Ο Παναθηναϊκός νίκησε στον πρώτο ημιτελικό του final-4 της Euroleague την Φενέρμπαχτσε με 73-57 και την Κυριακή θέλει να ράψει το 7ο αστέρι του, επιστρέφοντας στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ μετά από 13 χρόνια!
Ο Χαλκιδέος κόουτς Βασίλης Μπρατσιάκος, σχολιάζει για το stereabasket.gr το final-4 της Euroleague, αρχής γενομένης από τον πρώτο χρονικά ημιτελικό και με τη δική του τεχνική ανάλυση μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι ”πράσινοι” έφτασαν στη νίκη-πρόκριση στο μεγάλο τελικό!
Με άμυνα που τσάκιζε κόκκαλα , ο Παναθηναϊκός AKTOR συνέτριψε την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (73-57) και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Final Four την Κυριακή 26 Μαΐου.
Η Φενέρμπαχτσέ ήταν η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ μεταξύ των τεσσάρων ομάδων του Final 4 στην εφετινή κανονική περίοδο (4-2), με το ότι είχε το κορυφαίο ποσοστό πίσω από τα 6,75 (όλοι ξέρουμε την χρησιμότητα του τριπόντου στο σύγχρονο μπάσκετ), καθώς επίσης και με το ότι μαζί με την Ρεάλ διέθετε την μεγαλύτερη ποιότητα και τις περισσότερες λύσεις στην επίθεση.Στο παρκέ που κρίνεται ένας τίτλος επιπέδου πρωταθλητή Ευρώπης, αυτό που μετράει περισσότερο – όταν οι ομάδες δεν έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους – είναι η δίψα για την διάκριση. Δηλαδή το «θέλω», από την στιγμή που η παρουσία τους σε ένα Final 4, υποδηλώνει ξεκάθαρα το μπορώ.
Ο Παναθηναϊκός με άμυνα που έτρωγε σίδερα και τρομερή πνευματική ετοιμότητα υπέταξε τη Φενέρμπαχτσε έναν απολαυστικό -αμυντικά κατά βάση- ημιτελικό και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της Euroleague (73-57) στην Uber Arena. Μετά από δεκατρία χρόνια (τότε στη Βαρκελώνη), ο Παναθηναϊκός AKTOR θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το 7ο αστέρι στη φανέλα!
Στην Uber Arena που είχε πολύ έντονο το πράσινο χρώμα στις εξέδρες και βοήθησε σημαντικά τους παίκτες του Εργκίν Αταμάν, ειδικά στο τέλος της τρίτης περιόδου, όταν η Φενέρμπαχτσε πίεζε για την ανατροπή (έφτασε μέχρι το -1 μετά από καλάθι του Τάιλερ Ντόρσεϊ).
Παρά το γεγονός όμως πως ο Κώστας Σλούκας δεν σκόραρε πολύ κι ο Κέντρικ Ναν έμεινε στο “μηδέν” για μιάμιση περίοδο στο δεύτερο μέρος, η δουλειά έγινε κι ο Παναθηναϊκός AKTOR βρίσκεται πλέον σαράντα λεπτά μακριά από τον ευρωπαϊκό τίτλο.
Ιδανικό το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση με τους “πράσινους” να έχουν μπει στο ματς με απίστευτη αυτοσυγκέντρωση. Οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν “διάβαζαν” πολύ σωστά τις άμυνες της Φενέρ και με πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας έβρισκαν σουτ για να “χτυπήσουν” είτε από το “ζωγραφιστό”, είτε έξω από την περίμετρο. Την ίδια ώρα η επιθετική άμυνα του Παναθηναϊκού στα pick and roll των Τούρκων έδωσε πολλές… άμυνες στους “πράσινους” με αποτέλεσμα οι παίκτες του Αταμάν στον πρώτο τετράλεπτο να προηγηθούν με 12-0.
