ένωσης-Γιουγκοσλαβίας με την τεράστια ανατροπή που επετεύχθη μέσα σε 1′!
Στην τρίτη φωτογραφία διακρίνεται αριστερά με τον αριθμό ”4” ο Ιοσάνοφ και δεξιά ο Αργύρης Παπαπέτρου, ο οποίος δεν είχε αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό και έως εκείνη τη στιγμή αγωνιζόταν στην ομάδα του Πιερικού Κατερίνης.
Στο φιλικό αυτό αγώνα, ήμουν χρονομέτρης με σημειωτή τον αείμνηστο Ανδρέα Βώρο και χρονομέτρη 30” τον Γιώργο Ζιώμα. Καλή Ανάσταση, με υγεία!”