Ο κόουτς Σωτήρης Γερμανός, με πολύχρονη εμπειρία στην προπονητική, εκφράζει τις απόψεις του για τη λειτουργία των ακαδημιών, αναφέροντας τα προβλήματα που κατά τη γνώμη του εμποδίζουν ώστε να προκύψουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην παραγωγή νέων παικτών, προτρέποντας παράλληλα σε λήψη ”εκτάκτων μέτρων” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά οι απόψεις του, όπως τις εξέφρασε στο προσωπικό του προφίλ: ”
”Είναι γεγονός πλέον, εδώ και χρόνια, ότι η λειτουργία των ακαδημιών στα περισσότερα σωματεία δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα σε παραγωγή παικτών, που θα πλαισιώσουν αργότερα ανδρικές ομάδες και εθνικά συγκροτήματα.
Αυτό κυρίως γιατί :
1) Τα περισσότερα σωματεία ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα έσοδα των συνδρομών από τα τμήματα υποδομής, προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
2) Ένεκα αυτού προτιμούν να αναθέσουν αυτά τα τμήματα σε νέους προπονητές, άπειρους στις ιδιαιτερότητες και στις ευαισθησίες αυτών των ηλικιών και κυρίως “φθηνές λύσεις” προπονητές.
3) Οι ομάδες διοικούνται στην πλειοψηφία τους από προέδρους με νοοτροπία και κίνητρα “διαφορετικά” από αυτά της Ομοσπονδίας, που σίγουρα αποζητά τελείως διαφορετικά αποτελέσματα από την λειτουργία του αναπτυξιακού προγράμματος.
4) Πρέπει με κανονισμούς οι ομάδες να υποχρεούνται την συγκεκριμένη χρονικά συμμετοχή των νεαρών παικτών στα πρωταθλήματα ανωτέρων ηλικιών.
5) Πρέπει να “ελεγχθούν” επιτέλους οι μανατζαραίοι, που με την δική τους λογική του κέρδους και μόνο, παρασύρουν γονείς και αθλητές σε λανθασμένα μονοπάτια.
Η οικονομική κρίση της δεκαετίας μας, που βέβαια αντανακλάται και στον αθλητισμό, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της πανδημίας την τελευταία διετία, καθιστούν απαραίτητη την αφύπνιση των υπευθύνων φορέων του χώρου, την αλλαγή πορείας και την λήψη έκτακτων μέτρων για την αναγέννηση του μπάσκετ στην χώρα μας.
Πρέπει λοιπόν με κάποιον τρόπο επιβολής οι ιθύνοντες της Ομοσπονδίας, που υποτίθεται έχουν σωστά κριτήρια, να υποχρεώσουν τα σωματεία να λειτουργούν τις ακαδημίες τους σύμφωνα με τα παραπάνω απαραίτητα δεδομένα και να έχουμε σχεδιασμό κι υπομονή για να δούμε σε βάθος χρόνου τα προσδοκώμενα αποτελέσματα”.