Μετά από 5 λεπτά και 13 δεύτερα αγώνα η Φενέρ βρήκε σκορ με τον Ντέιβις να πετυχαίνει 4 συνεχόμενους πόντους και να μειώνει σε 14-4. Ο Αταμάν έριξε στο παρκέ και τους Σλούκα και Γκριγκόνις με τον Λιθουανό να μπαίνει “καυτός” και με προσωπικές ενέργειες να δίνει λύσεις. Γκούντουριτς και Σανλί όμως προσπαθούσαν να.. συμμαζέψουν την κατάσταση και με τρίποντο του Τούρκου το σκορ ΄λέγανε 18-11. Οι “πράσινοι” όμως συνέχισαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με 22-13.
Η Φενέρμπαχτσε ανέβασε την ένταση στο 2ο δεκάλεπτο (24-20 στο 13′) και ο Αταμάν έδωσε τις πρώτες «ανάσες» σε Μήτογλου – Λεσόρ, περνώντας στη θέση τους το δίδυμο Ερνανγκόμεθ – Αντετοκούνμπο. Οι «πράσινοι» πήραν σημαντικές επιθετικές «ανάσες» με ένα τρίποντο του Ναν στον αιφνιδιασμό (27-20 στο 13′) και μια «βόμβα» του Ισπανού πάουερ φόργουορντ, όμως ήταν φανερό πως η ομάδα του Γιασικεβίτσιους είχε βελτιωθεί, ειδικά χάρη στα ριμπάουντ της και το περιφερειακό σουτ της (34-29 στο 17′ από τον Χέις – Ντέιβις). Δυο κακές επιλογές του Ερνανγκόμεθ έκαναν έξαλλο τον Αταμάν (36-32 στο 19′) και ακόμα μία εύστοχη προσπάθεια του Αμερικανού πάουερ φόργουορντ (12π.) έφερε τους τυπικά φιλοξενούμενους σε απόσταση εντός καλαθιού (38-36 στο 20′). Έτσι, το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ισορροπία και… μπόλικη αγωνία (15-15ρ., 7-10ασ., 5-3κλ., 7-7λ.).
Ο Παναθηναϊκός μπήκε… φουριόζος στο δεύτερο ημίχρονο και με σερί 7-2 πήρε προβάδισμα με 45-38, αλλά για μία ακόμα φορά η Φενέρμπαχτσε βρήκε τον τρόπο να μειώσει άμεσα και να μείνει μέσα στο ματς. Καλάθης και Μπιμπέροβιτς ήταν οι παίκτες που έκαναν τη διαφορά, με τον ομογενή γκαρντ να δίνει λύσεις και από το τρίποντο και μετά από το πρώτο τετράλεπτο το σκορ να είναι στο 48-45. Οι δύο ομάδες όσο περνούσε η ώρα έμοιαζαν να… κολλάνε στο παιχνίδι τους, με συνεχόμενα λάθη και τον Παναθηναϊκό να παίρνει… αέρα έπειτα από το αντιαθλητικό φάουλ του Μπιμπέροβιτς πάνω στον Γκραντ. Οι “πράσινοι” πήραν προβάδισμα 6 πόντων, 51-45, αλλά η Φενέρ βρήκε τις λύσεις από μακριά και με τρίποντο του Σέστινα και δίποντο του Ντόρσει το σκορ έγινε 51-50, 3:30 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Η διαφορά πήγε και στους 3 πόντους, 53-50 με τις δύο ομάδες να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, να μη μπορούν να παίξουν ορθολογικά και τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη με μεγάλο τρίποντο να “σφραγίζει” το 56-50 στο τέλος της περιόδου.
Στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου ο Αταμάν έδωσε λίγες «ανάσες» στους Ναν – Λεσόρ και η ενέργεια του Καλαϊτζάκη, αλλά και όσων βρίσκονταν στο παρκέ διαμόρφωσε το 60-50 στο 32′ (9-0 το «πράσινο» σερί). Ο διψήφιος Νέιτ Σέστινα διέκοψε αυτό το σερί (60-52) και με 6’58” για την λήξη ο Αταμάν επέλεξε ένα small ball σχήμα (Σλούκας, Ναν, Γκραντ, Παπαπέτρου, Λεσόρ). Μάλιστα, ο πολύτιμος «Παπ» διαμόρφωσε νέο +10 (62-52).
Η Φενέρμπαχτσε άρχισε να δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο πίσω από τα 6,75μ. και ο Ναν βρήκε μια φάση για να βάλει… φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Ο Αμερικανός γκαρντ έκλεψε την μπάλα από τον Καλάθη, τον πέρασε με μια σταυρωτή και «έγραψε» γκολ – φάουλ για το 65-52 με 4’37” για την λήξη.
Ο Γκούντουριτς βρήκε ένα τρίποντο για να προσπαθήσει να κρατήσει την ομάδα του «ζωντανή» (65-55), αλλά ο Λεσόρ δεν είχε αντίπαλο (67-55), ενώ παράλληλα ο Ουίλμπεκιν έμοιαζε… σκιά του εαυτού του. Οι «πράσινοι» με… καρδιά και αντοχή μάζευαν τα ριμπάουντ και ένα αντιαθλητικό του Καλάθη στον Παπαπέτρου με 2’49” για το φινάλε ήταν το «τελειωτικό χτύπημα» (69-55 με 2/2β.). Στην τελική ευθεία τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός Aktor ήταν σοβαρός, συγκεντρωμένος και ανώτερος. Έτσι, «σφράγισε» την πρόκριση στον τελικό μπροστά σε «πάρτι» στην εξέδρα.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς – Περούγκα – Ντιφάλα.
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-13, 38-36, 56-50, 73-57.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 5 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ), Σλούκας 4 (0/3 τρίποντα), Παπαπέτρου 9 (1), Γκραντ 13 (4/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/3 βολές), Ναν 14 (2/4 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 λάθη), Λεσόρ 17 (6/10 δίποντα, 5/10 βολές, 10 ριμπάουντ, 5 λάθη), Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις 6 (3 ασίστ), Χουάντσο 3 (1), Μήτογλου 2 (4 ριμπάουντ).
Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού AKTOR: 19/31 δίποντα, 7/19 τρίποντα, 14/22 βολές, 37 ριμπάουντ (29 αμυντικά + 8 επιθετικά), 13 ασίστ, 8 κλεψίματα, 17 λάθη, 3 μπλοκ.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Γιασικεβίτσιους): Μότλι, Γουίλμπεκιν 2 (1/10 σουτ, 4 λάθη), Σανλί 7 (1), Παπαγιάννης 3 (1), Χέιζ-Ντέιβις 14 (2/6 τρίποντα), Μπιμπέροβιτς 4, Πιερ, Γκούντουριτς 10 (2/6 τρίποντα), Ντόρσεϊ 2 (0/2 τρίποντα), Καλάθης 5 (1 τρίποντο, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη), Σέστινα 10 (2).
Τα ομαδικά στατιστικά της Φενέρμπαχτσε: 11/24 δίποντα, 9/35 τρίποντα, 8/9 βολές, 29 ριμπάουντ (20 αμυντικά + 9 επιθετικά), 14 ασίστ, 6 κλεψίματα, 15 λάθη.
MVP
Αδύναμος κρίκος
Υ.Γ.1: Πρώτη φορά αντιμέτωποι σε τελικό. Το αξιοσημείωτο του μεγάλου τελικού στο Final Four, είναι πως η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ομάδα με 11 τίτλους και ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει 6. Παρά τους 17 τίτλους των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών δυνάμεων στο μπάσκετ, δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ στον τελικό! Στο Βερολίνο θα είναι η πρώτη «μονομαχία» τους για το τρόπαιο.
Υ.Γ.2: Ιστορική ημέρα για τον Παναθηναϊκό. Ιστορική ημέρα για τον Εργκίν Αταμάν. Ιστορική ημέρα για τον Κώστα Σλούκα. Ιστορική ημέρα για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε.